Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Wat doet corona met je energierekening? Energierekening 2020-2021 omhoog.

Dinsdag 13 oktober 2020 10:59Margot Boesveld
De Vastelastenbond waarschuwt voor naheffing energierekening 2021 |Stroomverbruik huishoudens thuiswerken tijdens corona-crisis neemt fors toe

De Vastelastenbond waarschuwt voor naheffing energierekening 2021 |Stroomverbruik huishoudens thuiswerken tijdens corona-crisis neemt fors toe

Normaal gesproken zijn we gedurende de dag (9.00 - 17.00) op kantoor en niet thuis. Nu we massaal thuiswerken, schiet het stroom -en gasverbruik van Nederlandse huishoudens overdag omhoog. Zeker voor de komende 5 maanden wordt een piek verwacht. Wat betekent dat voor je energierekening komend jaar? De Vastelastenbond waarschuwt voor naheffingen en adviseert mensen om alvast actie te ondernemen. 

gasverbruik stijgt thuiswerkers

Kom in actie en voorkom een hogere energierekening

We voorzien voor komend jaar grote problemen ontstaan. Veel mensen hebben al moeite om de energierekening te voldoen. We betalen elk maand een bedrag 'vooruit' om het geschatte verbruik af te dekken. Dat heet het maandbedrag. Nu voelen we er nog niks van, maar we houden ons hart vast voor na de winterperiode. Dan komt in de meeste gevallen pas ter sprake dat het verbruik hoger is geweest dan verwacht en moet je bij betalen. 

Dit kun je doen

We hopen dat energieleveranciers tijdig waarschuwen om het maandbedrag aan te passen. Het kan ook gunstig zijn om voor de winterperiode over te stappen. Dan is het slim om naar je tarieven te kijken. Wellicht kunnen deze ook lager en voorkom je daarmee een hoge energierekening. We adviseren je graag. 

  1. Verhoog je maandbedrag
  2. Check je tarieven en stap over
  3. Vraag om advies
  4. Ga zorgvuldig met je energieverbruik om

Stroomverbruik en thuiswerken 

Het gemiddeld stroomverbruik per huishouden is sterk afhankelijk van het aantal personen dat in het huis woont en het aantal elektronische apparaten dat constant spanning vraagt. Door de toename van elektrische apparaten verbruiken we gemiddeld verbuiken we 5 kWh (eenpersoonshuishouden) tot 10 kWh (vierpersoonshuishouden) per dag. Tijdens de corona-crisis neemt je stroomverbruik met bijna 10 procent toe. Dat betekent dat ook je energierekening in 2021 hoger uit gaat vallen. Als we het toegenomen verbruik voor de komende 5 maanden doorrekenen, komen we uit op een stijging van de stroomrekening van € 16,- en € 33,- euro. Hier is gerekend met een gemiddelde prijs per kWh van 22,5 eurocent.

Gasverbruik en thuiswerken

Ook het gasverbruik gaat de komende maanden omhoog (zie tabel). Op jaarbasis verbruiken we gemiddeld 1.400m3. Normaal gesproken verbruiken we tijdens de wintermaanden meer, dat noemt men het 'seizoensgebruik'. Omdat we de verwarming aan hebben in deze koudere periode. En daarbij komt dat ons piekmoment van gasverbruik verandert. De komende periode (oktober t/m februari) zal het gasverbruik ongeveer 10 procent toenemen. Als we de toename van het gasverbruik voor de komende 5 maanden doorrekenen naar het jaarverbruik dan zullen we tussen de € 40,- en € 92,-  meer betalen voor het gedeelte gas op de energierekening. Er is gerekend met 0,78 eurocent voor gas. 

Hieronder het overzicht van het jaarverbruik op basis van 5 maanden thuiswerken.

Gasverbruik thuiswerken 'Normaal' in m3 Thuiswerken (okt-feb) in m3 Extra kosten gas
1 persoon 1.060 1.112 € 40,56
2 personen 1.390 1.459 € 53,82
3 personen 1.940 2.036 € 74,88
4 personen 2.400 2.519 € 92,82
Gemiddeld gasverbruik 1.400 1.469 € 53,82

Voorkom problemen | Check je maandbedrag

Weet je niet hoe je dat moet doen of heb je vragen? Bel ons op 040-7200200.
Heb je liever dat wij jou even bellen, klik dan hier en laat je telefoonnummer achter. We bellen je dan zo snel mogelijk terug.


Extra notitie: Mocht je ergens lezen dat het totale verbruik is gedaald. Dan klopt dat ook. In Nederland is in de eerste zes maanden van 2020 minder stroom verbruikt dan in de eerste helft van vorig jaar. Dat komt voornamelijk omdat er veel kantoorpanden gesloten, of minder bezet zijn. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Zo kun je de energierekening controleren

Dit zegt jouw energierekening over jou

Vrijdag 25 september 2020 14:04

Je energierekening. Voor velen een brei aan overbodige informatie. We kijken vaak vooral naar wat we onderaan de streep moeten betalen. Maar wat zegt de energierekening over jou? Ben je zuinig (...

Lees meer
energieveilingen zijn geen voordelige keuze

Energieveilingen Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis weer niet het goedkoopst

Donderdag 17 september 2020 13:31

De uitslagen van de energieveilingen van de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis zijn bekend. Wederom hebben ze niet het voordeligste aanbod voor hun achterban. Energie Vanzelf Geregeld, de ...

Lees meer
Diepe en Ultra-Diepe Geothermie in Nederland

Primeur: Start aardwarmteprojecten in verschillende provincies

Vrijdag 18 september 2020 08:03

Om de doelstellingen te behalen moeten de overheid, provincies, gemeenten en lokale instellingen de handen ineenslaan. In 2030 moeten er 800.000 extra woningen op een warmtenet aangesloten zijn....

Lees meer
Je energielabel kan voor maximaal 44 punten meetellen. En er 3 manieren om het energielabel van een huurhuis te achterhalen.

Energielabel huurwoning | De energie-index bepaalt de energiezuinigheid en huurpijs

Woensdag 09 september 2020 08:35

Energielabels voor huurwoningen zijn een hele andere tak van sport dan het energielabel voor koopwoningen. Alle huurwoningen van woningbouwcorporaties zijn momenteel voorzien van een label. De ...

Lees meer