Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

PERSBERICHT: 'Gratis' cadeaus energieleveranciers zijn dure sigaar uit eigen doos

Donderdag 07 mei 2015 17:30Margot Boesveld

 

Energieleveranciers proberen consumenten aan zich te binden met welkomstbonussen, een eenmalige korting of aantrekkelijke cadeaus. Als consument betaal je een cadeau via de onderliggende energietarieven dubbel en dwars terug. ‘Energieleveranciers trakteren nieuwe klanten op een veel te dure sigaar uit eigen doos’, stelt Dirk-Jan Wolfert van Vereniging de Vastelastenbond.  

 

De Vastelastenbond ontvangt regelmatig kritische vragen over de acties van energieleveranciers. Om daarop een eerlijk antwoord te geven, is een gedegen onderzoek naar energiecontracten en voorwaarden onmisbaar. Zo nam de Vastelastenbond in maart 2014 de iPad actie van OXXIO onder de loep. De resultaten van dit onderzoek waren schokkend. 'Consumenten die kozen voor de combinatie OXXIO InControl, plus een iPad Air, betaalden via dit energiecontract 2 keer zo veel voor de IPad Air als in de winkel', vertelt Dirk-Jan Wolfert. In december 2014 en mei 2015 onderzocht de Vastelastenbond de slimme thermostaat Toon van Eneco. 'De uitkomst was opnieuw een bevestiging van wat we al lang weten. Consumenten krijgen de gratis thermostaat Toon bij een 4-jarig energiecontract. Dat klinkt aantrekkelijk, maar in werkelijkheid betalen ze ruim € 800 voor deze slimme thermostaat.' Deze kosten komen voort uit abonnementskosten, hogere vastrechtkosten (vaste kosten die de consument per aansluiting aan de energieleverancier betaalt)  en hogere tarieven per KWh stroom en kub gas.

Nu een iPhone6+ voor slechts 1393 euro!

Na de iPad in 2014 kiest OXXIO begin 2015 wederom voor een lokkertje om consumenten te over de streep te trekken. De energieleverancier biedt nu een iPhone 6+ aan bij een 3-jarig energiecontract. Nieuwe klanten hoeven slechts € 349, - bij te betalen. De Vastelastenbond ruikt onraad en maakt met een berekening de werkelijke kosten van deze InControl actie van OXXIO inzichtelijk. 'Op het eerste gezicht lijkt het een fantastische aanbieding', geeft Dirk-Jan Wolfert tekst en uitleg. 'Opnieuw worden consumenten bij de neus genomen. Uiteindelijk betalen ze € 1.393, - voor de iPhone 6+. Dat is bijna Euro 600, - meer dan de aanbevolen winkelprijs. In zijn communicatie vertelt OXXIO dat niet. Ik kan me niet voorstellen dat ze reclame maken met Koop nu een iPhone6+ voor slechts € 1393.-'

Ongekend hoog vastrecht, hogere energietarieven en extra abonnementskosten

Bij alle onderzoeken valt direct op dat het vastrecht, abonnementskosten en tarieven van de bijbehorende energiecontracten de boosdoeners zijn. Vergelijken we deze prijzen met andere aanbieders dan rekenen OXXIO en Eneco ongekend hoge bedragen.

Bij OXXIO zijn de vastrechtkosten - vaste kosten die de consument per aansluiting aan de energieleverancier betaalt - in 3 jaar € 1044, -. Bij de goedkoopste energiecontracten in de markt liggen de vastrechtkosten beduidend lager. Ter vergelijking: bij Greenchoice betalen klanten over een periode van 3 jaar € 208,80 aan vastrecht. Energiedirect.nl rekent € 165,24. BudgetEnergie vraagt € 143,28. En bij E.ON kost het vastrecht over een periode van 3 jaar € 287,28.

Naast de hogere vastrechtkosten zijn ook de kosten per eenheid stroom en gas (leveringstarief per kWh en m3) hoger. Bij Eneco betaalt u 4 jaar lang een vaste prijs voor gas van 0,63080 per m3 en voor stroom  0,23820 cent per kWh (peildatum 6 mei 2015). Bij OXXIO is dat voor gas  0,6224 cent per  en voor stroom € 0,2120 per kWh (peildatum 17 april 2015). Bij andere leveranciers ligt het gastarief met gemiddeld 0,5900 per m3, ruim 3 cent lager. Stroom is gemiddeld € 0,2130. (peildatum 17 april 2015)

Klanten van Eneco die Toon gebruiken, betalen 48 maanden lang ook nog € 3,50 per maand aan abonnementskosten. (prijs voor niet-klanten wordt binnenkort bekend gemaakt)

Onnodig in de problemen

Keer op keer blijkt dat consumenten linksom of rechtsom de consumentenprijs én meer betalen voor acties van energieleveranciers. De Vastelastenbond waarschuwt zijn leden voor dergelijke aanbiedingen. Dirk-Jan Wolfert licht toe: 'We zien deze acties steeds vaker. Het is voor leveranciers een lucratieve manier om geld te verdienen en klanten te werven. Vooral consumenten die niet genoeg geld hebben om een iPad of iPhone in één keer aan te schaffen, zijn hiervan de dupe. Dat vind ik schrijnend. Ze beseffen niet dat ze bij deze contracten veel hogere energietarieven afrekenen. Zo komen ze vaak onnodig in nog grotere geldproblemen'.

Wat kost dat in de winkel?

Voor de iPad Air is de winkelprijs 435 euro. Heeft men een bijbehorend OXXIO energiecontract, dan betaalt men uiteindelijk 800 euro. Toon, de slimme thermostaat van Eneco, is bij een 1-jarig energiecontract aan te schaffen voor 275,-. Maar via het bijbehorende 4-jarig energiecontract betaalt de consument ruim 800 euro voor het apparaat. En tot slot. In de winkel kost een iPhone 6+ 799 euro. Via het energiecontract van OXXIO, betaalt men maar liefst 1.393,- euro.
 

Eerlijke voorlichting

Vanzelfsprekend zijn consumenten vrij om aan acties van energieleveranciers deel te nemen. Jammer genoeg zijn veel acties in nevelen gehuld. Vereniging de Vastelastenbond betreurt deze misleidende communicatie. 'Consumenten hebben niet in de gaten dat ze de euro's die energieleveranciers uitgeven aan reclame en promotie, zelf moeten betalen', besluit Dirk-Jan Wolfert zijn verhaal. 'Onze onderzoeken naar acties van energieleveranciers zijn niet bedoeld om te preken voor eigen parochie. De Vastelastenbond streeft naar eerlijke voorlichting over energiecontracten en bijbehorende voorwaarden. Daar hebben consumenten recht op. Ik ben ervan overtuigd dat uiteindelijk niemand voor een sigaar uit eigen doos wil betalen.'

 

Bron: Vereniging de Vastelastenbond

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over