Door de energiemeter in uw huishouden wordt bijgehouden hoeveel u verbruikt. Hieronder worden een aantal meest voorkomende energiemeters besproken. Tevens wordt besproken of de meters geschikt zijn om te kunnen salderen. Salderen betekent dat de klant elektriciteit teruglevert aan het net.

Ferraris elektriciteit meterFerrarismeter

De Ferrarismeter is een analoge meter met een draaischijf. De Ferrarismeter is zowel in enkele als dubbele meter beschikbaar. De meters zijn geschikt om teruglevering te registreren. De draaischijf zal automatisch terugdraaien bij teruglevering.

analoge elektriciteit meter zonder schijfAnaloge meter zonder draaischijf

Deze meter lijkt op een Ferrarismeter maar is niet geschikt om teruglevering te registreren.

 

Digitale elektriciteit meterDigitale meter met teruglever registratie

Bij nieuwbouw of gerenoveerde elektravoorzieningen zal in de meeste gevallen de hier besproken meter in de meterkast hangen. Deze meter beschikt over een apart telwerk voor teruggeleverde energie.

Slimme elektriciteit meterSlimme meter                                                                      

De slimme meter is een digitale energiemeter die elke twee maanden de meterstanden doorgeeft aan de netbeheerder. De consument hoeft hierdoor geen meterstanden meer door te geven, waardoor de eindafrekening nauwkeuriger wordt.

Stroomverbruik

Wanneer er een contract gesloten is met een energieleverancier, wordt een bepaald tarief gehanteerd voor het verbruik van uw stroom. Het gehanteerde tarief is afhankelijk van de energiemeter die een klant in gebruik heeft. Een meter met twee telwerken wil niet automatisch zeggen dat er ook een dubbeltarief gehanteerd wordt.