De gasrekening naar beneden, hoe doet u dat? Een zachte winter zorgt voor een verlaging van de stookkosten. Maar daar wilt u natuurlijk niet afhankelijk van zijn. Wat kunt u zelf doen om deze kosten van de gasrekening te verlagen?  Vereniging de Vastelastenbond zet een paar handige bespaartips op een rij.

1. Een voordelig energiecontract, lage tarieven maken het verschil!

Om te besparen op uw gasrekening is kijken naar een voordelig energiecontract verstandig. Wist u dat u in de maanden oktober t/m februari  het meeste verbruikt!? Daarom kan het nooit kwaad om te kijken of u nog goed zit met uw energiecontract. Kunt u besparen (gemiddeld €200,- tot €400,- euro op jaarbasis), dan is dat mooi meegenomen. Zit u nog goed? Dan is dat ook prettig om te weten. U kunt altijd advies vragen via 040-7200200.

2. Isolatie (na isoleren van de woning)

Heeft u een woning van voor 1980? Dan kunt u de woning na-isoleren. Dit kan door spouwmuurisolatie, vloerisolatie of dakisolatie aan te brengen in een bestaande woning. Dit is een grotere investering, maar heeft u binnen 3-4 jaar terug verdiend. Een gemiddeld huidhouden bespaart € 400,- per jaar op de gasrekening. Bent u geïnteresseerd in woningisolatie? Plan dan een vrijblijvende afspraak in voor een adviesgesprek aan huis. 

3. Thermostaat goed instellen, besparen met uw thermostaat

Bij het instellen van de (klok)thermostaat kunt u rekening houden met een aantal zaken. Wist u dat ca. 30% van de Nederlandse huishoudens de thermostaat niet gebruikt om energie te besparen? Zonde!

  • Stel de tijden van uw thermostaat af op uw woonpatroon.
  • Zet de thermostaat ’s avonds een uur eerder lager voordat u naar bed gaat
  • Schroef de temperatuur niet te ver terug en niet ver omhoog
  • Stel een afwezigheid/nacht temperatuur in van ca. 16 - 19 graden. Bij een hogere temperatuur bespaart u te weinig. Bij een lagere temperatuur kost het veel energie om het huis op te warmen, omdat de thermostaat een groter temperatuurverschil moet overbruggen. De verwarming op 16 - 19 graden is ideaal. Zo houdt u vochtproblemen tegen en kunnen de leidingen bij vorst niet bevriezen. Hiermee bespaart u ca. € 65.- op jaarbasis. (Bron: Nibud)

3. Radiatorfolie, makkelijk en snel

Plaats achter de radiatoren radiatorfolie. Dit is gemakkelijk zelf te doen en zo bespaart u jaarlijks ruim € 23,- op uw gasrekening.

4. De tochtstrip is uw vriend

Een andere makkelijke doe-het-zelf klus is het aanbrengen van een tochtstrip bij ramen en deuren. Zo kan de koude lucht niet meer door de kiertjes en is uw woning beter geïsoleerd. Het wordt vaak vergeten om ook onder deuren en bij de brievenbus een tochtstrip aan te brengen. Terwijl dit juist de kiertjes zijn waardoor warme lucht verloren gaat.

5. Was op 30 graden (i.p.v. 40 graden)

Het verwarmen van water kost geld. Een kwart van het gasverbruik wordt gebruikt om water te verwarmen. Wassen op een lagere temperatuur levert al snel €15,- op jaarbasis op.

6. Minder warm en minder lang douchen

In Nederland verbruiken we ca. 121 liter water per persoon per dag (Bron: TNS Nipo) Gemiddeld douchen we 8 minuten. U kunt beginnen met besparen door simpelweg minder lang te douchen.

Ook meer weten over het verlagen van uw stroomverbruik?