Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

'Trouwe klanten boete' kan honderden euro's zijn.

Dinsdag 18 mei 2021 15:06Margot Boesveld
Ben je een plakker, slaper of trouwe klant? Dan zijn jouw energieprijzen waarschijnlijk torenhoog

Ben je een plakker, slaper of trouwe klant? Dan zijn jouw energieprijzen waarschijnlijk torenhoog

Voor de energieleverancier is het heel prettig dat je een trouwe klant bent. En wellicht geeft je dat zelf ook een beetje rust. Maar vergis je niet. Trouwe klanten betalen de hoofdprijs als het om energiecontracten gaat. Het kan nooit kwaad om je te oriënteren voor een nieuw en goedkoper energiecontract. Lees ook het artikel: Wel of niet overstappen?

Je kent ze wel, de plakkers, trouwe klanten of de slapers. Voor energieleveranciers zijn deze trouwe klanten een melkkoe. Een klant die jarenlang blijft hangen en niet overstapt, is meer kwijt aan z'n energierekening dan een nieuwe klant. Notabene bij dezelfde energieleverancier. Hoe dat zit lees je hier.

Trouwe klanten betalen de marketingkosten

Er zijn in Nederland ca. 50 energieleveranciers die allemaal in dezelfde 'overstapvijver' vissen. Om nieuwe klanten te overtuigen van hun merk bieden ze lagere prijzen en kortingen aan. Veel consumenten blijven echter tóch in een (variabel) energiecontract hangen. Deze consumenten stappen niet over en dat is hét verdienmodel van veel energieleveranciers. 

Een contract van een langdurige klant is weliswaar maandelijks opzegbaar (variabel energiecontract), maar kent een veel hoger tarief: de hoogste energietarieven in de markt. Met deze opbrengst kunnen energieleveranciers de bonus of korting bekostigen die nieuwe klanten krijgen als ze een contract afsluiten. Trouwe klanten betalen dus voor de marketingactiviteiten om nieuwe klanten te werven. 

Wat is een variabele energieprijs?

In onze Energie Prijzen Monitor maken we het inzichtelijk bij 'Hoe zat het ook alweer'. Variabele energieprijzen zijn de prijzen die je betaalt als je onnodig lang bij een energieleverancier blijft hangen, nog nooit bent overgestapt óf na een vaste contractperiode niet op tijd een nieuw contract met vaste tarieven afspreekt. Variabel betekent veranderlijk, flexibel, wisselend. Een variabele prijs is dus een prijs die in waarde kan veranderen. Zo ook in de energiemarkt.  Het verschil tussen vast en variabel wordt alleen gemaakt in de leveringskosten van elektriciteit en gas. De hoogte van andere kosten zoals netwerkkosten en energiebelasting worden niet bepaald door de energieleverancier en zijn ongeacht uw energieleverancier en -contract gelijk.

Energieprijs per 1 juli 2021

Energieleveranciers wijzigen twee keer per jaar de variabele energietarieven: op 1 januari en op 1 juli. Het variabele energietarief - ook wel slaperstarief, onbepaalde tijd tarief of verlengingstarief genoemd- is een prijs die meebeweegt met de ontwikkelingen op de markt. Nu de prijzen ongekend hoog staan, zullen de huishoudens die in een variabel energiecontract zitten komende maand direct het verschil gaan merken. Zo was in op 1 januari de gasprijs nog rond de 78 cent. Deze zal vanaf 1 juli 2021 bij veel leveranciers boven de 85 cent liggen. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Hoop

**Als de leverancier haar service goed doet en geen aasgier is op de centen. Normaal de afspraken nakomt, dan is overstappen niet zo nodig. Welkom Energie, verandert de incasso-datum en de meterstanden na 3 x opgave en email daarover nog niet ontvangen, vind ik het welletjes met Welkom Energie. Daarom wil ik nu overstappen.

Dinsdag 08 juni 2021 20:06

Groen

De laagste kosten is veelal niet het belangrijkste punt.
Voor geen goud stap ik over naar Vattenfall of Essent om er maar even een paar te noemen.

Donderdag 03 juni 2021 21:17

Reactie Vastelastenbond:

Woensdag 09 juni 2021 16:32
Nee zeker niet. Voor veel overstappers blijkt de prijs vaak het belangrijkste, maar we moeten de groene stroom, bijdrage aan duurzaamheid, servicegerichtheid en de organisatie niet vergeten!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Gasprijzen blijven maar stijgen. Voorlopig nog geen daling in zicht.

Energietarieven stijgen ongekend. 'Gasprijs gaat door het dak'

Donderdag 20 mei 2021 11:38

‌Energietarieven gaan door het dak Na een forse daling vorig jaar, is een fikse stijging op de energieprijs vooraanstaand.  Vanaf 1 juli kunnen de klanten met een variabel tarief een ve...

Lees meer
Waar kies je voor? gasaansluiting verwijderen of tijdelijk afsluiten

Gasaansluiting verwijderen of tijdelijk afsluiten?

Maandag 17 mei 2021 13:53

‌Gasaansluiting afsluiten of in z'n geheel verwijderen? Je kan vrijwillig kiezen om je gasaansluiting tijdelijk af te sluiten of volledig te verwijderen.  Tijdelijk gasaanslui...

Lees meer
Wat is de prijs van elektrische auto en de kosten van elektrisch rijden?

Alles over de prijs en kosten van elektrische auto

Donderdag 06 mei 2021 11:31

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Er rijden in Nederland al ruim 288.180 (peildatum 31 maart 2021) elektrische auto’s*  rond. Je leest alles over de kosten van een elektrische au...

Lees meer
Door de hoge prijzen voor stadswarmte is het aardgasvrij maken van de woning niet aantrekkelijk.

Nederlandse stadwarmte duurste van Europa

Vrijdag 30 april 2021 09:50

Huishoudens die in Nederland van het aardgas gaan en een stadswarmte-aansluiting krijgen, betalen veel meer dan consumenten in andere Europese landen, meldt FD op basis van TNO-onderzoek waarover vrij...

Lees meer