Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op je Zorgverzekering

Bespaar op je Zorgverzekering

Door over te stappen van zorgverzekeraar

Gemiddelde besparing door gebruik te maken van een voordeligere zorgverzekering

€150,- p.j

Start besparen

Meer informatie

Nederlander betaalt onnodig te veel voor zorgverzekering

Woensdag 25 juli 2018 10:10Margot Boesveld
Nederlander betaalt te veel voor zorgverzekering

Nederlander betaalt te veel voor zorgverzekering

Veel Nederlanders betalen onnodig te veel voor hun zorgverzekering. Een goede keuze kan de consument tot wel 93 euro opleveren. Belangrijkste oorzaak is dat het moeilijk is om alle zorgverzekeringen goed met elkaar te vergelijken. Tot deze conclusies komen de toezichthouders ACM (Autoriteit Consument en Markt en NZA (Nederlandse Zorgautoriteit).

In november kunnen Nederlanders weer een nieuwe zorgverzekering afsluiten voor 2019. Goed vergelijken is dan ook erg belangrijk om deze 93 euro te kunnen besparen. Op dit moment is overstappen niet mogelijk m.u.v. jongeren die 18 worden voor het einde van het jaar en Nederlanders die in het buitenland hebben gewoond en terugkomen of buitenlanders die zich in Nederland vestigen. 

Vergelijken loont

De toezichthouders hebben gekeken wat er bespaard kan worden op een basisverzekering met (nagenoeg) dezelfde voorwaarden. Door goed te vergelijken kan er fors bespaard worden. Het gaat hierbij om ongeveer 9,8 miljoen Nederlanders die een polis hebben waarvoor een goedkoper alternatief bestaat.

Weinig overstappers

Slechts 6 procent stapt jaarlijks over van zorgverzekeraar. De rest van Nederland stapt niet over en blijft bij dezelfde verzekeraar. Consumenten geven aan dat het vergelijken van aanbieders en polissen te lastig is. Daarnaast kost het al snel te veel tijd. Daarnaast zijn consumenten bang om bepaalde zorg kwijt te raken bij een overstap of zijn ze tevreden over de verzekeraar.

Onduidelijkheid aanpakken

De overheid wil de wildgroei aan polissen aanpakken en er hierdoor voor zorgen dat er meer duidelijkheid is voor consumenten. Dit maakt vergelijken weer makkelijker voor de consument. Nu zijn er 55 basispolissen terwijl er maar 10 echte smaken zijn. De andere 45 worden gezien als kloonpolissen. Inclusief aanvullende en collectieve verzekeringen kan een consument kiezen uit 64.000 varianten. Logisch dat veel consumenten er zelf niet meer uitkomen. Een (onnodig) duurdere keuze is dan snel gemaakt.

Minder polissen

Het terugdringen van de polissen is volgens de ACM, NZA en overheid een belangrijke eerste stap om de onduidelijkheid weg te nemen. Dit heeft als voordeel dat de overstapbereidheid bij consumenten toeneemt. Waardoor verzekeraars meer gedwongen worden om hun productaanbod en premie te verbeteren. Tevens concluderen de ACM en NZA dat de kans afneemt dat Nederlanders niet de beste verzekering kiezen die past bij hun situatie.

Zorgverzekering 2019-2020

In september, rond Prinsjesdag, wordt meer nieuws over de zorgverzekering in 2019 verwacht. De Vastelastenbond houdt deze ontwikkelingen in de gaten en bericht hierover op het blog.

Bron: NRC
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Jeremia

Voor iemand met een bijstanduitkering is die zorgverzekering en 'eigen risico' niet meer op te brengen...zelfs niet met zorgsubsidie erbij...en als het niet kan betalen moet je een regeling treffen waardoor het nog onmogelijker wordt om rond te komen...

Woensdag 28 augustus 2019 14:14

Nico

Het is dat ik mij, net als voor mijn auto en voor mijn huis, móet verzekeren, anders zou geen haar op mijn hoofd er over denken ook maar íets te maken te willen hebben met dat boeventuig. Oplichters mag ook, leve de marktwerking.

Zondag 19 augustus 2018 22:07

H. Siebers

eindelijk wordt er naar de toren hoge kosten van de ziekenkosten gekeken.
Als het zo door gaat, rijzen de kosten de pan uit, en dan zijn deze niet meer te betalen.

Dinsdag 07 augustus 2018 10:47

anoniem

Wat te denken van het prijsverschil voor exact hetzelfde medicijn, per zorgverzekeraar! Mensen moeten een alternatief pertinent weigeren. Dan kan er opeens toch het goede medicijn besteld worden. Ikzelf slik me klem aan pijnstillers, omdat ik heel eenvoudig ook het eigen risico nu niet kan betalen. Ondertussen betaal ik wel elke maand een aanzienlijk bedrag. Pijnlijk!

