Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Door over te stappen van energieleverancier
Gemiddelde besparing door goedkoopste leverancier en welkomstbonussen

Start besparen

Bespaar op
Energierekening

Bespaar honderden euro's op je Energierekening

Energie vergelijken én overstappen

Stap Gratis over via onze energievergelijker. Compleet, betrouwbaar en met de beste deals!

Bespaar honderden euro's én ontvang een gratis Sparky Energiemeter (twv € 29,95)

Meer informatie

Hydro elektriciteit is een vorm van groene energie. Hydro-elektriciteit – ook wel bekend als water-elektriciteit – wordt opgewekt door stromend of vallend water waterraden aan te laten drijven.

De kracht van het water laat waterraden draaien, waardoor deze turbines voeden. De turbines kunnen vervolgens de uiteindelijk elektriciteit opwekken die direct aan het energienetwerk geleverd kan worden. De meeste hydro elektriciteit wordt opgewekt in de Alpen en in Scandinavische landen – veelal door gebruikmaking van hydro-elektriciteitcentrales geplaats bij stuwdammen en stuwmeren. Maar ook in bijvoorbeeld de provincie Zeeland wordt er met energieopwekking getest bij de waterkeringen.

Voor- en nadelen Hydro Elektriciteit

Er zitten een aantal grote voordelen aan het gebruikmaken van waterkracht voor de opwekking van energie. Toch zijn er daarnaast ook enkele nadelen te benoemen.

Voordelen hydro-elektriciteit

  • Schone, onuitputtelijke bron
  • Direct stroom opwekken zonder veel restproducten

Nadelen hydro-elektriciteit

  • Impact op plantenleven in omgeving waterkrachtcentrale
  • Impact op dierenleven in omgeving waterkrachtcentrale
  • Handel in certificaten

Ondanks dus dat hydro-elektriciteit een relatief zéér schone vorm van elektriciteit is, moet ook rekening worden gehouden met het feit dat het plaatsen van een waterkrachtcentrale, stuwdammen en watervallen alsnog ver strekkende gevolgen kan hebben op de flora en fauna in de buurt van deze centrales.

Misleiding door certificatenhandel

Sommige energieleveranciers wekken de indruk dat ze 'groene stroom' verkopen, maar handelen in de werkelijkheid met de certificaten van scandinavische bedrijven. Dat is zonde, omdat de consument die bewust op zoek is naar groene energie, toch misleidt kan worden. In 2014 kwam aan het licht dat sommige bedrijven zich niet aan de regelgeving houden en in 2015 werd er nog een boete uitgedeeld door de Autoriteit Consument & Markt aan energieleverancier Innova. Lees verder

Meer informatie over hydro-elektriciteit?

Via Vereniging de Vastelastenbond kunt u kiezen voor echt groene stroom van Hollandse bodem. Neem voor al uw vragen over waterkrachtcentrales en hydro-elektriciteit contact op met Vereniging de Vastelastenbond.