“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Besteed je energiecontract aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste tarieven! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€7,50 p.m.
(of €75,- p.j.)

Meer informatie

Weer gedoe met slimme meter

Maandag 21 juni 2021 12:39Margot Boesveld
Paniek bij netbeheerders om rechten uitlezen slimme meter.

Paniek bij netbeheerders om rechten uitlezen slimme meter.

Bijna alle Nederlandse huishoudens kregen de afgelopen vier jaar een slimme meter. In 2019 kwam landelijk in het nieuws dat veel slimme meters niet goed functioneerden en dat zorgde voor veel problemen. Nu doemt het volgende probleem op: de zendvergunning van Liander en Stedin.

Netbeheerders Liander en Stedin moeten volgend jaar een flinke duit in het zakje doen om de zendvergunning voor het uitlezen van de slimme meter te behouden. De radiofrequentie wordt volgend jaar opnieuw geveild. Als ze deze veiling niet 'winnen' dan moeten ze voor eigen rekening ongeveer 4,3 miljoen slimme meters vervangen. Dat kan ze een totale schadepost van ruim 1 miljard bezorgen.

Hoe heeft dit kunnen gebeuren? 

We nemen je even mee terug naar de tijd dat de slimme meters geïntroduceerd werden in Nederland. Netbeheerders hebben vanaf 2015 de slimme meters in Nederland uitgerold. Hier ging een aantal jaren voorbereiding aan vooraf. Alliander nam het voortouw met een eigen onafhankelijk  systeem zodat ze een zelfstandig netwerk van zendmasten hebben die de meterkastjes van afstand 'uitlezen'. Stedin sloot zich daar bij aan. 

De slimme meter werd geïntroduceerd om de energietransitie te ondersteunen. De slimme meter registreert stroom die particulieren via eigen zonnepanelen terugleveren aan het net. Energieleveranciers kunnen dit van afstand uitlezen. Dat levert minder gehannes op met doorgeven van de meterstanden en komt een correcte energierekening ten goede. 

CDMA-netwerk met zendvergunning brengt grote risico's met zich mee

Om slimme meters van afstand uit te kunnen lezen wordt er gebruik gemaakt van een radiofrequentie. En daar ligt nou net het probleem. De rechten van deze frequentie, de zendvergunning, wordt volgend jaar opnieuw geveild. Op het moment van aankoop in 2012 was de vergunning acht jaar geldig. Deze loopt af en de rechten worden opnieuw geveild en zullen naar de hoogste bieder gaan. 
 

Wat zijn de opties?

Hoe dit gaat aflopen is nog de vraag. Ze kunnen de veiling winnen, maar als dat niet gebeurd zijn netbeheerders Stedin en Alliander afhankelijk van derden. Dat is geen fijne positie.

1. Hopen en een gift van het ministerie.

De netbeheerders zijn nu voor een definitieve oplossing afhankelijk van Economische Zaken. Ze hopen dat het ministerie bereid is om een deel van de radiofrequentie toch aan hen te geven. Dat beperkt de schade enigszins. 
 

2. De hoogste bieder op de veiling zijn. 

De meest geruststellende manier is om opnieuw eigenaar van deze rechten te worden. Als de rechten in bezit komen van een andere partij kunnen ze of de gebruikerskosten verhogen of Alliander en Stedin uitsluiten van gebruik. De toekomst ligt dan in handen van een weldoener. Het enige dat de netbeheerder dan kan is de eigenaar lief aankijken en vragen of ze de frequenties ook na afloop van de vergunning mag blijven gebruiken. 

3. Aansluiten bij techniek van andere netbeheerders.

Andere netwerkbeheerders hebben ook niet stil gezeten en een technische oplossing voor de slimme meter in gebruik. In het slechtste geval zullen ze zich aan moeten sluiten bij deze techniek en de slimme meters op eigen kosten vervangen. Het gaat ze hoe dan ook geld kosten.

 

 

Bron: Financieel dagblad bracht eerder vandaag het nieuws dat Alliander en Stedin een slimme meter systeem hebben gekocht die niet toekomstbestendig is. Dit blijkt uit correspondentie tussen de netbeheerders en de overheid, die het FD via een WOB-procedure heeft gekregen
Deel dit artikel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Wim te Paske

Je betaald veel meer aan bijkomende kosten dan de gas en stroom kosten. Ze bedenken er steeds wat meer bij en daar overheen ook nog belasting.

Maandag 03 januari 2022 23:17

A. van den Bos

En op wie worden deze evt extra kosten afgewikkeld, wie gaat dat betalen aan het einde van de rit?
Ik heb nog geen slimme meter, kan de energie leverancier mij verplichten mijn oude meter te laten vervangen door een slimme meter?

Dinsdag 29 juni 2021 18:18

Folmer

Ik begin steeds meer het gevoel te krijgen , dat we worden gemanipuleerd. Eerst afhankelijk worden van een leverancier.
Als veel mensen aan de zonnepanelen zijn begonnen, de btw afdracht. De salderingregeling gaat ook op de schop. Nu worden we hier in Zeeland geconfronteerd door oa Vattenfall, dat zij hun windenergie bij ons niet kwijt kunnen. Dat nieuwe grote transformatorstations moeten worden aangelegd. Dat het electriciteritsnetwerk moet worden vergroot.
Kosten zijn voor de consument. prijsverhoging voor electra ca 20 procent.
We worden enorm belazerd.

Maandag 28 juni 2021 16:40

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Grote prijsverschillen tussen productgroepen energieleveranciers

Overstappen kan een besparing van 400 euro opleveren

Dinsdag 01 juni 2021 08:44

‌In de afgelopen drie jaar is meer dan de helft (53%) van de consumenten overgestapt van energieleverancier of -contract. Dit aandeel is even groot als vorig jaar. Dat blijkt uit de  recent...

Lees meer
The do's and don'ts als je gaat overstappen van energieleverancier

De (eeuwige) twijfelaar? Dit zijn de basisregels bij overstappen

Donderdag 27 mei 2021 18:45

Vind je het lastig om een goede energieleverancier kiezen? Weet je niet waar je op moet letten? Twijfel je te lang en hak je geen knoop door? Meld je dan aan voor onze dienst Energie Vanzelf...

Lees meer
Overstappen doe je zo. De spelregels van een goede overstap

Actieve overstapper opgelet: Gratis tips overstappen energie

Zondag 02 mei 2021 15:54

‌Je hebt aangegeven een actieve overstapper te zijn! Chapeau! Goed om te horen dat je – net als wij – bezig bent om het beste aanbod te vinden. We hebben nog een aantal tips vo...

Lees meer
Ben je een plakker, slaper of trouwe klant? Dan zijn jouw energieprijzen waarschijnlijk torenhoog

'Trouwe klanten boete' kan honderden euro's zijn.

Dinsdag 18 mei 2021 15:06

Voor de energieleverancier is het heel prettig dat je een trouwe klant bent. En wellicht geeft je dat zelf ook een beetje rust. Maar vergis je niet. Trouwe klanten betalen de hoofdprijs als het om en...

Lees meer