Zondag 29 juli 2018 07:58

Bertie Borggreve

Wij leven in een land met de beste medische verzorging ter wereld, dat is waar maar daar staat wel tegenover dat die te duur is en het eigen risico onhaalbaar voor vele mensen. Medicijnen moeten vaak buiten het pakket betaald worden en dat wordt een onhoudbare situatie die teruggedraaid moet worden voordat het te laat is. Goed dat jullie er bovenop zitten. Medicatie die chronische ziekten moeten behandelen werden eerst nog vergoed door een jaarlijks teuggave. Beetje bij beetje raak je in een ondoorzichtig dicht web.

Zaterdag 28 juli 2018 18:37

L. Vogelaar

Het komt voor dat je te horen krijgt dat je het medicijn niet vergoed krijgt omdat je chronisch ziek moet zijn. Toch vreemd als je het betreffende medicijn al jaren moet slikken. Ik krijg steeds meer het gevoel dat je als een soort crimineel wordt beschouwd en steeds meer gestraft wordt. Alsof je er zelf om gevraagd hebt ziek te zijn.

Zaterdag 28 juli 2018 15:37

Versluis

Jullie weten niet hoe goed jullie het hebben. Voor een gezondheidsverzekering (ZZP) betaal ik hier (VS) omgerekend Eur 500 pm en dan heb ik nog steeds een eigen risico van EUR 4000 per jaar.

Zaterdag 28 juli 2018 07:44

van abeelen

Fijn dat jullie er naar kijken!!

Vrijdag 27 juli 2018 12:21

Anoniem

Naast de zorgverzekering is de eigen bijdrage van
€ 485 enorm veel.
Waarom niet naar inkomen?
Veel eerlijker.

Donderdag 26 juli 2018 22:26

H. Driessen

Dat er winst gemaakt wordt over de rug van mensen die zorg behoeven is toch van de gekke en druist in tegen ieder beginsel van zorg voor een ieder. Dit gaat heel ver. Ziekenhuizen, artsen, organisaties die direct of indirect betrokken zijn bij zorg zoals leveranciers, ontwikkelaars en noem maar op, die er rijk van worden. Onbegrijpelijk dat dit door regeringen wordt getolereerd.

Donderdag 26 juli 2018 21:58

Jaap Philippo

Alle zorgverzekeraars hier in Nederland zijn eigenlijk de witte borden criminelen. Ze houden de prijzen kunsmatig hoog van de polissen en medicijnen. Eigen risico is te hoog, vele medicijnen die echt helpen worden niet vergoed en i.p.v. krijg je medicijnen die soms niet helpen of waar je andere klachten van krijg. Het gaat nergens meer over hier in Nederland.
Het is dat het wordt verplicht om hun salaris te spekken.

Donderdag 26 juli 2018 18:27

Emmy

Ach we zijn toch de melkoe mopperen we wel maar kunen er zelf niks aan doen
Als dat zou kunnen zou het er anders uitzien toch
Ze pakken en ze pakken maar tot er niks meer over is vindt je het gek dat veel mensen de zorgpremie niet meer kunen betalen ik niet hoor t is tovh niet normaal wij maar betalen en de rest krijgt het verniet zo gaat dat hier he we zijn melkkoeien

Donderdag 26 juli 2018 16:34

JM Winkel

Uit berichten via media,worden heel dure medicijnen vergoed ,en onze goedkopere medicijnen opeens uit de zorgverzekering gegooid ."wat geweldig toch aldat verplichte gedoe

Donderdag 26 juli 2018 14:16

Henk

Soms zijn mensen wel erg gemak zuchtig hoor.
De basis verzekering moet overal gelijk zijn van uit Den Haag geregeld.
Dus kan je echt zoeken op de goedkoopste. Alleen kijken of jouw ziekenhuis/Arts/etc wel op genomen zijn in jouw verzekering. Aanvullend gewoon houden bij waar je zit en anders kijken of er geen acceptatie voorschrift is. Er zijn wel degelijk verzekeraar die GEEN acceptaties hanteren.

Donderdag 26 juli 2018 14:12

Joke Moret

Ben het met Nico Wallage eens. Net als vroeger EEN zorgverzekering en de wirwar van polissen is opgelost. Zou een enorme rust met zich mee brengen en de mensen du nu niet durven overstappen behoren dan tot het verleden waarom moet er aan alles wat vroeger fijlloos werkte toch altijd gesleuteld worden? Kijk bv ook naar de posterijen. Zou een heleboel frustratie wegwerken als dat allemaal terug gedraait kon worden.

