Kilowatt max of Kwmax is een begrip waarmee uw elektriciteitsmeter kan worden ingedeeld in een zogenaamde aansluitwaarde. De aansluitwaarde voor particuliere elektriciteitsmeter is lager dan die voor grootschaligere energieafnemers. Voor consumenten geldt daarom ook een lager capaciteitstarief – dit hangt namelijk samen met de aansluitwaarde.

U kunt zich voorstellen dat het maximaal aantal leverbare kilowatts in een groot bedrijfspand stukken hoger zal liggen dan dat van een woning of appartement. Zodoende is een kwmax verbonden aan zowel particuliere als zakelijke elektriciteitsmeters.

De hoogte van uw capaciteitstarief

De hoogte van het capaciteitstarief is dus afhankelijk van de capaciteit van uw aansluiting, ofwel de aansluitcapaciteit van de gasmeter en de aansluitwaarde van de elektriciteitsmeter.

Des te ‘zwaarder’ de aansluiting, hoe hoger het capaciteitstarief dat jaarlijks moet worden betaald. Particuliere energieafnemers betalen dus per saldo een lager capaciteitstarief dan (groot)zakelijke energieafnemers.

Vragen over stroom aansluiting?

Voor technische vragen over uw aansluiting of verzoeken voor administratieve wijzigingen in het aansluitingenregister neemt u contact op met uw netbeheerder.

Loopt u tegen problemen aan tijdens uw contact met de netwerkbeheerder, en/of komt u er zelf niet uit? Neem dan telefonisch contact op voor vrijblijvend advies van de Vastelastenbond via 040-7200200 (lokaal tarief, geen keuzemenu)

Heeft u vragen over uw stroom aansluiting? Bekijk dan de Veel Gestelde Vragen Aansluitingen.

Vragen over het capaciteitstarief?

Voor al uw vragen over het capaciteitstarief op uw energierekening, of bijvoorbeeld de aansluitcapaciteit van uw elektra en/of gasmeter, kunt u contact opnemen met Vereniging de Vastelastenbond.