Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Persbericht: Alleen overstappen van energieleverancier via prijsvergelijker levert voordeel op

Dinsdag 05 maart 2024 04:13Frank van de Ven
Onderzoek van toezichthouder Autoriteit Consument & Consument (ACM) geeft aan dat het merendeel van de consumenten ervoor kiest om over te stappen na stimulatie van een energieleverancier.

Onderzoek van toezichthouder Autoriteit Consument & Consument (ACM) geeft aan dat het merendeel van de consumenten ervoor kiest om over te stappen na stimulatie van een energieleverancier.

Driekwart van de consumenten die overstapt van energieleverancier kiest niet voor het voordeligste contract en betaalt onnodig veel. Het merendeel van de overstappers doet dit via een website van een energieleverancier of na daartoe aangespoord te zijn via de telefoon of deurverkoper. Onderzoek wijst uit dat dit financieel nadelig is. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond adviseert consumenten dan ook met klem om over te stappen via prijsvergelijkers: “Op deze websites vechten leveranciers om de gunst van de consument en draait het om de laagste prijs.”

Onderzoek van toezichthouder Autoriteit Consument & Consument (ACM) geeft aan dat het merendeel van de consumenten ervoor kiest om over te stappen na stimulatie van een energieleverancier. Een overstap gebeurt via de website van een leverancier of na een telefoongesprek of deurbezoek van een energieaanbieder. “Contracten die op deze wijze worden aangeboden, zijn echter nooit het voordeligste. Er is geen sprake van concurrentie waardoor de tarieven hoog liggen”, verduidelijkt Wolfert.

De resultaten van de onderzoeken van ACM worden sinds 2018 gebundeld in de Energiemonitor. Slechts een kwart van alle overstappers kiest voor het goedkoopste energiecontract door gebruik te maken van prijsvergelijkers. Dat verbaast Wolfert niet: “Door de wirwar aan informatie komen ze er niet uit, waardoor consumenten vaak kiezen voor wat ze kennen en zich via de website van een energieleverancier aanmelden.”


Leveranciers gaan strijd met elkaar aan

Een contract afsluiten via de website van een leverancier is zeer onverstandig benadrukt de directeur van de consumentenorganisatie. Ook een contract afsluiten via colportage of telefonische verkoop is niet de beste keuze: “Er is in deze gevallen geen sprake van vergelijkingsmateriaal. De energieleverancier die opdracht geeft voor deze verkoopmethodes verzint zelf een goed klinkend verhaal. Om het voordeligste contract te kiezen, is een vergelijkingssite de beste optie.”

Op vergelijkingssites moeten energieleveranciers met elkaar strijden om de gunst van de consument. “Hoe lager de prijs, des te hoger de energieleverancier op de website van een prijsvergelijker komt te staan. Zo springt hij direct in het oog van de klant die op zoek is naar de laagste prijs. Deze manier van klanten werven, is erg efficiënt omdat een aanbieder geen deurverkopers hoeft langs te sturen of een callcenter hoeft in te schakelen. Klanten melden zichzelf via de vergelijker aan. De laagste prijs is bij onze nieuwe Energievergelijker het belangrijkste overstapmotief”, verduidelijkt Wolfert.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Consumenten die via een actiecontract bij een energiebedrijf binnenkwamen en na afloop van dat contract niet in actie komen, gaan over op een duurder variabel contract.  Hun loyaliteit wordt niet beloond. Sterker nog: deze ‘slapers’ betalen

Persbericht: Energieleveranciers belonen trouwe klanten met hogere tarieven

Dinsdag 27 februari 2024 06:10

‌Mensen die uit loyaliteit bij een energieleverancier blijven zitten in de hoop daarvoor beloond te worden, komen van een koude kermis thuis. Consumenten die via een actiecontract bij een energ...

Lees meer
Apps houden bij wat het energieverbruik is van een consument. Deze data geeft inzicht in het (stook)gedrag en kan helpen bij het inperken van de hoogte van de energierekening. Bij een overstap 'verdwijnt' deze data vaak.

Persbericht: Data energieverbruik niet exclusief voorbehouden voor energieleverancier

Dinsdag 20 februari 2024 06:52

‌ ‌Het merendeel van alle energieleveranciers biedt apps aan waarmee consumenten hun verbruik kunnen inzien, maar die data gaat bij elke overstap verloren. Die informatie is echter van onsc...

Lees meer
Vorig jaar verliepen de aanvragen bij het noodfonds stroef, omdat de aanvraagprocedure voor veel mensen te ingewikkeld was.

Energienoodfonds voor lage inkomens heropend

Maandag 22 januari 2024 13:47

‌Huishoudens met een hoge energierekening en een laag inkomen kunnen sinds maandag 22 januari weer terecht bij het tijdelijk Noodfonds Energie. Dat fonds betaalt dan gedurende zes maanden een g...

Lees meer
Huidige klanten met zonnepanelen en een variabel contract zijn vanaf 1 maart duurder uit bij Budget Energie. Nieuwe klanten gaan de extra kosten direct in hun portemonnee voelen.

Persbericht: Vastelastenbond: ‘Budget Energie benadeelt bezitters zonnepanelen’

Donderdag 18 januari 2024 06:28

‌In navolging van Vandebron brengt Budget Energie consumenten met zonnepanelen extra kosten in rekening voor de teruglevering van zonnestroom. Nieuwe klanten merken deze tariefwijziging direct,...

Lees meer