Donderdag 26 juli 2018 13:44

P. Muijs

Zou het ook niet helpen als de overheid eens iets deed aan de kosten van de medicijnen.
Als EU-land kan het toch niet de bedoeling zijn dat een medicijn in Nederland echt vele malen (soms zelfs 700%) duurder is dan in andere EU landen.
Europa 1 ???

Donderdag 26 juli 2018 11:49

Hennie Nijenhuis

Gezien de reacties bespeur ik dat het verschil tussen "eigen risico" en "eigen bijdrage" niet geheel duidelijk is. Daarom bijgaand een url naar mijn artikel waarin het verschil wordt uitgelegd. https://www.linkedin.com/pulse/wat-je-moet-weten-over-het-eigen-risico-en-de-hennie-nijenhuis/

Donderdag 26 juli 2018 11:08

E. de Jong

Kennelijk is er aan zorgverzekeringen veel te verdienen, anders waren er vast minder aanbieders. Zorg aanbieden naar aanleiding van je meedeinen zou een alternatief kunnen zijn maar biedt ook geen sluitend geheel. Soms wordt je ziek terwijl je daar geen invloed op hebt, bij voorbeeld bij aangeboren afwijkingen etc. Collectiviteit kan soelaas bieden, maar dan komt ook solidariteit om de hoek kijken. Al met al een moeilijk oplosbaar probleem.

Donderdag 26 juli 2018 11:01

G. S.

Hoe is het in Godsnaam mogelijk dat er verschillende prijzen zijn voor een basis verzekering. Er is dus blijkbaar geen basis. Dit is gewoon bedrog van de verzekeraars.

Donderdag 26 juli 2018 10:29

Jeanette

Wat goed dat er een serieus naar gekeken gaat worden.
Het is al lang bekend dat er steeds meer geld bij de zorgverzekeraars op de plank blijft liggen ( was € 9 miljard). Dat zou naar de zorg en patienten moeten. Men wordt bang om medische hulp te vragen, het is zo duur. Ook zorgverleners wordt het door wurgcontracten van zorgverzekeraars steeds moeilijker gemaakt om goede zorg te bieden. Premies worden hoger, zorg en medicatie worden minder......beetje tegengesteld.

Donderdag 26 juli 2018 10:16

Gert Hommes

Zolang de nieuwe ziekenhuizen als paddestoelen uit de grond schieten, er overbodige basis polissen zijn, het geld belangrijker is dan mensen en er 4 artsen nodig zijn om een pleister te plakken.. Zeg ik eerst nee..

Donderdag 26 juli 2018 10:12

A. Hardij

Goed dat er iemand is die er naar kijkt , daar wij in een veel te dure tijd leven . er worden steeds meer medicatie niet meer vergoed omdat deze op een andere lijst van de overheid staan .met toezegging medische noodzaak wordt toch een huismerk geleverd omdat het voorgeschreven niet leverbaar zou zijn. dat is dan ook weer zelf betalen, zoals het volgende de paracetamol 1000 mg niet meer vergoed wordt door zorgverzekeraar.

Donderdag 26 juli 2018 10:11

Nico Wallage

Gewoon weer de ouderwetse ziekenfonds was alles stukken goedkoper en de zorg net zo goed als niet beter. Gewoon voor iedereen gelijk .

Donderdag 26 juli 2018 09:53

J Hoefnagels

Die dikke salarissen voor directies en artsen gaat nergens over. Prutswerk wat bijv. In Breda bij Amphia geleverd word kost bakken met geld. Mensen raken door die prutsers daar invalide en moeten veel medicatie gebruiken en hebben extra behandelingen nodig bij echte experts. Farmasuiten die woekerprijzen vragen, belachelijk daar moet op gelet worden. Zakkevullerij daar gaar het om dat moet je uitbannen.

Donderdag 26 juli 2018 09:53

Eisenga

Goed dat er naar gekeken wordt, ik ben namelijk naast mijn verzekering en eigen bijdrage ook nog veel geld kwijt voor medicijnen die de verzekering niet vergoed

Donderdag 26 juli 2018 09:45

Irma Soetekouw

tijd dat het zorgstelsel eens gaat veranderen, is niet meer van deze tijd!. Van ziekte en zorg, naar gezondheid en gedrag. Leer de regie over gezondheid zelf in handen te nemen! Een soort gezondheidsverzekering zou er moeten komen. Cz gaat in 2019 Leefstijlcoaching vergoeden, dat is de eerste goede stap. Er moeten er meer volgen...Integraal werken bevorderen!

