Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Energielabel huurwoning | De energie-index bepaalt de energiezuinigheid en huurpijs

Woensdag 09 september 2020 08:35Margot Boesveld
Je energielabel kan voor maximaal 44 punten meetellen. En er 3 manieren om het energielabel van een huurhuis te achterhalen.

Je energielabel kan voor maximaal 44 punten meetellen. En er 3 manieren om het energielabel van een huurhuis te achterhalen.

Energielabels voor huurwoningen zijn een hele andere tak van sport dan het energielabel voor koopwoningen. Alle huurwoningen van woningbouwcorporaties zijn momenteel voorzien van een label. De meeste aanvragen werden in 2009 gedaan. Een energielabel is 10 jaar geldig. Ook voor een huurwoning.  Vanaf 1 januari 2021 geldt ook voor huurwoningen de nieuwe meetmethode

Je energielabel kan voor maximaal 44 punten meetellen. En er zijn momenteel 3 manieren om de energiezuinigheid van een huurhuis te achterhalen. 

  1. De Energie-Index 
  2. Energielabel
  3. Bouwjaar

Een verhuurder moet nieuwe huurders informeren over de energieprestatie van de woning (voor bestaande huurders geldt die verplichting niet altijd). Voor de meeste huurpunten wordt niet gekeken naar het energielabel, maar de energie-index. Deze index meet uitgebreider hoe energiezuinig een woning is. 

De energiezuinigheid van een huurwoning telt mee in het puntensysteem van het woningwaarderingsstelsel (wws). Een zuinige woning heeft meer huurpunten. Dus betaal je meer huur.  Deze huurpunten bepalen de maximale huurprijs van uw woning. Elk onderdeel van de woning, zoals oppervlakte en sanitair, krijgt punten. Bij elkaar opgeteld leveren de punten een maximale huurprijs op. Deze wordt elk jaar opnieuw vastgesteld. Het woningwaarderingsstelsel begint bij 40 punten (maximale huurpijs zelfstandige woning € 199,98, prijspeil 2020) en loopt op tot 250 punten (maximale huurpijs zelfstandige woning € 1332,51. prijspeil 2020). Je energielabel kan voor maximaal 44 punten meetellen.

De regels: Indien de verhuurder voor 2015 een energielabel heeft gereistreerd dat niet ouder is dan 10 jaar geldt het energielabel als uitgangspunt. Dan wordt je huurwoning ingedeeld in een labelklasse (A t/m G). Dit bepaald het aantal huurpunten dat de verhuurder mag doorrekenen in de maximale huur. Indien de verhuurder  geen energielabel heeft geregistreerd vóór 2015. In dit geval leidt de verhuurder de huurpunten af van het Energie-Index getal. Heeft de verhuurder allebei niet, dan geldt het bouwjaar van de woning als uitgangspunt.

Welk energielabel heeft jouw huurwoning?

    Energie-Index en huurpunten
Energie-Index (afgegeven ná 1-1-2015) Energie-label huurwoning Bouwjaar en huurpunten Eengezinswoning Meergezinswoning / Duplexwoning
EI ≤ 0,6 Energielabel A++ 44 40
0,6 < EI ≤ 0,8 Label A+ 40 36
0,8 < EI ≤ 1,2 Label A 2002 en later 36 32
1,2 < EI ≤ 1,4 Label B 2000 t/m 2001 32 28
1,4 < EI ≤ 1,8 Label C 1998 t/m 1999 22 15
1,8 < EI ≤ 2,1 Label D 1984 t/m 1991 14 11
2,1 < EI ≤ 2,4 Label E 1979 t/m 1983  8  5
2,4 < EI ≤ 2,7 Label F 1977 t/m 1978  4  1
EI > 2,7 Label G 1976 en ouder  0  0

Nieuwe meetmethode vanaf 1 januari energielabel huurwoningen

Update september 2020: deze maatregelen worden voorlopig even uitgesteld.

Voor (huur)woningen is de grootste verandering dat het huidige Vereenvoudigd Energielabel (VEL) verdwijnt en wordt vervangen door een meer uitgebreid energielabel. Dat betekent dat vanaf 1 janauri 2021 alle huurwoningen op basis van Energie-Index wordt ingedeeld. Nu kun je als woningeigenaar of verhuurder nog zelf online een aantal woningkenmerken doorgeven, waarna het label op afstand wordt vastgesteld. Vanaf 1 januari 2021 vraag je een energielabel aan door een afspraak te maken met een vakbekwaam energieadviseur. Ze bepalen op basis van 150 punten het energielabel van je huurwoning. En ja dat kost geld. Gelukkig blijven labels die vóór 1 januari 2021 zijn geregistreerd, blijven ook 10 jaar geldig.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Antonia

Mijn woning krijgt energieindex B 32 punten. Het betreft hier een woning uit 1987, 1e gen dubbel glas. Totaal geen onderhoud aan de flat geweest al 19 jaar lang. De bakstenen vallen gewoon van 4 hoog naar beneden. De helling baan, een baan waar je als rolstoeler/rollator/scootmobiel mee naar boven kan. De muur daarvan is naar beneden gestort, de trappenhuizen zal ik het maar niet over hebben. En we hoeven de ramen niet eens open te doen voor ventilatie, het waait al genoeg binnen. Tochtig als de hel, en vochtig als de hel. Zwammen groeien op de muren. Maar dit krijgt toch 32 punten, hoe is het mogelijk Energie index 14 dus D was correcter geweest. mvg Antonia

Vrijdag 09 december 2022 19:05

Cindy

Onze huurwoning heeft energielabel C. Dat zal wel kloppen maar ik zou graag zonnepanelen willen ivm meer gebruik elektra ook door koken. Heb gebeld met de woningbouw en dat wordt ongeveer 2027!!! Dit ivm renoveren van het dak. Ik weet dat er een minimum aan energielabel is banaf 1 januari 2023. Dat zal wel C zijn maar wil weten of dat zo is en of ik zelf panelen zou kunnen laten plaatsen want mijn verbruik zit bove het plafond.

