Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Warme winter betekent lagere energierekening

Vrijdag 18 december 2015 14:35Margot Boesveld

 

We zijn deze winter waarschijnlijk minder geld kwijt aan het warm houden van het huis dan normaal. Uit schattingen van Milieu Centraal en verschillende energiemaatschappijen kan de besparing oplopen tot boven de 100 euro.

De lagere rekening is te danken aan de tot nu toe uitzonderlijk warme winter. De gemiddelde temperatuur deze maand ligt rond de 8,6 graden. Dat is 1,3 graden hoger dan de gemiddelde temperatuur van de warmste decembermaand ooit gemeten. Door het warme weer van de afgelopen weken gaat het gemiddelde Nederlandse gezin al 68 euro besparen op de energierekening van oktober tot eind deze maand. 

Als deze hoge temperaturen aanhouden, krijgen Nederlandse huishoudens een meevaller van zo’n 150 euro in de periode tussen oktober en eind april. Een woordvoerder zegt dat het uiteindelijke verbruik nog fors kan fluctueren. Vorig jaar gaven huishoudens 13 procent minder uit aan gas tot en met eind december. Door het koude weer in de rest van de winter nam het voordeel af tot 5 procent.

Energierekening

Een gemiddeld huishouden in Nederland heeft een energierekening van 1.700 euro en geeft ongeveer 750 euro uit voor warmte/gas. Milieu Centraal geeft aan dat het makkelijk is om zelf ook de gasrekening te verlagen door de verwarming een graad lager te zetten. De milieuorganisatie adviseert een temperatuur van 19 graden aan te houden. Vastelastenbond zet ook een aantal bespaartips op een rij om te besparen op de gasrekening.

Kamertemperatuur

Volgens Milieu Centraal kan de besparing tot en met eind deze maand oplopen tot zo'n 65 euro per huishouden. De organisatie baseert de berekening op de aanname dat iedereen de temperatuur in zijn huis gemiddeld op 18 graden houdt. Als het buiten warmer is, hoeft de verwarming niet aan. Is het kouder, dan gaan we stoken. Milieu Centraal voorspelt dat de rekening van afgelopen oktober tot en met het einde van dit jaar 20 procent lager uitvalt dan de afgelopen jaren. Mocht het warme weer aanhouden, dan levert dat tot en met het einde van de winter in april bij elkaar zelfs een besparing van 150 euro op.

"Het verschil tussen een gemiddelde winter en een warme winter komt uiteindelijk neer op ongeveer 150 euro", zegt ook Stijn van den Heuvel, woordvoerder van Nuon. Hij benadrukt wel dat de besparing erg verschilt per huishouden. "De stookkosten hangen af van hoe groot je huis is, hoe goed geïsoleerd en hoeveel energie je verbruikt."

Lagere transporttarieven

Los van het lagere energieverbruik, dalen ook de tarieven die consumenten betalen voor gebruik van het Nederlandse gasnetwerk. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) maakt vandaag bekend dat de prijs daarvan gemiddeld met zo'n 3 procent daalt. De eigenaar van het gastransportnet, GTS, moet met minder inkomsten toekunnen door doelmatiger te werken, stelt de ACM. 

Wil u niet afhankelijk zijn van een zachte winter, maar zelf invloed hebben op uw gasrekening? Lees dan de bespaartips van Vereniging de Vastelastenbond.

 

Bron: NOS

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over