Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Besteed je vaste lasten uit 

Besteed het regelen en bewaken van je vaste lasten uit aan onze experts. Profiteer altijd van de beste prijs en voorwaarden! Geen gedoe én meer vrije tijd voor slechts:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

6 slimme tips om je vakantiegeld nuttig te besteden

Maandag 11 mei 2020 08:05Margot Boesveld
Zo gebruik je je vakantiegeld nuttig en kun je je vakantiegeld verdubbelen

Zo gebruik je je vakantiegeld nuttig en kun je je vakantiegeld verdubbelen

De meeste werknemers ontvangen in mei (uiterlijk juni) het vakantiegeld. Zeker in deze coronatijd voor velen een welkome bonus. Door de coronacrisis zien huishoudens de vakantieplannen in het water vallen. En nu ook de spaarrente historisch laag is biedt dit mogelijkheden om je vakantiegeld extra te benutten. We hebben 6 tips om je vakantiegeld verstandig te besteden. Dat kan je (in)direct weer veel geld opleveren. 

 1. Hypotheek aflossen met vakantiegeld
 2. Verduurzaam je woning (zonnepanelen of isolatie)
 3. Buffer opbouwen door beleggen of sparen
 4. Koop een nieuwe telefoon
 5. Los je schulden af (roodstaan is ook schuld)
 6. Vervang oude apparaten (en bespaar op je energiekosten)

1.Extra aflossen hypotheek

Je kan het vakantiegeld gebruiken om extra af te lossen op je hypotheek. Laat je goed informeren of het in jouw situatie wel slim is om extra af te lossen. Los alleen af met geld dat je echt niet nodig hebt. Als je wasmachine kapot gaat moet je natuurlijk wel een buffer hebben. Ook als je een bankspaarhypotheek hebt is het niet verstandig om extra af te lossen. In het kort alvast wat tips:

Wanneer is het verstandig om extra af te lossen? 

 • Lagere risicoklasse en lagere rente: Aflossen is zinvol als je daardoor in een lagere risicoklasse terecht komt. Zeker als ook je woningwaarde de afgelopen is toegenomen. Alle banken hebben een indeling van risico-klasse. Is je lening 70%, 80%, 90% of 100% van de woningwaarde. Daar is de hoogte van de hyptoheekrente aan gekoppeld. In het kort: Hoe lager de hoogte van je (resterende) hypotheeklening in verhouding tot de woningwaarde is, hoe minder rente je betaalt voor je lening. Check de risico-opslag op je hypotheek. Dat doe je door te berekenen wat de actuele schuld-woningwaardeverhouding is. Stel je zit nu in de risico- opslag van 90% en je betaalt een rente van 2,44%. Als je extra aflost en je hypotheeklening is nog maar 80% van de woningwaarde is je rente 2,27%. Op een hypotheekbedrag van een paar ton scheelt dat per maand toch een paar tientjes aan hypotheek. Dat is per jaar een fikse besparing. Tip: Soms is het slim om een taxatie van de woning te laten doen. Zo kun je aantonen wat de woningwaarde is en kun je bij de bank aantonen dat je in een andere risico-klasse valt. 
 • Om recht te krijgen op zorgtoeslag: 
  Omdat je eigen woning niet meetelt voor het vermogen, kun je door extra af te lossen onder de vermogensgrens uitkomen. Heb je dus vermogen (€ 147.459,-) én ligt het gezamenlijke inkomen komend jaar samen niet boven de niet hoger dan € 38.945 per jaar dan kan je door af te lossen recht krijgen op zorgtoeslag. (€ 30.481 voor een alleenstaande) Laat je ten alle tijden informeren door je hypotheekverstrekker of belastingadviseur.
 • Als je een klein hypotheek hebt: Een kleine hypotheek kun je bijna altijd het beste aflossen. Vooral als de hypotheekrente lager is dan de bijtelling voor je eigen woning, het eigenwoningforfait. Je hebt dan geen voordeel meer van de hypotheekrenteaftrek. De hele hypotheek aflossen levert dan dus een flink voordeel op. Hoe lager je hypotheek en hoe hoger de WOZ-waarde van je huis, hoe voordeliger het is om af te lossen. 

2. Verduurzaam je woning met zonnepanelen en isolatie

Besteed je vakantiegeld aan het verduurzamen van je huis. Door te investeren in zonnepanelen of isolatie gaan je energiekosten omlaag. Zonnepanelen zijn een uiterst rendabele investering, omdat je ook (deels) zelfvoorzienend wordt. Op je spaarrekening krijg je bijna geen rente meer. Met aandelen is je rendement onzeker en kun je dus veel verliezen. Zonnepanelen zijn een solide investering die, mits je een goede keus maakt, een hoog rendement levert. Denk aan een rendement van ca. 15%!

Zonnepanelen gaan 25 jaar mee en in de meeste gevallen heb je ze tussen de 4 en 6 jaar terugverdiend. Zeker nu de salderingsregeling wordt afgebouwd is het slim om zo snel mogelijk zonnepanelen te installeren. In Nederland mag je de opgewekte stroom verrekenen met de stroom die je verbruikt. Dat maakt het erg aantrekkelijk om zonnepanelen te installeren. Deze salderingsregeling wordt vanaf 2023 langzaam afgebouwd.
Schaf je nu zonnepanelen aan, dan maak je nog maximaal gebruik van deze regeling. Daarnaast heb je een groot deel van je investering dan al terugverdiend. Vraag nu snel een offerte aan. (bijkomend voordeel is dat je woningwaarde ook stijgt en dat brengt ons weer bij tip 1. 