Donderdag 10 november 2022 07:02

Caroll

Hoe kunnen huurders te weten komen of de bij een huurwoning vermelde energielabel en energieindex daadwerkelijk kloppen? Op WoningNet wordt een huurwoning uit 1888 geadverteerd met een EI van 1,65. Gegevens over de energielabel zijn niet bekend. Op basis van de EI zou de woning een energielabel C moeten hebben maar volgens info op huispedia is de energielabel D. Er staat in de advertentie verder niets vermeld over dubbele beglazing en andere verduurzamingsmaatregelen en aangezien de woning uit 1888 dateert betwijfel ik of de EI die op WoningNet staat aangegeven wel klopt.

Zaterdag 05 november 2022 10:56

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 07 november 2022 08:52
Je kunt er als huurder vanuit gaan dat het energielabel van je woning klopt. Een onafhankelijke deskundige bepaalt het label. Deze deskundige moet gecertificeerd zijn en werken met gestandaardiseerde protocollen en software voor de verwerking van de gegevens. Het is belangrijk dat dit zorgvuldig gebeurt, omdat het label samenhangt met de punten (WWS-punten) die de woning krijgt. De WWS-punten bepalen de maximaal redelijke huur die een verhuurder mag vragen. Daarom worden deskundigen die de labels maken regelmatig gecontroleerd.
Meer info: https://www.woonbond.nl/energie/energielabels/klopt-mijn-energielabel

Tan

Mijn woning kent een energielabel G want het is gebouwd in 1955 en heeft behalve verzwaard dubbel glas - door Schiphol betaald tengevolge van uitbreiding - geen enkele verbeter punten sedert de bouw. Sanitaire voorzieningen - verbeter punten - zelf betaald. Bezwaar gemaakt in 2020, omdat in de laatste 5 jaar WOZ-waarde met 60% is gestegen, terwijl er niets aan de woning is gebeurd. Gemeente vergelijkt de waarde van mijn sociale huurwoning met dat van duur gerenoveerde expats woningen, omdat de laatste 20 jaren geen enkele soortgelijke sociale huurwoning is verkocht. Verzet bij Rechtbank aangetekend en zaak loopt nog bij de Rechtbank. Tengevolge hiervan is WOZ-waarde voor de Belastingen 2021 niet bepaald en uitgesteld. Gemeente geeft geen informatie hierover, maar dat verzet hiermee te maken hééft; is voor een ieder wel duidelijk. Rest mij te melden dat verhuurder opliep tegen een maximale verhuurprijs i.v.m. de waarderingspunten van de woning, - voordat de de WOZ-waarde explosief steeg - en het plaatje is voor een ieder wel duidelijk. Het eerste bezwaar leverde een korting van Euro 10.000 op, hetgeen een fooi is van de werkelijke WOZ-waarde van de mijn sociale huurwoning uit 1955. De huurcommissie is niet bevoegd de aldus vastgestelde veel te hoge WOZ-waarde in twijfel te trekken, en volgt deze slaafs op. M.a.w. je hebt niets aan de Huurcommissie als jezelf deze praktijken niet aan de kaak stelt.

Woensdag 24 maart 2021 21:17

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

wat is een warmtenet? En wat is het verschil met blokverwarming en stadverwarming? We zetten even alle feiten over warmtenetten op een rij.

Warmtewet, warmtenet, stadsverwarming en blokverwarming

Dinsdag 08 september 2020 08:07

Bijna een kwart van de woningen in Nederland aangesloten kan worden op een warmtenet. En het wordt al concreter dan dat, want er is al een intentieverklaring voor het aanleggen van een warmtenet in G...

Lees meer
Wat is de nieuwe BENG methode voor energielabels

Uitleg nieuwe meetmethode BENG voor energielabel

Woensdag 02 september 2020 12:49

Vanaf 1 januari gaat de nieuwe BENG methode in. Dit is een nieuwe meetmethode om een energielabel te berekenen. BENG staat voor: Bijna Energie Neutraal Gebouw. Dit wil zeggen dat de EPC (Energie...

Lees meer
Over welke telemarketing bedrijven hebben we klachten ontvangen?

Telefonische verkopers misbruiken goede naam Vastelastenbond

Woensdag 12 augustus 2020 09:27

Vastelastenbond waarschuwt voor telefonische energieverkopers die vanuit onze goede naam bellen. We krijgen de laatste tijd steeds vaker te horen dat mensen denken door ons gebeld te zijn.&nb...

Lees meer
warmteleveranciers moeten storingen goed registeren. Zeker nu door de verduurzaming meer mensen worden aangesloten op stadsverwarming en bestaande warmtenetten.

Warmteleveranciers moeten storingen melden na actie van de ACM

Maandag 27 juli 2020 12:43

Alle warmteleveranciers moeten een storingsregistratie bijhouden en publiceren op hun website. Veel van de onderzochte warmteleveranciers publiceren geen of een beperkte registratie van de storinge...

Lees meer