Toename overstappers van bank | kosten betaalrekeningen wederom omhoog

Publicatie datum: Woensdag 06 februari 2019 17:00:47

online bankieren neemt toe, overstappers bank ookIn 2018 stapten 91.000 Nederlanders over van bank. Dat is een stijging van 35,8% ten opzichte van 2017. Toen waren er 67.000 Nederlanders die overstapten van bank. Vereniging de Vastelastenbond legt uit waarom en zet de tarieven van 2018 en 2019 op een rij.

Waarom stappen mensen over van bank?

De stijging komt door een aantal verschillende factoren komt. De belangrijkste is dat het wisselen van bank gemakkelijker online te doen is. Het is niet meer een administratieve rompslomp waarvoor je persoonlijk naar de bank toe moet. Ook spelen principiële redenen vaker een rol. Mensen zijn het vaker niet eens met het beleid of de bonussen van een bank en kiezen daarom voor een overstap.  Een goed voorbeeld daarvan is de salariswoede begin 2018 over de ING bank. Hierdoor nam het klantenaantal bij  ‘groene’ banken zoals ASN en Triodos sterk toe. Daarnaast is er ook meer concurrentie in de bankenmarkt. Er zijn de afgelopen jaren een aantal nieuwkomers bijgekomen.

Jaarlijkse kostenstijging van betaalpakketten omhoog, rente omlaag

Banken zijn vaker negatief in het nieuws. Een trend van de laatste jaren is dat banken de maandelijkse kosten verhogen en de rente over het positieve saldo op de betaalrekening verlagen. Niet alle banken verhogen in 2019 de kosten voor de betaalrekening en pakketten. De verschillen op gebied van prijs vallen mee, maar de voorwaarden verschillen ook per bank.  Zo vraagt KNAB bank een bijdragen van € 5,- per maand (€ 60,- op jaarbasis) voor een gezamenlijke rekening met 2 rekeninghouders en 2 betaalpassen. Dat lijkt prijzig, maar daar staat een hogere rente en een gratis creditcard tegenover. De SNS vraagt € 33,- op jaarbasis, maar vraagt bijvoorbeeld € 15,75 per jaar voor een creditcard. Van de grootste banken is de ING het goedkoopst met een maandbedrag van € 2,55.  Advies van de Vastelastenbond. Kijk daarom altijd goed naar de prijs én de voorwaarden.

Kosten betaalpassen Nederlandse banken | Jaarlijkse kosten

Hieronder treft u de kosten van de grootste banken voor een gezamelijke betaalrekening met 2 betaalpassen. 

Bank

2018 

2019

ABN Amro

€ 35,76

€ 37,56

ING Oranjepakket

€ 30,60

€ 30,60

SNS Betalen

€ 30,-

€ 33,-

Rabobank

€ 34,80

€ 34,80

Knab

€ 60,-

€ 60,-

*Vaste prijs voor het betaalpakket, twee rekeninghouders en twee betaalpassen. U kunt geen rechten ontlenen aan genoemde bedragen. 

Mobiel bankieren wint terrein

Bijna negen van de tien rekeninghouders gebruiken mobiel bankieren (op een smartphone of tablet) of internetbankieren (op een laptop of desktop). Nog maar een fractie van alle enkelvoudige overboekingen gebeurt met schriftelijke of telefonische betaalopdrachten. In het derde kwartaal van 2018 werden voor het eerst meer overboekingen via mobiel bankieren uitgevoerd dan via internetbankieren.

Bronnen: Nu.nl, websites banken en statistiek.dnb.nl

Share thisShare this
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?