Het gecontracteerd transportvermogen wordt gebruikt om de deelmarkt te bepalen waar de afnemer in valt. Op basis van het gecontracteerd transportvermogen wordt iedere afnemer ingedeeld in een deelmarkt. De deelmarkt bepaalt op zijn beurt weer in welk tariefgebied uw meterkosten vallen.

Het gecontracteerd transportvermogen voor elektriciteit wordt aangeduid in de aansluitwaarde van uw stroommeter. Voor aardgas wordt het gecontracteerd transport vermogen uitgedrukt in de capaciteit van de gasmeter. Hoe hóger het gecontracteerd transport vermogen van uw gas- en/of elektriciteitsmeters, des te hoger ook uw te betalen energie capaciteitstarief.

De hoogte van uw capaciteitstarief

De hoogte van het capaciteitstarief is dus afhankelijk van de capaciteit van uw aansluiting, ofwel de aansluitcapaciteit van de gasmeter en de aansluitwaarde van de elektriciteitsmeter.

Hoe ‘zwaarder’ de aansluiting, des te hoger het capaciteitstarief dat moet worden betaald. Particuliere energieafnemers betalen dus per saldo een lager capaciteitstarief dan (groot)zakelijke energieafnemers.

Vanaf 1 januari 2009 is het capaciteitstarief een vastgesteld bedrag in samenspraak met de ACM. Het capaciteitstarief staat gehaal los van uw gas- en stroomverbruik, en is dus geen variabele kostenpost. U kunt dus niet op deze kosten besparen door over te stappen op een nieuw energiecontract. U kunt wél besparen op uw energietarieven.

Vragen over het capaciteitstarief?

Voor al uw vragen over het capaciteitstarief op uw energierekening, of bijvoorbeeld de aansluitcapaciteit van uw elektra en/of gasmeter, kunt u contact opnemen met Vereniging de Vastelastenbond. Wij helpen u graag verder.