“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Stijging gastarief verwacht

Woensdag 04 februari 2015 16:02Margot Boesveld

 

Februari 2015- Vereniging de Vastelastenbond houdt nauwlettend de markt in de gaten. Hierna zullen wij de laaste ontwikkelingen op de energiemarkt voor de maand februari 2015 beschrijven en uitleg geven waar nodig. 

Huidige elektriciteitmarkt, kleine stijging verwacht

De afgelopen maand is er, na een flinke val van de stroomprijzen eind 2014 wegens de lage olieprijs, een stabieler beeld ontstaan waarbij de laatste weken zelfs weer een stijging waarneembaar is. De kolenprijs is eveneens historisch laag, maar lijkt een bodem gevonden te hebben. Ook kouder weer lijkt zijn intrede te gaan doen wat een prijsverhogende werking heeft. Voor komende week is de verwachting dat de elektriciteitsprijzen licht zullen stijgen. 

Maak direct gebruik van deze lage tarieven en zet uw tarieven vast!

Stijging gasprijzen verwacht

De gasprijzen hebben als direct gevolg van de lage olieprijzen en door de zachte weersomstandigheden een scherpe daling laten zien tot vlak na de jaarwisseling. Op dit moment (in februari staan de gastarieven nog laag) kan men nog profiteren van een laag gastarief. De olieprijzen zijn echter weer in de lift. Ook de temperaturen gedurende februari zijn laag voor deze tijd van het jaar. Voor de komende weken wordt een verdere daling van de temperatuur verwacht. Hierdoor zal de vraag naar gas verder toenemen met een prijsstijging tot gevolg. Een zeer sterke prijsstijging zal het niet zijn, omdat de voorraden ruid gevuld zijn, maar een daling wordt zeker niet verwacht.

Ontwikkelingen elektriciteitstarieven en gastarieven februari 2015

Elektra ontwikkelingenOntwikkeling gasprijs

Waarom een energiecontract met een vast tarief kiezen?

In de energiemarkt zijn er twee soorten tarieven. Variabel en vast. De variabele tarieven worden twee keer per jaar aangepast. Kiest u voor een vast contract, dan heeft u geen een half-jaarlijkse vertraging. De contracten met vaste tarieven worden namelijk maandelijks ingekocht. Zo profiteert u direct van de lage olieprijzen en gastarieven. In de vaste contracten die nu aangeboden worden is de hele lage olieprijs namelijk al doorgerekend. U profiteert zo maandenlang (12 maanden of 24 maanden) van een vast laag tarief. 

Wat heeft CO2 met de elektriciteitsprijs te maken? 

Er wordt een stijging van CO2-rechten verwacht. De prijs van deze rechten is nu relatief laag, omdat er op de markt sprake is van een overschot aan rechten. Doordat de Europese Unie het aantal rechten vermindert, zullen de prijzen stijgen. Een stijging van de prijs van deze CO2-rechten werkt namelijk uiteindelijk door in de elektriciteitsprijs, omdat producenten van energie CO2-rechten moeten kopen om hun uitstoot te compenseren. Met dit beleid probeert de Europese Unie de productie van hernieuwbare energie te stimuleren.

Update 12 februari 2015

Gasprijzen stijgen sterk na beslissing over gaswinning in Groningen. Het beschikbare gas is recent beperkt door enerzijds de beslissing van de Nederlandse overheid om minder gas te winnen en anderzijds door verschillende storingen in Noorse gasvelden. Deze afname van het aanbod draagt momenteel bij aan een stijging van de gasprijzen.

Zet uw tarieven vast

In de energiemarkt zijn er twee soorten tarieven. Vast en variabel. Kiest u voor een vast contract, dan maakt u direct gebruik van de prijsdalingen. De contracten met vaste tarieven worden namelijk maandelijks ingekocht. Zo profiteert u direct van de lage olieprijzen en gastarieven. De variabele tarieven worden twee keer per jaar aangepast. (op 1 januari 1 juli) Het eventuele voordeel van de recente prijsdalingen wordt dan pas na 1 juli aan u doorberekend.

Bekijk direct het aanbod van Vereniging de Vastelastenbond bij Energiedirect.nl voor 2 jaar vast. 

 

Deel dit artikel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over