Bij een normaal tarief energie maak u gebruik van een dubbele energiemeter voor stroom. Bij zo’n stroommeter is de prijs die u per kilowattuur betaalt afhankelijk van het moment waarop u de elektriciteit gebruikt. 's Nachts en in het weekend is de elektriciteit bij een normaal energie tarief goedkoper dan overdag.

Tijden normaaltarief

In sommige delen van Nederland gaat het normale elektriciteitstarief om 23.00 uur in. In andere delen gaat het lage elektriciteitstarief (ook wel daltarief, avondtarief en nachttarief genoemd) om 21.00 in. De exacte tijdstippen voor het hoge en lage elektriciteitstarief verschillen per energieregio:

  • ‘Boven de rivieren’ maken consumenten vanaf 23.00 en in de weekenden gebruik van laag tarief

  • ‘Onder de rivieren’ maken consumenten vanaf 21.00 en in de weekenden gebruik van laag tarief.

Als u van een normaal energietarief gebruik wilt maken moet uw elektriciteitsmeter twee telwerken hebben. Als dit niet het geval is, zal er voor gebruikmaking van een normaal tarief voor elektriciteit een nieuwe elektriciteitsmeter geplaatst moeten worden door uw netwerkbeheerder.

Normaal tarief energie

Een normaal tarief voor energie is vooral aantrekkelijk voor mensen die overdag niet veel thuis zijn. Deze mensen zullen namelijk vooral ’s avonds en in het weekend tv kijken, wassen en de computer en andere elektrische apparaten gebruiken.

Doordat bij een normaal energie tarief de stroom in de avonden en het weekend goedkoper is, zijn deze consumenten op jaarbasis voordeliger uit dan consumenten met een enkel tarief voor energie.

Bereken voordeel normaaltarief

Wilt u weten of het voor u voordelig is om een normaal energietarief te nemen? Dan noteert u uw laatst bekende jaarverbruik voor elektriciteit en voert dit in in de energievergelijker. Wilt u liever persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op!