De meeste werknemers ontvangen in mei (uiterlijk juni) het vakantiegeld. Zeker in deze coronatijd voor velen een welkome bonus. Door de coronacrisis zien huishoudens de vakantieplannen in het water vallen. En nu ook de spaarrente historisch laag is biedt dit mogelijkheden om je vakantiegeld extra te benutten. We hebben 6 tips om je vakantiegeld verstandig te besteden. Dat kan je (in)direct weer veel geld opleveren.
Je kan het vakantiegeld gebruiken om extra af te lossen op je hypotheek. Laat je goed informeren of het in jouw situatie wel slim is om extra af te lossen. Los alleen af met geld dat je echt niet nodig hebt. Als je wasmachine kapot gaat moet je natuurlijk wel een buffer hebben. Ook als je een bankspaarhypotheek hebt is het niet verstandig om extra af te lossen. In het kort alvast wat tips:
Besteed je vakantiegeld aan het verduurzamen van je huis. Door te investeren in zonnepanelen of isolatie gaan je energiekosten omlaag. Zonnepanelen zijn een uiterst rendabele investering, omdat je ook (deels) zelfvoorzienend wordt. Op je spaarrekening krijg je bijna geen rente meer. Met aandelen is je rendement onzeker en kun je dus veel verliezen. Zonnepanelen zijn een solide investering die, mits je een goede keus maakt, een hoog rendement levert. Denk aan een rendement van ca. 15%!
Zonnepanelen gaan 25 jaar mee en in de meeste gevallen heb je ze tussen de 4 en 6 jaar terugverdiend. Zeker nu de salderingsregeling wordt afgebouwd is het slim om zo snel mogelijk zonnepanelen te installeren. In Nederland mag je de opgewekte stroom verrekenen met de stroom die je verbruikt. Dat maakt het erg aantrekkelijk om zonnepanelen te installeren. Deze salderingsregeling wordt vanaf 2023 langzaam afgebouwd.
Schaf je nu zonnepanelen aan, dan maak je nog maximaal gebruik van deze regeling. Daarnaast heb je een groot deel van je investering dan al terugverdiend. Vraag nu snel een offerte aan. (bijkomend voordeel is dat je woningwaarde ook stijgt en dat brengt ons weer bij tip 1.
Beleggingen kan ten tijde van een crisis verstandig (maar ook risicovol) zijn. Voor veel huishoudens is de financiële toekomst onzeker. Weet je dat je binnenkort een nieuwe auto nodig hebt, of vermoed je dat er bij de volgende APK een grote uitgave aan komt? Zet je vakantiegeld dan op een spaarrekening en vul je buffer aan. Heb je kinderen? Dan kan dit ook het moment zijn om voor je kinderen een spaarrekening te openen. De rente van deze spaarrekeningen liggen vaak net iets hoger dan de reguliere spaarrente, die momenteel nihil is. Er zijn veel banken die deze optie bieden. Het spaarbedrag komt vrij op de dag dat je kind 18 wordt. Tot die tijd ben jij de enige met toegang tot de rekening. Zo spaar je veilig voor een duurzame toekomst van je kind.
Iets minder drastisch. Wil je wel iets 'slims' doen met het vakantiegeld, maar niet alles direct uitgeven. Heel verstandig. Doe iets kleins, met een groots resulaat.
Ben je toe aan een nieuwe telefoon? Gebruik dan een deel van je vakantiegeld om er een te kópen in plaats van er een uit te zoeken bij je abonnement. Dit bespaart je geld op de lange termijn, want een sim only-abonnement is veel goedkoper dan een abonnement inclusief telefoon. Koop dan niet het allernieuwste model, maar een editie eerder. De kwaliteit van zo’n ‘ouder’ model is hartstikke goed. Als er nét een nieuwere variant is, zijn deze modellen vaak ook nog in de aanbieding.
Het is niet het meest leuke, maar wel erg verstandig. Schulden zijn ontzettend duur. Schuldeisers hebben vaak hoge rentes op krediet. Wist je dat roodstaan op je bankrekening wel 8% (!) rente kost. Als je dus € 1.000,- rood staat, betaal je € 80,- aan rente. Ook op je creditcard en doorlopende kredieten betaal je enorm veel rente.Door dit verschil in te lopen, heb je direct meer bestedingsruimte.
Wist je dat een oud apparaat in huis enorm veel stroom verbruikt. Onderschat niet wat een oude vriezer je maandelijks aan energie kost. Verwacht je dat je binnenkort onderhoud aan je wasmachine krijgt? Wees dit voor. Ook slim: koop een nieuwe (waterbesparende) douchekop. Dat is een redelijk kleine uitgave van het vakantiegeld, maar levert wel euro's op.
Voor werkgevers die ondanks de steunmaatregelen van de overheid in verband met de coronacrisis in de financiële problemen zitten, zijn er wettelijk gezien amper mogelijkheden om onder de uitbetaling van het vakantiegeld uit te komen. Werkgevers zijn wettelijk verplicht het geld uiterlijk in juni uit te keren.