Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Door over te stappen van energieleverancier
Gemiddelde besparing door goedkoopste leverancier en welkomstbonussen

Start besparen

Bespaar op
Energierekening

Bespaar honderden euro's op je Energierekening

Energie vergelijken én overstappen

Stap Gratis over via onze energievergelijker. Compleet, betrouwbaar en met de beste deals!

Bespaar honderden euro's én ontvang een gratis Sparky Energiemeter (twv € 29,95)

Meer informatie

Wist je dat bijna twee derde van de totale energierekening bestaat uit gasverbruik? We gebruiken gas voornamelijk voor de centrale verwarming. Ruim 75% van het totale gasverbruik wordt gebruikt om je huis te verwarmen. Het verwarmen van water, zoals de douche, neemt 10-20% in van het totale gasverbruik. Koken neemt de overige 5% voor zijn rekening. Daarnaast zijn de wintermaanden (oktober t/m maart) het hoogseizoen voor het stoken. Deze maanden zijn goed voor 80% van het jaarverbruik opslokken.

Vereniging de Vastelastenbond geeft je een duidelijk overzicht van gasverbruik, zodat je inzicht krijgt in het gasverbruik van jouw woning en welke maatregelen je kan treffen om het gasverbruik te verlagen.  Zo kun je bijvooorbeeld kijken of je kan besparen door simpele maatregelen. Je kan kiezen voor isolatie om het gasverbruik terug te dringen of  je kan je tarieven die je voor het gas betaalt onder de loep nemen en overstappen.

Gasverbruik per woonsituatie en type woning

Jouw jaarlijkse gasverbruik hangt samen met het type woning waarin je woont. Ook het huishouden is anders samengesteld (aantal personen). Om een idee te krijgen van het verbruik per woonsituatie is er door Nibud* een overzicht samengesteld van het gasverbruik per woontype. 

Woningtype

Gem. gasverbruik per jaar

Kosten per maand verwarming

Flat

900 m³

€ 56,-

Tussenwoning

1.250 m³

€ 78,-

Hoekwoning

1.490 m³

€ 93,-

2 onder 1 kap

1.600 m³

€ 100,-

Vrijstaand

2.200 m³

€ 138,-

Er is gerekend met een gasprijs van 0,7530. Bestaande uit: Leveringskosten: € 0,26160, Energiebelasting : € 0,40301 en Opslag Duurzame Energie (1 - 170000 m³) € 0,09378. (peildatum 1 november 2020)

gasverbruik in je huishouden gedurende het jaar.

Gemiddelde verbruik neemt af! 

Allereerst het goede nieuws. We zijn de afgelopen 10 jaar fors minder gas gaan verbruiken. In 

2010 gebruikten we nog meer dan 1800 m3 (gemiddeld) en anno 2020 is dat gemiddeld 1400 kuub gas op jaarbasis.  Dat komt vooral omdat de woningen in Nederlands steeds beter geïsoleerd zijn en doordat cv-ketels veel zuiniger zijn geworden. Helaas wordt de gasprijs wel elk jaar duurder door de toenemende energiebelasting. Ook douchen we in Nederland helaas niet minder, dus het gasverbruik voor het verwarmen van water is het afgelopen decenia gelijk gebleven. 

Gasverbruik gedurende het jaar

Het zal je niet verbazen dat er in de zomermaanden minder gas wordt verbruikt dan in de wintermaanden. Dan gaat immers de verwarming aan. De grootste piek is in januari, februari en maart. Dan verbruikt een gemiddeld huishouden meer dan 300 kubieke meter. 


 

Gasverbruik voor het douchen

Voor het douchen is het nodig dat het water een temperatuur van ca. 40 graden Celsius bereikt. Het opwarmen van 1000 liter water kost ca. 4 m3. Voor een gemiddelde douchebeurt van 5 min (50 liter water) heb 0,2 m3 gas nodig. Stel: Jouw huishouden bestaat uit 4 personen die elke dag 5 minuten douchen, dan staat dat gelijk aan een gasverbruik van 292 m3 gas op jaarbasis. Alleen al voor het douchen.

Verlagen van gasverbruik

Om het gasverbruik te verlagen kunt je simpelweg de verwarming minder vaak aan te zetten. Echter zijn er nog andere mogelijkheden om invloed te hebben op de gasrekening. Maar je wil er natuurlijk wel warmpjes bij zitten. Daarom kiezen veel mensen ervoor om over te stappen van energieleverancier.

Overstappen energie en energiebesparende maatregelen

Overstappen van energieleverancier kan vele financiële voordelen met zich mee brengen. Door de leveringstarieven per m3 te vergelijken en te kiezen voor een voordeligere leverancier, kan je dat een besparing van ca. 8 cent per m3 opleveren. In harde euro’s is dat bij een gemiddeld verbruik van 1.350 m3 een besparing van € 108,-. Dat is makkelijk verdient. Je kan er ook voor kiezen om energiebesparende maatregelen te treffen. De meest voorkomende en efficiëntste manier van energieverbruik verlagen is het na-isoleren van uw woning.

Wist je dat er in stedelijke gemeenten gemiddeld minder aardgas per woning wordt verbruikt dan in de 'plattelands steden'.  Dit komt doordat er in steden meer appartementen staan en in niet-stedelijke gebieden meer vrijstaande woningen. Een vrijstaande woning gebruikt meer gas, omdat het meer oppervlakte heeft om te verwarmen en ook meer 'vrije' muren waar de warmte door kan ontsnappen. Daarnaast hebben veel steden stad- of blokverwarming. 

Stadverwarming

Sommige huishoudens maken gebruik van stadsverwarming. Ook wel bekend als wijk- of blokverwarming. Niet bij alle vormen van stadsverwarming wordt er gebruik gemaakt van gas. In veel gevallen wordt jouw woning verwarmt met restwarmte van centrales en fabrieken . Door middel van een ondergronds leidingnet wordt warm water verdeelt over de radiatoren van de aangesloten woningen. Het voordeel van stadsverwarming is dat je over het algemeen niet veel gas verbruikt, slechts voor het koken. Het nadeel van stadverwarming is dat je geen vrije keuze heeft in uw energieleverancier voor gas. In veel gevallen zijn de gastarieven jouw ‘verplichte’ energieleverancier veel hoger dan gemiddeld. Stroom kun je wel ergens anders overbrengen. Naast aardgas verbruiken huishoudens ook elektriciteit. Elektriciteit is ongeveer 15 procent van het totale huishoudelijk energieverbruik. Jaarlijks fluctueert het huishoudelijk stroomverbruik per inwoner een klein beetje. 

GJ of m3?

Het verbruik van stadsverwarming wordt uitgedrukt in GJ. Echter wordt bij alle leveranciers gasverbruik uitgedrukt in m3. Hoeveel GJ is hoeveel m3? In de meeste gevallen wordt de regel gebruikt: 1 GJ = 30 m3.

 

Bron: Dit artikel is samengesteld door Vereniging de Vastelastenbond.