Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

Verdienmodel WOZ-bureaus geminimaliseerd door overheid

Dinsdag 13 februari 2024 09:41Frank van de Ven
Vorig jaar waren gemeenten samen 20 miljoen euro kwijt aan proceskosten. Dat bedrag lijkt erg groot, maar als je het omrekent is het slechts iets meer dan 2 euro per gemeentelijke taxatie.

Vorig jaar waren gemeenten samen 20 miljoen euro kwijt aan proceskosten. Dat bedrag lijkt erg groot, maar als je het omrekent is het slechts iets meer dan 2 euro per gemeentelijke taxatie.

‌Jarenlang hebben gemeenten zich in Den Haag hard gemaakt voor een aanpak van de WOZ-bureaus, omdat deze bedrijven volgens ambtenaren onnodig veel gemeenschapsgeld zouden opslokken. Die strijd is grotendeels gewonnen door gemeenten, omdat per 1 januari dit jaar de proceskostenvergoeding voor deze rechtshulp met 75 procent is verlaagd.
 
Per gewonnen zaak krijgen bureaus een vergoeding van maar 150 euro, terwijl dat een jaar geleden nog 600 euro was. Bij de nieuwe vergoeding is er volgens de WOZ-bureaus bijna geen verdienmodel mogelijk, tenzij er extreem geautomatiseerd wordt. Wanneer er geautomatiseerd wordt, gaat dat vaak ten koste van de kwaliteit. Dat is dan ook de reden dat veel bureaus ermee stoppen.
 
Vorig jaar waren gemeenten samen 20 miljoen euro kwijt aan proceskosten. Dat bedrag lijkt erg groot, maar als je het omrekent is het slechts iets meer dan 2 euro per gemeentelijke taxatie. “Een klein offer voor een goede rechtsbescherming,” liet een woordvoerder van de WOZ-bureaus de Telegraaf weten. Een lagere WOZ betekent immers jarenlang lagere gemeentelijke lasten en ook korting op het eigen woningforfait en de erfbelasting.
 

Wat gaat mis met taxaties?

Gemeenten zaten in hun maag met de grote golf bezwaren die door de bureaus op hen af kwam. Er gaat bij gemeentelijke taxaties vaak het een en ander mis. Van de 268.000 bezwaren tegen de WOZ-beschikking van 2022 zijn er liefst 38 procent toegekend.
 
Taxateurs van gemeenten baseren zich op computermodellen en Google Street View. Onderzoek wijst uit dat burgers in hun eentje een betere slagingskans (43 procent) hebben dan bureaus (29 procent), maar dat kan komen doordat de bureaus ingewikkeldere zaken krijgen.
 

Slager keurt eigen vlees

Burgers zullen nu vaker alleen staan tegen de WOZ-ambtenaren. De meeste burgers zal het wel lukken, hoewel er veel (onbetaalde) tijd gaat zitten in het online opzoeken van informatie en noteren van argumenten. Maar helaas is niet iedereen is zo online of schriftelijk vaardig.

Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond is niet gelukkig met de huidige gang van zaken. Het buitenspel zetten van WOZ-bureaus is volgens hem niet de oplossing van de WOZ-problematiek. “Nu moeten burgers met twijfels over hun taxatie naar de instantie die achter de woningtaxatie zit. De gemeente moet dus zijn eigen werk controleren. Een typisch staaltje van de slager keurt zijn eigen vlees.”
 

Verouderde wetgeving 

De directeur hoopt dat gemeenten duidelijk zijn in de communicatie richting de burger en goed aangeven hoe een taxatie tot stand kwam: “Die informatie mist vaak. Als de gemeente standaard een taxatieverslag toevoegt en de burger meeneemt in de besluitvorming voorkomt dat onduidelijkheid.”
 
De WOZ-problematiek speelt al enige tijd. Wolfert denkt dat een wetswijziging nodig is om de problemen op te lossen. “De politiek moet zich inzetten voor een wetswijziging van deze sterk verouderde wet die de consument dupeert. Burgers krijgen relatief kort de tijd om bezwaar te maken, maar moeten lang op antwoord wachten. Gemeenten bezwijken ondertussen door de vormgeving van deze wet onder de immense werkdruk”, besluit Wolfert.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Dirkx

Een vraagje: Is het niet zo dat een lagere WOZ waarde ook een lagere verkoopprijs van je woning tot gevolg heeft? Een potentiële koper en aankoopmakelaar zullen dat wellicht als argument aanvoeren om de prijs te drukken.

Woensdag 14 februari 2024 11:34

Reactie Vastelastenbond:

Woensdag 14 februari 2024 11:43
Nee, de WOZ-waarde heeft geen directe invloed op de verkoopprijs van een woning. De WOZ-waarde is namelijk een ruwe schatting en hier heb je eigenlijk niet zo veel aan als je wilt weten wat jouw huis écht waard is.

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

Dit jaar is het volgens directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond nog belangrijker dat de overheid transparant is op het gebied van de WOZ-waardebepaling: “De overheid heeft de proceskostenvergoeding van WOZ-bureaus met 75 procent v

Persbericht: ‘Burger wantrouwt overheid bij berekening WOZ’

Donderdag 22 februari 2024 06:52

‌ ‌Bijna 67 procent van alle door burgers ingediende WOZ-bezwaren ontstaan door wantrouwen in de overheid. Consumenten zetten hun vraagtekens bij de berekening van de WOZ-waarde van hun...

Lees meer
Uit cijfers van de Waarderingskamer blijkt dat zo’n 70.000 WOZ-bezwaren niet tijdig zijn afgehandeld zijn door gemeenteambtenaren, omdat de werkdruk te hoog zou zijn. Dat is een kleine 10 procent van het totaal aantal bezwaren dat dus niet

Persbericht: Verdwijning WOZ-bureaus vergroot kloof burger en overheid

Dinsdag 27 februari 2024 06:43

‌Door de proceskostenvergoeding van WOZ-adviesbureaus met 75 procent te verlagen, hoopt de overheid deze bureaus buitenspel te zetten. Het doel is om burgers via de gemeente bezwaar te laten in...

Lees meer
Burgers moeten hun bezwaren indienen bij dezelfde partij die deze heeft opgesteld: de gemeente. “Het vertrouwen in de overheid is laag en door een kritische tussenlaag weg te halen, wordt de kloof tussen burger en overheid verder vergroot”,

Persbericht: Overheid neemt burgers niet serieus door WOZ-adviesbureaus buitenspel te zetten

Dinsdag 06 februari 2024 07:08

‌Door de proceskostenvergoeding van WOZ-adviesbureaus met 75 procent in te perken, bindt de overheid de strijd aan met deze bureaus én de burger. De consument moet de WOZ-waarde door de gemeen...

Lees meer
Binnenkort ploft de WOZ-waarde weer op de (digitale) mat en dat betekent dat je zes weken de tijd hebt om te controleren of jouw huis goed getaxeerd is.

WOZMeldpunt: ‘Nog niet eens 1 procent van alle ingediende bezwaren leidt bij ons tot een rechtszaak’

Maandag 05 februari 2024 08:27

‌Binnenkort ploft de WOZ-waarde weer op de (digitale) mat en dat betekent dat je zes weken de tijd hebt om te controleren of jouw huis goed getaxeerd is. Mocht je dat lastig vinden, dan kun je de...

Lees meer