Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar op al je vaste lasten

Bespaar met de Vastelastenbond op al je vaste lasten. De gemiddelde besparing op al je vaste lasten is: 

€1.000,- p.j

Meer informatie

Zes tips voor je vakantie met je elektrische auto

Dinsdag 24 mei 2022 08:54Frank van de Ven
Het is belangrijk dat je onderzoekt hoe het met laadpunten op je vakantiebestemming is gesteld. Zo voorkom je 'laadstress'.

Het is belangrijk dat je onderzoekt hoe het met laadpunten op je vakantiebestemming is gesteld. Zo voorkom je 'laadstress'.

De vakantie staat voor de deur en veel mensen trekken er dan graag op uit met de auto. Wanneer je een elektrische auto hebt, zijn er een aantal zaken waarop je moet letten. Zo is het belangrijk dat je onderzoekt hoe het met de laadpunten op je vakantiebestemming is gesteld. In Duitsland en Frankrijk is een goed netwerk beschikbaar terwijl je in Spanje en België wellicht met ‘laadstress’ te maken krijgt. Check onze handige tips voordat je op reis gaat!
 
 1. Tips voor de laadpas elektische auto
 2. Welke laadapp moet je downloaden?
 3. Extra tips voor vakantie met een elektische auto (stekker en bandenspanning)

1. Controleer je laadpas

 • Tip 1: Zorg dat je twee laadpassen hebt. Kies voor een laadpas met een uitgebreid netwerk en een andere pas met een voordelig tarief. Het is dan ook handig dat je er altijd eentje achter de hand hebt als de eerste laadpas niet werkt.
 • Zorg dat je laadpassen geactiveerd zijn. Vraag - als dat van toepassing is - bij je leasemaatschappij of de pas ook voor het buitenland geschikt is. 
Populaire laadpassen zijn die van Newmotion vanwege het uitgebreide netwerk en de producten van Meingau. MeinGau werkt op 70 procent van alle laadpunten op het Europese vasteland. Het voordeligste tarief betaal je bij de snelladers van onder andere Fastned.

2. Download de juiste laadpalen apps in Europa

Download voor vertrek een aantal apps om te zien waar laadpunten zijn. De bekendste applicaties zijn:
 • Oplaadpalen.nl
 • Plugsurfing
 • NewMotion
 • Shell Recharge
 • Fastned
 • Smoov

Met deze apps kun je meer dan 200.000 oplaadpunten vinden. Geen enkele online kaart is compleet dus zorg ervoor dat je meerdere apps bij de hand hebt voor en zo compleet mogelijk overzicht. De shell laadapp is erg compleet. Hier kun je net als bij andere laadapps op basis van snelheid de laadpalen selecteren. Handig aan deze app is dat je ook kan zien of een laadpaal beschikbaar is en je route daar op aan kan passen.

Tip: het is slim om de app te downloaden die bij jouw laadpas hoort. Heb je een laadpas van Newmotion? Download dan ook de app van Newmotion.


3. Plan je laadstops

Zorg ervoor dat je de laadpunten in je navigatiesysteem zet zodat je er rechtstreeks naartoe kunt rijden. De routeplanner van de ANWB geeft aan waar je jouw auto kunt opladen. Het is ook verstandig om te kijken of er op jouw vakantiebestemming – of daar vlak in de buurt – een laadpunt is.

In België is het laadnetwerk nog niet dekkend. Om laadstress tegen te gaan, is het zaak om je accu goed in de gaten te houden. Als je nog tien tot twintig procent capaciteit hebt, wordt het tijd om je elektrische auto op te laden. Met een slimme planning voorkom je dat je stil komt te staan.


4. Controleer type stekker

Er zitten veel verschillen tussen laadpunten en de stekkers. Controleer de beschikbaarheid en compatibiliteit van het laadpunt dat je wilt gebruiken. Als je naar Italië of Frankrijk op vakantie gaat, is het vaak verstandig om een Type 3-laadkabel voor je auto te kopen. In deze landen was de Type 3-stekker lange tijd de standaard. Momenteel wordt dit type vervangen door Type2, maar dat is nog niet overal het geval.


5. Kosten opladen buitenland

Kijk op voorhand naar de tarieven van laadpunten zodat je weet wat je kwijt bent voor het opladen. Deze informatie is niet overal even goed zichtbaar. De prijzen van elektrisch laden in het buitenland lopen uiteen van veertien eurocent tot ruim een euro per kWh. Op sommige bestemmingen is opladen dan weer gratis.

6. Check je bandenspanning en pechhulp

Zachte banden kosten meer energie waardoor je accu sneller leeg raakt. Pomp je banden voor vertrek op zodat je zuiniger rijdt. Regel ook pechhulp zodat je bij een lage batterij, vastzittende stekker of storing hulp krijgt en je reis kunt voortzetten.

Extra tip: Verleng levensduur accu

Als je een langere afstand aflegt met je elektrische auto is het goed om de actieradius zo optimaal mogelijk te benutten. Zo doe je dat: 
 • Rijd constant dezelfde snelheid
 • Een fietsendrager verandert de actieradius. Voer op voorhand een test met de fietsendrager én fietsen uit. Maak een rit van minstens 50 kilometer met die snelheid om je verbruik te testen.
 • Zet de airco niet te hard en te koud, want dat kost energie. De actieradius gaat tien tot vijftien procent omlaag bij het gebruik van de airco. Houd de temperatuur rond de negentien graden.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Bespaartips

In dit blog beantwoordt ons Customer Care Team drie prangende en veelgestelde klantvragen.

Customer Care Team geeft antwoord op deze drie veelgestelde vragen

Donderdag 14 april 2022 13:01

‌ ‌De telefoon staat roodgloeiend bij de Vastelastenbond en dat zorgt ervoor dat het Customer Care Team het ontzettend druk heeft. Dit betekent helaas dat het soms wat langer duurt voor...

Lees meer
Wil je jouw woning verduurzamen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dit blog geeft antwoord!

Verduurzamingsplannen maar geen idee waar te beginnen? Check deze tips!

Woensdag 19 januari 2022 14:44

‌Nu het kouder wordt en de energietarieven nog steeds torenhoog zijn, is het interessant om verduurzamingsmogelijkheden te onderzoeken. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want waar mo...

Lees meer
Met deze acht bespaaradviezen druk je de kosten!

Acht bespaartips voor het einde van het jaar

Donderdag 18 november 2021 11:37

‌ Het einde van het jaar nadert en 2022 staat voor de deur. Een nieuw jaar betekent traditiegetrouw ook een nieuwe wetgeving. De Vastelastenbond zet een aantal tips voor je op een rij. Met d...

Lees meer
Vakantie met elektrische auto. Waar vind je de laadpalen en wat kost laden in het buitenland

Met de elektrische auto op vakantie

Maandag 19 juli 2021 13:41

‌Ga je met de elektrische auto (EV) op vakantie? In aangrenzende landen zijn veel laadpunten te vinden. In Duitsland en Frankrijk is het netwerk van laadpalen best goed. Als je naar&n...

Lees meer