Wist je dat bijna twee derde van de energierekening bestaat uit gasverbruik? We gebruiken gas voornamelijk voor de centrale verwarming. Ruim 75% van het totale verbruik wordt hiervoor gebruikt. Het verwarmen van water, zoals de douche, neemt ca 10-20% in van het totale gasverbruik. Koken neemt de overige 5% voor zijn rekening. Daarnaast zijn het de wintermaanden (oktober t/m maart) – ook wel het hoogseizoen voor het stoken - die 80% van het jaarverbruik opslokken.

Vereniging de Vastelastenbond geeft u een duidelijk overzicht van gasverbruik, zodat u inzicht krijgt in het gasverbruik van uw woning en welke maatregelen u kunt treffen om het gasverbruik te verlagen.  Zo kunt u bijvoorbeeld de tarieven die u voor het gas betaalt onder de loep nemen en kijken of u kunt besparen of u kunt kiezen voor isolatie om het gasverbruik terug te dringen. 

Gasverbruik per woonsituatie

Elk huishouden is anders. Uw gasverbruik hangt voornamelijk samen met het type woning waarin u woont. Ook het huishouden is anders samengesteld (aantal personen). Om een idee te krijgen van het verbruik per woonsituatie is er door Nibud* een overzicht samengesteld van het gasverbruik per woontype. Deze ziet u hieronder weergegeven.

Woningtype

Gem. verbruik per jaar

Kosten per maand verwarming

Flat

900 m³

€ 63,-

Tussenwoning

1.350 m³

€ 85,-

Hoekwoning

1.590 m³

€ 98,-

2 onder 1 kap

1.670 m³

€ 102,-

Vrijstaand

2.220 m³

€ 130,-

Gemiddeld alle woningen

Gasverbruik gedurende het jaar

Het zal u niet verbazen dat er in de zomermaanden minder gas wordt verbruikt dan in de wintermaanden. Dan gaat immers de verwarming aan.

Gasverbruik voor het douchen

Voor het douchen is het nodig dat het water een temperatuur van ca. 40 graden Celsius bereikt. Het opwarmen van 1000 liter kost ca. 4 M3. Voor een gemiddelde douchebeurt van 5 min (10 liter waterverbruik) heeft u 0,2 M3 gas nodig. Stel: Uw huishouden bestaat uit 4 personen die elke dag 5 minuten douchen, dan staat dat gelijk aan een gasverbruik van 292 M3 gas op jaarbasis.

Verlagen van gasverbruik

Om het gasverbruik te verlagen kunt u simpelweg de verwarming minder vaak aan te zetten. Echter zijn er nog andere mogelijkheden om invloed te hebben op de gasrekening. Maar u wilt er natuurlijk warmpjes bij zitten. Daarom kiezen veel mensen ervoor om over te stappen van energieleverancier.

Overstappen energie en energiebesparende maatregelen

Overstappen van energieleverancier kan vele financiële voordelen met zich mee brengen. Door de leveringstarieven per m3 te vergelijken en te kiezen voor een voordeligere leverancier, kan u dat een besparing van ca. 8 cent per M3 opleveren. In harde euro’s is dat bij een gemiddeld verbruik van 1.350 M3 een besparing van € 108,-. Dat is makkelijk verdient. U kunt er ook voor kiezen om energiebesparende maatregelen te treffen. De meest voorkomende en efficiëntste manier van energieverbruik verlagen is het na-isoleren van uw woning.

Stadverwarming

Sommige huishoudens maken gebruik van stadsverwarming. Ook wel bekend als wijk- of blokverwarming. Niet bij alle vormen van stadsverwarming wordt er gebruik gemaakt van gas. In veel gevallen wordt uw woning verwarmt met restwarmte van centrales en fabrieken . Door middel van een ondergronds leidingnet wordt warm water verdeelt over de radiatoren van de aangesloten woningen. Het voordeel van stadsverwarming is dat u over het algemeen niet veel gas verbruikt, slechts voor het koken. Het nadeel van stadverwarming is dat u geen vrije keuze heeft in uw energieleverancier voor gas. In veel gevallen zijn de gastarieven uw ‘verplichte’ energieleverancier veel hoger dan gemiddeld. Stroom kunt u wel ergens anders overbrengen.

GJ of m3?

Het verbruik van stadsverwarming wordt uitgedrukt in GJ. Echter wordt bij alle leveranciers gasverbruik uitgedrukt in m3. Hoeveel GJ is hoeveel m3? In de meeste gevallen wordt de regel gebruikt: 1 GJ = 30m3.

Bron: Dit artikel is samengesteld door Vereniging de Vastelastenbond.