Donderdag 26 juli 2018 09:24

Icm Quispel

Prima intiatief, ik betaal ieder jaar meer en krijg steeds minder terug!
Ik kijk ook uit naar jullie verdere berichten.

Donderdag 26 juli 2018 09:09

Christine Salakory

Ik ben benieuwd, ik ben er zeker van dat het goedkoper gaat/kan worden.

Donderdag 26 juli 2018 09:05

g de bruine

heel goed
dat u er boven opzit
dank u.

Donderdag 26 juli 2018 08:59

Willem holstein

Zou idd voor veel mensen makkelijker zijn
En nog beter als het goedkoper kan.
Heb een basis verz bij orha moet meer zelf betalen
Als dat het vergoed wordt zoals bril bijvoorbeeld
En dergelijke een hoop verwarring dus .hoop dat daar ook eens naar gekeken moet worden.gehoorapparaat van 1600 euro word wel vergoed maar een bril die ik hard nodig heb niet .schande gr willem holstein

Donderdag 26 juli 2018 08:53

j.plomp

dat er 46 zorgverzekeringen moeten zijn dat kan een stuk goed koper. Bij 23 is al de helft.

Donderdag 26 juli 2018 08:49

Jac.B. Leijgrave

Goed nieuws om eindelijk duidelijkheid te krijgen. Worden bijv. reeds verstrekte hulpmiddelen terug gevorderd door de verz. my. bij een overstap naar een andere verzekering ? En zo zijn er meer onduidelijkheden.

Donderdag 26 juli 2018 08:20

Lya Wolters

Nou, als het 95! euro zou schelen, dan zou het mij heel goed uitkomen, want ik betaal 142 euro + mijn eigen bijdrage 485 euro? En wat niet gedekt is, betaal ik extra. Dus ik ben er wel voor!

Donderdag 26 juli 2018 08:14

Budhy

Mooi ! 't-Wordt tijd dat die dependance van de globale pharmakeutelarij aangepakt wordt. Hoor/Lees graag wanneer en hoe we kunnen overstappen naar iets goedkoper Of zou een massale betaalweigering beter zijn?.

Donderdag 26 juli 2018 08:06

Piet boeser

Ik ben een dure bij de zorg verzekering en
daarom kan !! ik niet overstappen
de basis moet geaccepteerd worden maar
de resr niet, klopt dat eigenlijk wel ? ten tweede vanuit de regering moet er gewoon op gelet worden dat elke zorg verzekeraar gelijk is qua

vergoedingen enprijs vr groet.

Donderdag 26 juli 2018 08:05

John Dijkstra

Heel goed dat jullie er bovenop zitten. Vergelijken van de verschillende polissen is moeilijk, haast ondoenlijk. Ik volg uw berichten met spanning af.

Donderdag 26 juli 2018 07:59

C. van der Lip

Wat fijn dat iemand hier oog voor heeft.
Veel dank Vastenlastenbond !!!

Donderdag 26 juli 2018 07:58

HPJJ Siebers

Inderdaad de zorg wordt steeds maar duurder en daar komt ook nog de medicijnen nog bij.
En hoeveel geld hebben de zorg op hun bank staan?

Donderdag 26 juli 2018 07:52

Plaats een reactie

Lees meer over Zorgverzekering

Zorgverzekering 2019 aanpassingen

Eerste aanpassingen zorgverzekering 2019 bekend

Woensdag 04 juli 2018 09:11

De overheid heeft de eerste veranderingen voor de basisverzekering van 2019 bekend gemaakt. Onderstaand een overzicht van de wijzigingen. De overige veranderingen worden in september verwacht tijdens ...

Lees meer

De instinkers, do's en dont's zorgverzekering

Zaterdag 22 oktober 2016 12:56

Vanaf half november zijn alle premies voor de zorgverzekering van volgend jaar bekend. Naar verwachting gaan de premies flink stijgen ten opzichte van dit jaar. Ga niet zomaar akkoord met het nieuwe v...

Lees meer
Wanprestaties Nederlandse Zorgautoriteit

Verzekeraars woest op NZa | NZa wordt op de vingers getikt

Vrijdag 15 januari 2016 14:34

De drie grootste zorgverzekeraars van Nederland hebben de toezichthouder Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) voor de rechter gesleept omdat deze hun wanprestaties wereldkundig maakte.  Dit had succe...

Lees meer
Zorgverzekering 2021 kiezen of overstappen zorgverzekering 2021

Zorgverzekering kiezen? Bereid je goed voor!

Donderdag 12 november 2020 11:43

Binnenkort word je weer overspoeld met aanbiedingen en budgetpolissen voor de zorgverzekering. Neem daarom jouw zorgkosten eens onder de loep, zodat je voor het komende jaar een we...

Lees meer