Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

Zeven procent WOZ-bezwaren gedaan uit wantrouwen richting gemeenten

Woensdag 20 april 2022 14:15Frank van de Ven
Het grootste deel van de ingediende WOZ-bezwaren werd gedaan omdat burgers het niet eens waren met de hoogte van de beschikking.

Het grootste deel van de ingediende WOZ-bezwaren werd gedaan omdat burgers het niet eens waren met de hoogte van de beschikking.

Uit een recent gehouden enquête van  de Vastelastenbond blijkt dat zeven procent van alle WOZ-bezwaren is gedaan omdat burgers hun gemeente niet vertrouwen. Bezwaar maken, is een principekwestie geworden voor veel burgers die overheden wantrouwen. Het grootste deel van de ingediende bezwaren werd gedaan omdat burgers het niet eens waren met de hoogte van de beschikking.

De enquête werd door 3.278 mensen ingevuld die via de Vastelastenbond bezwaar maakten tegen hun WOZ-waardebepaling. Ruim zeven procent gaf aan geen vertrouwen te hebben in de overheid en besloot uit principe bezwaar te maken tegen hun WOZ-waardebepaling. Meer dan 35 procent diende een bezwaar in omdat zij het oneens waren met de hoogte van de beschikking.

Meer dan een kwart van de respondenten (25,4 procent) wilde gemoedsrust en maakte bezwaar om te controleren of zij niet te veel betaalden voor hun gemeentelijke belastingen. Lastenverlaging vormde de motivatie voor een bezwaar voor bijna elf procent van de ingediende bezwaren. Voor nog eens 6,9 procent was bezwaar maken via de Vastelastenbond een manier om hun slagingskans te vergroten.
WOZ bezwaren omdat consument het oneens is met WOZ beschikking
Tabel: Redenen voor bezwaar maken in kaart gebracht

Herinrichting WOZ-wet gewenst


De Vastelastenbond is groot voorstander van een grondige herinrichting van de WOZ-wetgeving. Doordat de WOZ-bepaling sterk verouderd is, worden gemeenten onnodig zwaar belast en consumenten gedupeerd. Dat moet stoppen vindt directeur Dirk-Jan Wolfert: “De manier waarop de WOZ-waarde wordt bepaald, is sterk verouderd. De Wet WOZ stamt uit 1994. Het principe van de wet is goed, maar met de techniek en software van nu kan het proces vereenvoudigd en meer gestroomlijnd worden. Burgers kunnen veel eerder geïnformeerd worden over hun WOZ-beschikking.”

Wanneer het om waardebepaling en transparantie gaat, laten gemeenten steken vallen. Dat blijkt ook uit de uitslag van de enquête stelt Wolfert: “Het zou voor burgers prettiger zijn als ze nog meer inzicht krijgen in de waardebepaling van de gemeente. Nu mist er vaak een onderbouwing van de WOZ-waarde en dat is jammer. Als je een rapport toevoegt en de burger meeneemt in de besluitvorming ben je transparanter. We zouden graag zien dat elke gemeente standaard en uit eigen beweging het taxatieverslag inzichtelijk maakt. De kloof tussen burger en overheid is groot. Een wetswijziging is een mooie manier om de kloof tussen burger en gemeente te slechten.”
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Plomp

je word toch niet geloofd dus alleen met zwaarder geschut lukt het meestal wel

Woensdag 27 april 2022 09:43

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

De WOZ-waarde heeft een te grote invloed op de huurprijs. Hierdoor betalen meer dan 42.000 huishoudens te veel.

Puntensysteem en WOZ-waarde voor huurprijs moeten weer op de schop

Maandag 04 april 2022 13:37

‌Ruim 2,5 miljoen huurders ontvangen jaarlijks een WOZ-beschikking met daarop de WOZ-waarde van hun woning. Het kan voor huurders lonen om bezwaar te maken tegen de WOZ-beschikking die ze ontvang...

Lees meer
Kun je bezwaar maken als je huurder bent?

WOZ-waarde en huurwoning

Dinsdag 29 maart 2022 10:46

‌ Sinds 2015 is de WOZ-waarde (de inschatting van de gemeente hoeveel een woning waard is) onderdeel van het woning-waarderingsstelsel, oftewel het puntensysteem waarmee de huren worden vast...

Lees meer
De WOZ-wet is sterk verouderd en dupeert burgers. De Vastelastenbond wil dat het systeem op de schop gaat en in dienst van de consument komt te staan.

PERSBERICHT: Vastelastenbond pleit voor herinrichting WOZ-wet

Maandag 21 maart 2022 08:51

‌De manier waarop het WOZ-proces is ingestoken, is niet meer van deze tijd stelt consumentenorganisatie de Vastelastenbond. Doordat de WOZ-bepaling sterk verouderd is, dupeert deze wet consumen...

Lees meer
Door een onvolledige informatiestroom over de WOZ verliest de consument het overzicht én de interesse in bezwaar maken en dat is kwalijk stelt de Vastelastenbond.

PERSBERICHT: Strijd om WOZ-bezwaar gaat ten koste van de consument

Donderdag 17 maart 2022 12:29

‌Terwijl steeds meer burgers een WOZ-beschikking ontvangen, wanen zij zich steeds vaker de speelbal tussen gemeenten en WOZ-adviesbureaus. Gemeenten raden inwoners ten zeerste af bezwaar te mak...

Lees meer