Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar op al je vaste lasten

Bespaar met de Vastelastenbond op al je vaste lasten. De gemiddelde besparing op al je vaste lasten is: 

€1.000,- p.j

Meer informatie

Met de elektrische auto op vakantie

Maandag 19 juli 2021 13:41Margot Boesveld
Vakantie met elektrische auto. Waar vind je de laadpalen en wat kost laden in het buitenland

Vakantie met elektrische auto. Waar vind je de laadpalen en wat kost laden in het buitenland

‌Ga je met de elektrische auto (EV) op vakantie? In aangrenzende landen zijn veel laadpunten te vinden. In Duitsland en Frankrijk is het netwerk van laadpalen best goed. Als je naar Spanje gaat, moet je je wel iets beter voorbereiden. En ook in België is het laadnetwerk nog niet dekkend. 

Onze eerste algemene tip is om 'laadstress' te voorkomen en ervoor te zorgen dat de accu van je EV niet helemaal leegraakt. Stop om op te laden als de accu nog tien tot twintig procent lading heeft. 

1. Zoek de juiste laadpalen in Europa

Geen enkele online kaart is compleet. Zo staan laadpalen bij hotels en bedrijven vaak niet op de kaart dus moet je kaarten/apps combineren. De bekendste applicaties zijn Oplaadpalen.nl, Plugsurfing en NewMotion. Dit zijn makkelijke online kaarten/apps waar je meer dan 200.000 oplaadpunten voor je EV kunt vinden. 

2. Plan je laadstops

Zet de laadpunten (en de back-ups) in je navigatie als favoriet, zodat je er rechtstreeks naartoe kunt navigeren. De ANWB heeft een handige routeplanner voor elektrische auto's. Inventariseer dus goed of er (snel)laders langs de route zijn en controleer of je op je bestemming kunt laden. Er bestaan al diverse vakantie-accommodaties met een laadgelegenheid. Dat zou natuurlijk helemaal perfect zijn. 

3. Controleer de status van laadpunten en type stekker

Bekijk de beschikbaarheid, compatibiliteit en andere belangrijke informatie over het laadpunt dat je wilt bezoeken. Als je naar Italië of Frankrijk op vakantie gaat, kan het handig zijn om een Type 3-laadkabel voor je auto aan te schaffen. In deze landen was de Type 3-stekker enige tijd de standaard. Ze worden momenteel vervangen met Type2, maar dat is nog niet overal het geval. 

4. Kosten opladen Elektrische auto buitenland

Bekijk de tarieven van individuele laadpunten, zodat je van tevoren weet wat je laadsessie gaat kosten. Dit staat niet overal goed aangegeven. De prijzen van elektrisch laden in het buitenland lopen uiteen van 14 eurocent tot ruim een euro per kWh. Op sommige bestemmingen is opladen gratis.

 5. Controleer je laadpas(sen)

Zorg ervoor dat je een geactiveerde laadpas bij je hebt en vraag indien nodig bij je leasemaatschappij of je hiermee in het buitenland kunt opladen. Bij steeds meer laadpunten kun je tegenwoordig ook zonder laadpas opladen door een QR-code te scannen (we noemen dit ad-hoc laden) of door contactloos te betalen. Vraag dus ruim van tevoren enkele laadpassen aan die werken met de laadpalen in het gebied waar je op reis gaat!

6. Check je pechhulp en de bandenspanning

Wanneer je banden te zacht zijn, kost dat meer energie omdat je meer wrijving hebt met het wegdek. Zorg er dus voor dat je banden goed op spanning zijn voordat je op vakantie gaat. Bij een elektrische auto kun je andere problemen te maken krijgen zoals een lage EV-batterij, vastzittende laadstekker of een storing in het hoogspanning systeem. Zorg voor een passende pechhulp

7. Laadmogelijkheden op je bestemming

Bekijk op de boekingssite van je accommodatie of er laadmogelijkheden zijn. Op Booking.com kun je bij het zoeken naar een accommodatie filteren op locaties met een laadpunt. Je kunt natuurlijk ook gewoon even bellen met de camping of accommodatie. Reserveer ook direct de laadpaal, zodat je onbezorgd op de vakantiebestemming aankomt.

Zo gaat de accu van je EV langer mee

Als je een langere afstand gaat rijden met je EV is het goed om de actieradius zo optimaal mogelijk te benutten. Zo doe je dat: 

  • Rijd constant dezelfde snelheid: 110 of 130 kilometer per uur
  • Maak gebruik van regeneratie: Bij het remmen zal je EV elektriciteit produceren. Bij heel wat EV’s kan je zelf bepalen op welk niveau dit moet gebeuren door peddels aan het stuur. Als je door een heuvelachtig gebied rijdt, kun je gemakkelijk het bereik verhogen. 
  • Door een fietsendrager mee op reis te nemen, verandert de actieradius. Voer van tevoren een test met de fietsendrager én fietsen uit. Maak een rit van minstens 50 kilometer met die snelheid om te testen wat je verbruik is.
  • Zet de airco niet te hard en te koud, want dat kost je EV energie en daardoor heeft het invloed op de actieradius. De actieradius gaat tien tot vijftien procent omlaag bij het gebruik van de airco. Helemaal uitzetten is ook geen optie, maar zet de airco niet te hard en houdt de temperatuur rond de negentien graden. 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Bespaartips

Breng je vaste lasten eens goed in kaart. Dat scheelt je minimaal een aantal tientjes per jaar.

Voorjaarsschoonmaak: In 7 stappen klaar voor de lente

Donderdag 08 april 2021 13:52

Om je om weg te helpen, hebben we een stappenplan voor je samengesteld op weg naar een fris en opgeruimd financieel overzicht. Stuur je ook een tip in?  ‌Weet je hoe het ...

Lees meer
Besparen met de thermostaat

Hoe stel je je thermostaat in? Slimme thermostaat of slim omgaan met je klokthermostaat?

Vrijdag 02 oktober 2020 12:59

De komende tijd is het nat. En kouder. Tijd om de verwarming weer aan te zetten. Hoe zorg je ervoor dat je er weer warmpjes bij zit, zonder dat je te veel warmte verspilt? Het gebruik van de verwarmi...

Lees meer
Bespaartips, huis isoleren of zelf energie opwekken met zonnepanelen

Besparen op je vaste lasten III: Slimme bespaartips (verduurzamen, isoleren, etc.)

Vrijdag 04 september 2020 07:54

DEEL 3: In het derde deel van de reeks 'Besparen op je vaste lasten' gaan we dieper in op hoe je door middel van (simpele) bespaartips je energierekening kan verlagen. Daarnaast schenken we ...

Lees meer
Besparen op je vaste lasten. Je kan het niet allemaal tegelijk. Regel eerst de grootste kostenposten: hypotheek verlagen, overlijdensrisicoverzekering en onderhoud.

Besparen op je vaste lasten | van groot naar klein

Maandag 24 augustus 2020 08:04

In drie delen nemen we je mee met ons bespaarplan. Je kan niet alles in 1 keer doen. Begin bij de basis en breidt langzaam het besparen op vaste lasten uit. De basis begint bij de grootste uitgaven, ...

Lees meer