Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Besteed je vaste lasten uit 

Besteed het regelen en bewaken van je vaste lasten uit aan onze experts. Profiteer altijd van de beste prijs en voorwaarden! Geen gedoe én meer vrije tijd voor slechts:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Ondanks minder zorgen waarschuwt Nibud: Huishoudens niet voorbereid op crisis

Maandag 15 juni 2020 19:13Margot Boesveld
Ondanks minder zorgen waarschuwt Nibud: Huishoudens niet voorbereid op crisis

Ondanks minder zorgen waarschuwt Nibud: Huishoudens niet voorbereid op crisis

Een ruime meerderheid van de Nederlandse huishoudens lijkt de coronacrisis nog niet te voelen. Voor hen is er sinds het begin van de crisis financieel nog weinig veranderd. Een peiling van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) onder ruim 1.000 Nederlanders laat zien dat huishoudens zich minder zorgen maken dan twee maanden geleden. "De eerste schrik is weg, maar dat betekent zeker niet dat we achterover kunnen leunen," zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart. De financiële gevolgen van de corona crisis zijn nog niet te overzien. Ook volgens het ING woonbericht van kwartaal 2 blijkt dat Nederlanders weinig financiële reserves hebben. 

Inkomens zijn gedaald

Net als in de eerste Nibud-peiling (april van dit jaar) geeft ook nu een vijfde van de huishoudens aan dat het inkomen sinds het begin van de crisis is gedaald. Opnieuw zijn het vooral de jongeren (tot 35 jaar) die aangeven dat hun inkomen lager is geworden. Wel houden minder huishoudens nu rekening met een inkomensdaling in de komende maanden (12 procent nu tegen 21 procent in april). Het grootste deel van hen denkt dat zij tot 30 procent minder inkomen zullen hebben. Nederlanders lijken zich nu dus iets minder zorgen te maken dan in maart. Dit betreft zowel zorgen over hun eigen gezondheid en die van hun naasten als zorgen over hun financiële situatie. Toch maakt nog steeds 10 tot 20 procent zich zorgen over financiële aangelegenheden. 

Vooral de millennials hebben het zwaar, zeker als er kinderen in het huishouden zijn. Deze groep heeft vaak nog weinig spaargeld opgebouwd, kampt met studieschulden of heeft een relatief lager inkomen dan oudere generaties. Van de groep die aangaf hun rekeningen harder te zien stijgen dan hun inkomen, heeft 58 procent een huishouden met kinderen. 38 procent van de ondervraagden in de leeftijd 22 tot 37 jaar gaf aan dat zij in de maand april geld hebben geleend om rekeningen te kunnen betalen. Dit percentage ligt bij de 18- tot 21-jarigen nog hoger: 43 procent.

Huishoudens niet voorbereid op crisis

Hoewel veel Nederlanders nog maar weinig merken van de financiële impact van de coronacrisis, maken jongeren tot 35 jaar zich meer dan gemiddeld zorgen over baanbehoud, hun inkomen en het opmaken van hun spaargeld. Dat meldt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) maandag 15 juni op basis van een enquête. Ook de Ook de ING kwam met enigszins verontrustende berichten. 31% van de woningbezitters en 38% van de starters kan het zonder inkomen een kwartaal financieel volhouden zonder hulp van derden.

De helft houdt het maximaal 6 maanden vol. Bijna de helft zou door het uitbreken van de crisis eigenlijk een grotere buffer willen hebben dan waar ze normaal over beschikken.

Buffer berekenen

Volgens het Nibud hebben in ons land meer dan 2,5 miljoen huishoudens te weinig geld achter de hand. En dat was nog vóór de coronacrisis. Dat aantal is de afgelopen maanden alleen maar toegenomen. Hoeveel je financiële buffer moet zijn, hangt van je persoonlijke situatie af. De bufferberekenaar van het Nibud rekent voor je uit wat je als reservepotje nodig hebt om onverwachte, grotere, noodzakelijke uitgaven direct te kunnen betalen. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Vaste lasten | Geldzaken

Zo gebruik je je vakantiegeld nuttig en kun je je vakantiegeld verdubbelen

6 slimme tips om je vakantiegeld nuttig te besteden

Maandag 11 mei 2020 08:05

De meeste werknemers ontvangen in mei (uiterlijk juni) het vakantiegeld. Zeker in deze coronatijd voor velen een welkome bonus. Door de coronacrisis zien huishoudens de vakantieplannen in het wa...

Lees meer
Coronacrisis en de huizenmarkt

Huis verkopen of kopen tijdens coronacrisis? Hoe zit het met huizenprijzen en de hypotheek?

Zaterdag 02 mei 2020 11:47

Even leek het er dus op dat de huizenmarkt ook direct besmet werd door het coronavirus. Als we nu de balans opmaken blijkt dat de huizenmarkt even kortstondig werd opgeschud, maar inmiddels is duide...

Lees meer
Wist je dat er wel 30 huishoudboekjes zijn? Wat is het beste (online)huishoudboekje?

Welk (online) huishoudboekje past het beste bij jou?

Donderdag 16 april 2020 14:28

Huishoudboekjes In 5 stappen het (online) kasboek kiezen Welke functies zijn belangrijk? Hoe zit het met de privacy? 50-30-20 regel > Ruim 60% van de Nederlandse huishouden...

Lees meer
Alles over energie, verzekeringen en andere tips voor je vaste lasten

7 x tips financieel overzicht creëren

Vrijdag 03 april 2020 16:43

Het klink heel logisch. Als je minder inkomen hebt, moet je ook minder uitgeven. De meeste huishoudens doen dit door te bijvoorbeeld anders boodschappen te doen, minder uitstapjes te maken of&nbs...

Lees meer