Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Door over te stappen van energieleverancier
Gemiddelde besparing door goedkoopste leverancier en welkomstbonussen

Start besparen

Bespaar op
Energierekening

Bespaar honderden euro's op je Energierekening

Energie vergelijken én overstappen

Stap Gratis over via onze energievergelijker. Compleet, betrouwbaar en met de beste deals!

Bespaar honderden euro's én ontvang een gratis Sparky Energiemeter (twv € 29,95)

Meer informatie

Toon is de slimme thermostaat van Eneco. Het systeem wordt aangesloten op uw CV ketel en uw stroom -en gasmeter. Met Toon kunt u uw verwarming via uw smartphone of iPad regelen. U ontvangt Toon ‘gratis’ bij een 4-jarig energiecontract bij Eneco. De bijbehorende energietarieven (prijs per kWh en prijs per m3 het de vastrechtkosten van beide producten) zijn niet mis. Dat blijkt uit onderzoek naar de bijbehorende energietarieven. De tarieven bij het 4 jarige-contract worden op deze pagina weergegeven. 

Op deze pagina vindt u informatie over:

1. De daadwerkelijke kosten Toon berekenen;
2. Alleen voor Eneco Klanten of ook voor niet-Eneco klanten?
3. Kan ik overstappen van energieleverancier met Toon?
4. Kan ik Toon gebruiken voor zonnepanelen?
5. Voor en nadelen Toon;
6. Zelf uw energieverbruik beheren, zonder Toon.

Kosten Toon

In december 2014 berekende de Vastelastenbond al de daadwerkelijke kosten van Toon uit. Bij Eneco betaalt u 4 jaar lang aan leveringstarief gas: € 0,6505 per m3 en voor stroom € 0,2397 per kWh (peildatum 5 december 2014). U kunt Toon ook bij een jaarcontract krijgen, maar dan betaalt u € 275,-. Bij de 'gratis' Toon kunt u niet kosteloos overstappen naar een voordeliger energiecontract en hierdoor loopt u honderden euro's mis. Bij een gemiddeld verbruik is dat verschil € 694,52 over de looptijd van het contract. Tel daar de abonnementskosten van € 3,50 per maand (48 maanden) bij op, in totaal € 168,00 dan komt u op een totaalbedrag van € 862,52.

Heeft u Toon in december 2014 aangeschaft dan betaalt u voor Toon over 4 jaar tijd maar liefst € 862,52 extra.

In mei 2015 berekent de Vastelastenbond het aanbod en de daadwerkelijke kosten opnieuw. De energietarieven die op dit moment (peildatum 6 mei 2015) bij het 4 jarige contract horen zijn: 

  • Stroom leveringstarief: € 0,23820 per kWh
  • Vastrecht stroom: € 3,46 per maand
  • Gas leveringstarief: € 0,63080 per m3
  • Vastrecht gas: € 3,46 per maand

Nog steeds betaalt men over een periode van 4 jaar ruim € 800,- voor Toon. Bekijk de vergelijking met de tarieven van energiedirect.nl (via de Vastelastenbond)

Alleen voor Eneco klanten

De slimme thermostaat Toon is een slimme zet van Eneco. Het is een goede ontwikkeling om klanten meer inzicht te geven in hun energieverbruik. Het zorgt ervoor klanten bewuster omgaan met energie. Toon is op dit moment alleen nog voor Eneco klanten beschikbaar. Wanneer u overstapt naar een andere energieleverancier werken de extra functies van de thermostaat niet meer. Zo heeft u geen inzicht meer in uw gas en stroomverbruik en ontvangt u ook geen energieadvies. Het apparaat kunt u dan alleen nog aan- en uitzetten en van afstand bedienen (december 2014).

Slimme zet, veel omzet

Momenteel heeft Eneco ca. 100.000 Toon abonnementen verkocht*. Dat is goed voor € 4.200.000 euro aan omzet, alleen al aan abonnementskosten (omzet op energietarieven en installatiekosten van € 75,- niet meegerekend). Het bedrijf streeft naar een miljoen gebruikers in 2017. 

Ook voor niet Eneco klanten?

Ontwikkelingen in 2015

Anno 2015 zijn er ca. 100.000 abonnementen door Eneco klanten afgesloten*. Op dit moment (begin 2015) is het nog niet mogelijk om TOON te gebruiken bij een andere energieleverancier. Echter zijn daar wel plannen voor. Daarnaast is Eneco samen met QUBY naar de mogelijkheden aan het kijken om in het TOON-platform ook zonnepanelen op te nemen: Toon Zon. Dit pakket bestaat uit een kWh-meter en update op het bestaande Toon abonnement. Dit wordt geinstalleerd door een monteur.  

Zo krijgen mensen inzicht in de opwekking van de zonnepanelen installatie. De Vastelastenbond vindt dit een goede ontwikkeling. Het is een leuk product dat gericht is op extra service voor klanten. Alleen worden er wel extra kosten in rekening gebracht voor Toon Zon. De kosten zijn: 

  • Bij 18 zonnepanelen of minder (totale capaciteit 45A) € 99,95 incl. BTW
  • Bij meer dan 19 zonnepanelen (totale capaciteit 100A)  € 199,95 incl. BTW

Het is aan de consument om de toegevoegde waarde van Toon te bepalen. Feit blijft dat Toon geld kost. Wat de kosten zijn voor de niet-Eneco klanten wordt in mei/juni 2015 bekend gemaakt.

Abonnementskosten Toon

Voor bestaande klanten zijn de abonnementskosten € 3,50 per maand. Waarschijnlijk worden de abonnementskosten voor NIET-Eneco klanten € 4,50 per maand. Dat is € 54,- op jaarbasis. En vergeet niet de eventuele aanschafkosten voor het apparaat zelf. Nu nog €275,-. U moet u zichzelf afvragen of de kosten opwegen tegen het voordeel. Kijk ook goed of Toon wel geplaatst kan worden bij u. Dit is namelijk niet bij iedereen mogelijk.

Geen Toon nodig - doe het zelf

U kunt ook zelf uw energieverbruik monitoren, zonder slimme thermostaat. Meer inzicht over uw energieverbruik kunt u opvragen bij u energieleverancier of (vaak) bekijken op de persoonlijke pagina van de leverancier. Let bij het besparen op energieverbruik ook op sluipverbruik en het verbruik van apparaten.

Leuk weetje: De slimme thermostaat Toon verbruikt zelf op jaarbasis ca. 50kWh. 


* bron: Tweakers.net: berichtgeving nieuws/100810/eneco-wil-toon-dit-jaar-ook-aan-niet-klanten-gaan-aanbieden

Nog vragen? Bel ons: 040 - 7 200 200 op werkdagen tot 17:00