Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Door over te stappen van energieleverancier
Gemiddelde besparing door goedkoopste leverancier en welkomstbonussen

Start besparen

Bespaar op
Energierekening

Bespaar honderden euro's op je Energierekening

Energie vergelijken én overstappen

Stap Gratis over via onze energievergelijker. Compleet, betrouwbaar en met de beste deals!

Bespaar honderden euro's én ontvang een gratis Sparky Energiemeter (twv € 29,95)

Meer informatie

Wat is aansluitcapaciteit, en wat houdt dit begrip in voor afnemers van energie? Vereniging de Vastelastenbond legt het u op deze pagina graag uit.

De aansluitcapaciteit is een begrip dat in verband staat met uw elektriciteitsmeter en gasmeter. In statige taal is de Aansluit Capaciteit “het transportvermogen van de aansluiting zoals door een potentiele aangeslotene is aangevraagd en waarvoor het aansluittarief wordt betaald.” In gewone taal houdt de aansluitcapaciteit van uw elektriciteitsmeter in hoeveel elektriciteit er op die bepaalde meter maximaal tegelijkertijd geleverd kan worden. De meeste huishoudens in Nederland hebben een 3 x 25 Ampère aansluiting voor elektra en een G4/G6 aansluiting voor de gasmeter. 

De kosten voor uw aansluitcapaciteit verschillen per netwerkregio en de netwerkbeheerder waar u bij bent aangesloten. U vindt deze kosten terug op uw energierekening. Geen energierekening bij de hand? Dan kunt u een berekening maken voor uw energiekosten. Hierop zijn ook de kosten terug te vinden.

Meer elektriciteit en gas, hogere aansluitcapaciteit

Hoe hoger de aansluitcapaciteit, hoe meer elektriciteit er op één bepaald moment geleverd kan worden op een elektriciteitsmeter. Voor woningen en kleine zakelijke locaties is de aansluitcapaciteit van de elektriciteitsmeters lager dan in bijvoorbeeld bedrijfspanden. U kunt zich voorstellen dat een fabriek méér stroom moet kunnen afnemen dan een woonhuis of klein kantoor. Dit gaat gepaard met zwaardere elektriciteitsmeters met hogere aansluitcapaciteit.

Hogere aansluitcapaciteit, hogere netwerkkosten

Voor hogere aansluitwaarden betaalt men per jaar hogere netwerkkosten. Als u uw aansluitwaarde wilt verlagen, gaat dit in de meeste gevallen gepaard met plaatsing van een nieuwe meter. Het plaatsen van een nieuwe elektriciteitsmeter brengt vaak eenmalige kosten met zich mee. Wilt u weten welke kosten hieraan verbonden zitten, dan moet u contact opnemen met uw netwerkbeheerder

Overzicht aansluitcapaciteit

Overzicht aansluitcapaciteit

ELEKTRICITEIT

GAS

 1 x 6A

 G4/G6 SJV < 500

 3 x 25A (standaard)

 G4/G6 SJV 500-4.000 (standaard)

 3 x 35A

 G4/G6 SJV > 4.000

 3 x 50A

 G10

 3 x 63A

 G16

 3 x 80A

 G25

Vragen over uw aansluitcapaciteit?

U vindt uw aansluitcapaciteit terug op de jaarnota of energierekening van uw energieleverancier. Heeft u vragen over de aansluitcapaciteit van uw woning of zakelijke pand? U kunt contact opnemen met uw netwerkbeheerder om er achter te komen welke aansluitcapaciteit uw woning/pand heeft. Geen antwoord op uw vraag gevonden? Neem contact op met de Vastelastenbond.

Wij helpen u graag verder als u vragen heeft over bijvoorbeeld uw netwerkkosten, aansluitcapaciteit of rekening voor gebruik van het elektriciteitsnetwerk.