3. Buffer opbouwen door beleggen/spaarrekening

Beleggingen kan ten tijde van een crisis verstandig (maar ook risicovol) zijn. Voor veel huishoudens is de financiële toekomst onzeker. Weet je dat je binnenkort een nieuwe auto nodig hebt, of vermoed je dat er bij de volgende APK een grote uitgave aan komt? Zet je vakantiegeld dan op een spaarrekening en vul je buffer aan. Heb je kinderen? Dan kan dit ook het moment zijn om voor je kinderen een spaarrekening te openen. De rente van deze spaarrekeningen liggen vaak net iets hoger dan de reguliere spaarrente, die momenteel nihil is. Er zijn veel banken die deze optie bieden. Het spaarbedrag komt vrij op de dag dat je kind 18 wordt. Tot die tijd ben jij de enige met toegang tot de rekening. Zo spaar je veilig voor een duurzame toekomst van je kind.
 

Iets minder drastisch. Wil je wel iets 'slims' doen met het vakantiegeld, maar niet alles direct uitgeven. Heel verstandig. Doe iets kleins, met een groots resulaat. 

4.  Koop een nieuwe telefoon

Ben je toe aan een nieuwe telefoon? Gebruik dan een deel van je vakantiegeld om er een te kópen in plaats van er een uit te zoeken bij je abonnement. Dit bespaart je geld op de lange termijn, want een sim only-abonnement is veel goedkoper dan een abonnement inclusief telefoon. Koop dan niet het allernieuwste model, maar een editie eerder. De kwaliteit van zo’n ‘ouder’ model is hartstikke goed. Als er nét een nieuwere variant is, zijn deze modellen vaak ook nog in de aanbieding.

5. Schulden aflossen

Het is niet het meest leuke, maar wel erg verstandig. Schulden zijn ontzettend duur. Schuldeisers hebben vaak hoge rentes op krediet. Wist je dat roodstaan op je bankrekening wel 8% (!) rente kost. Als je dus € 1.000,- rood staat, betaal je € 80,- aan rente. Ook op je creditcard en doorlopende kredieten betaal je enorm veel rente.Door dit verschil in te lopen, heb je direct meer bestedingsruimte. 

6. Vervang een oud apparaat

Wist je dat een oud apparaat in huis enorm veel stroom verbruikt. Onderschat niet wat een oude vriezer je maandelijks aan energie kost. Verwacht je dat je binnenkort  onderhoud aan je wasmachine krijgt? Wees dit voor. Ook slim: koop een nieuwe (waterbesparende) douchekop. Dat is een redelijk kleine uitgave van het vakantiegeld, maar levert wel euro's op. 

Wettelijke verplichting voor werkgevers

Voor werkgevers die ondanks de steunmaatregelen van de overheid in verband met de coronacrisis in de financiële problemen zitten, zijn er wettelijk gezien amper mogelijkheden om onder de uitbetaling van het vakantiegeld uit te komen. Werkgevers zijn wettelijk verplicht het geld uiterlijk in juni uit te keren.

"Los nooit meer hypotheek af dan het boetevrije deel: Staat je rente nog vast, dan mag je jaarlijks een bepaald percentage van je hypotheek boetevrij aflossen. Bij alle banken is dit minimaal 10% van de oorspronkelijke hoofdsom. Bedroeg de hypotheek bij afsluiten € 300.000, dan mag je dus ieder jaar kosteloos € 30.000 extra aflossen."
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Vaste lasten | Geldzaken

Coronacrisis en de huizenmarkt

Huis verkopen of kopen tijdens coronacrisis? Hoe zit het met huizenprijzen en de hypotheek?

Zaterdag 02 mei 2020 11:47

Even leek het er dus op dat de huizenmarkt ook direct besmet werd door het coronavirus. Als we nu de balans opmaken blijkt dat de huizenmarkt even kortstondig werd opgeschud, maar inmiddels is duide...

Lees meer
Wist je dat er wel 30 huishoudboekjes zijn? Wat is het beste (online)huishoudboekje?

Welk (online) huishoudboekje past het beste bij jou?

Donderdag 16 april 2020 14:28

Huishoudboekjes In 5 stappen het (online) kasboek kiezen Welke functies zijn belangrijk? Hoe zit het met de privacy? 50-30-20 regel > Ruim 60% van de Nederlandse huishouden...

Lees meer
Alles over energie, verzekeringen en andere tips voor je vaste lasten

7 x tips financieel overzicht creëren

Vrijdag 03 april 2020 16:43

Het klink heel logisch. Als je minder inkomen hebt, moet je ook minder uitgeven. De meeste huishoudens doen dit door te bijvoorbeeld anders boodschappen te doen, minder uitstapjes te maken of&nbs...

Lees meer
De corona-uitbraak betekent misschien voor jou wel een ingrijpende financiële verandering. Welke uitgaven zijn noodzakelijk en welke kun je (misschien tijdelijk) schrappen

Financiële zekerheid in onzekere tijden

Dinsdag 31 maart 2020 15:52

Veranderingen in je persoonlijke situatie zorgen vaak voor veranderingen in jouw portemonnee. Het is dan altijd goed om jouw situatie opnieuw in kaart te brengen. De corona-uitbraak betekent...

Lees meer