Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op je Zorgverzekering

Bespaar op je Zorgverzekering

Door over te stappen van zorgverzekeraar

Gemiddelde besparing door gebruik te maken van een voordeligere zorgverzekering

€150,- p.j

Start besparen

Meer informatie

8 tips voor overstappen zorg 2021 | Zorgverzekering

Woensdag 11 november 2020 11:11Margot Boesveld
Wacht met overstappen (totdat ook de zorgcontracten bekend zijn). Nr. 5 van de 8 tips.

Wacht met overstappen (totdat ook de zorgcontracten bekend zijn). Nr. 5 van de 8 tips.

Je zorgverzekering verdient aandacht. Je gezondheid is een belangrijk goed. Geen enkel mens is gelijk en dat geldt ook voor de medische kosten die gemaakt (moeten) worden. Voor de beste medische zorg kies je voor een goed op jouw situatie aansluitende zorgverzekering. Dit kan je een besparing op de premie opleveren. Maar aan een kwalitatief betere zorgverzekering heb je nog veel meer aan. Wij geven je 8 handige tips!

8 handige tips voor je zorgverzekering

1. Laat je niet gek maken

Je ontvangt de komende periode veel berichten over de zorgverzekering. Neem de tijd. Je kan tot en met 31 december op je gemak je zorgwensen in kaart brengen. Sterker nog, je ontvangt van jouw huidige verzekeraar ook een nieuw aanbod. Denk je in 2021 soortgelijke zorg nodig te hebben? Gebruik het aanbod van je huidige verzekeraar als basis voor een vergelijking.

2. Maak altijd een vergelijking! 

Vergelijken is altijd goed. Ga er niet vanuit dat je huidige verzekering standaard de beste optie is. Vergelijk! Zo kan je een weloverwogen keuze maken. In het slechtste geval kom je er achter dat je goed verzekerd bent.
 

Maak vergelijking

3. Ben je collectief verzekerd? Stap over...

Niet alleen de premies gaan omhoog, maar in 2021 gaat de (nep) collectiviteitskorting naar beneden. Ook stoppen verzekeraars met kortingen op de basis verzekering. Krijg je nu bij een verhoogd vrijwillig eigen risico nog 20 euro korting, dan is dat vanaf 2021 nog maar 17,50 euro. Dus lagere kortingen en hogere premies in 2021.
Wist je dat voor 72 tot 90% van collectief verzekerden is overstappen lonend. Lees verder

4. Ga niet alleen op de prijs af

Bekijk ook de hoogte van de vergoedingen. Uiteindelijk geldt: Je moet zo goed mogelijk dekking van je zorgbehoefte hebben. En in elke levensfase hebben we andere zorgbehoeftes. Lees verder

5. Wacht met overstappen totdat ook de zorgcontracten bekend zijn

Raar, maar waar. Vaak is er na het bekendmaken van de premie op 12 november nog tijd nodig om de overeenkomsten te regelen. Hierdoor is het vaak nog niet duidelijk welke zorgaanbieders gecontracteerd zijn bij de zorgverzekeraar. Dit is bij het kiezen van een budget of naturapolis cruciaal.

6. Polis splitsen kan voordelig zijn 

Schrijf je kinderen (tot 18 jaar) bij op de (uitgebreide) polis van één van de ouders. Zo kan de partner die de minste zorg nodig heeft kiezen voor een goedkopere polis. Ook als je momenteel verzekerd bent via de werkgever van je partner, kan het in 2020 voordeliger zijn om zelf individueel een zorgverzekering af te sluiten.

7. Verhoog je eigen risico

Heb je niet veel zorg nodig? Verhoog je eigen risico, zodat je maandelijkse premie goedkoper wordt. Bij een hoger eigen risico (hoger dan € 385,00), betaal je maandelijks een lagere premie. Zet het geld van je eigen risico apart, zodat je niet in de financiële problemen komt als je dit bedrag moet voldoen. Kijk goed naar restitutie of natura verzekeringen: Je bent bij een zorgverkering niet altijd vrij om een eigen zorgaanbieder te kiezen (naturaverzekering). Heb je een auto, of ben je in de gelegenheid om naar de zorgaanbieder te reizen dan is dat geen probleem. Is dit niet het geval, kijk dan welke zorgaanbieders bij jouw (nieuwe) zorgverzekeraar zijn aangesloten. Bij een restitutie zorgverzekering heb je wél vrije keuze, maar daar betaal  je dan ook weer voor.

8. Reken, reken en bereken :-) 

Reken van tevoren uit of de extra premie voor de aanvullende verzekering opweegt tegen de (verwachtte) kosten van de zorgverlener. In sommige gevallen kan het verstandiger zijn om de behandelingen zelf te betalen of het geld opzij te zetten. Gebruik je de zorg niet? Dan heb je een extra zakcentje.

Overstappen is zo geregeld

Meld je aan vóór 1 januari 2021 (dus uiterlijk op 31 december moet je je verzekering geregeld hebben) Heb je je voor 1 januari aangemeld? Dan wordt je  huidige zorgverzekering automatisch opgezegd. Zo heb je er geen omkijken meer naar.

Maak vergelijking

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Zorgverzekering

Collectief verzekerde gaat massaal overstappen. En dat is logisch, want het loont

Overstappen collectief verzekerden: Samen kan er 50 miljoen bespaard worden

Maandag 11 november 2019 09:41

Voor 72 tot 90% van collectief verzekerden is overstappen lonend Voor de collectief verzekerden is dubbele stijging reden voor overstap. Twee redenen waarom overstappen loont. Niet alleen de premie...

Lees meer
Ben je aanvullend verzekerd? Ga dan dit jaar nog naar de tandarts.

Bespaartip: Ga naar de tandarts (en nog meer zorg-bespaartips)

Woensdag 30 oktober 2019 15:52

Binnenkort worden de premies weer bekend gemaakt. Maar voordat je je laat verleiden tot het sluiten van een nieuwe zorgverzekering. Kijk even goed naar je huidige zorgverzekering. Zo haal je...

Lees meer
Korting collectieve verzekering in 2020 op de schop

Prijs collectieve zorgverzekering stijgt harder | Collectief verzekerde in 2020 flink duurder uit

Vrijdag 18 oktober 2019 11:10

Collectieve zorgverzekering minimaal 75 euro duurder in 2020. Zes miljoen Nederlanders die collectief verzekerd zijn gaan volgend jaar flink meer betalen. Als de premies gelijk blijven, ben je als ...

Lees meer
DSW maakt als eerste zorgpremie 2020 bekend

De zorgpremie van DSW bekend

Dinsdag 24 september 2019 09:28

DSW heeft aangegeven haar premie in 2020 te verhogen van 112 naar 118 euro. Een stijging van 6 euro per maand. Volgens DSW heeft dit te maken met de stijgende zorgkosten. Daarnaast worden steeds duurd...

Lees meer