Een Programma Verantwoordelijke, ofwel PV partij is een partij die energie inkoopt op de groothandelsmarkt namens energieleveranciers. In de meeste gevallen zijn programmaverantwoordelijken onderdeel van het energiebedrijf voor wie energie wordt ingekocht, maar er bestaan ook op zichzelf staande programmaverantwoordelijken waar (kleinere) energieleveranciers hun stroom en gas kunnen inkopen. De programmaverantwoordelijken zijn verantwoordelijk voor de balans tussen vraag en aanbod van elektriciteit en aardgas op het Nederlandse energienetwerk. Deze partijen dragen ook het prijsrisico op de ingekochte energie.

Vastelastenbond over de energiemarkt

Doordat de Vastelastenbond al sinds 2004 een expert is als het gaat het energie net en alles dat daarmee te maken heeft, bieden wij graag zo veel mogelijk informatie over de energiemarkt, zoals op deze pagina. Daarnaast helpen wij jaarlijks duizenden mensen over te stappen op voordeligere contracten voor vaste lasten, waaronder energiecontracten.

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend overstapadvies betreffende de verschillende contractvormen die wij aanbieden, in samenwerking met verschillende energieleveranciers.

 

energie prijs berekenen