Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Door over te stappen van energieleverancier
Gemiddelde besparing door goedkoopste leverancier en welkomstbonussen

Start besparen

Bespaar op
Energierekening

Bespaar honderden euro's op je Energierekening

Energie vergelijken én overstappen

Stap Gratis over via onze energievergelijker. Compleet, betrouwbaar en met de beste deals!

Bespaar honderden euro's én ontvang een gratis Sparky Energiemeter (twv € 29,95)

Meer informatie

De CV ketel is zeker in de wintermaanden erg belangrijk.  Wanneer er een storing is wilt u dat deze snel wordt opgelost. Veel consumenten kiezen daarom voor een onderhoudscontract. Meestal bij dezelfde leverancier die de cv-ketel heeft geïnstalleerd. U betaalt dan maandelijks een bedrag voor algemeen onderhoud (reinigen, controleren en afstellen van de cv-ketel). Er zijn verschillende onderhoudscontracten voor uw CV ketel. Maar waar betaalt u eigenlijk voor?

Vereniging de Vastelastenbond deed een prijspeiling onder 20 onderhoudsbedrijven.

Verschillende onderhoudscontracten

Bij het meest voorkomende contract betaalt u geen voorrijkosten en uurloon, alleen eventuele materiaalkosten. Het duurdere en meest complete contract - een 'all-in service contract'- dekt ook de materiaalkosten. Maar let op: Bij een all-in-service contract kan de looptijd beperkt zijn. Dat betekent dat na een bepaalde periode, bijvoorbeeld 8 jaar na aanschaf van de ketel, het servicecontract overgaat in een basis servicecontract en dat u wél de materiaalkosten moet betalen.

Wat wordt er gecontroleerd? 

Een installateur moet bij een onderhoudsbeurt de volgende onderdelen controleren:

 • - Controleren van de veiligheid van de rookgasafvoer. Woont u in een appartementencomplex dan
 •   controleert de installateur de aanwezigheid van de koolmonoxide in de ruimte.
 • - De waarden van koolmonoxide (CO), koolstofdioxide (CO2) en zuurstof (O2) in de rookgassen van
 •   het gastoestel.
 • - De afstelling van het gastoestel. Een optimale afstelling zorgt voor een veilige en energiezuinige
 •   werking van het gastoestel.
 • - Of er voldoende ventilatievoorzieningen in de ruimte aanwezig zijn.
 • - De gehele montage van de installatie, zoals bevestiging van de rookgasafvoer.
 • - Controle op eventuele lekkages.

Nieuwe ketel. Wel of geen onderhoudscontract? 

De kans op storingen en defecten is bij een nieuwe relatief klein. Is een onderhoudscontract dan wel slim? Het is wellicht niet nodig in de eerste jaren, maar vaak staat er in de garantievoorwaarden van uw CV dat u minimaal 1 keer per jaar (of 2 jaar) een onderhoudsbeurt moet laten uitvoeren. Dit moet gebeuren door een erkend installateur. Kijk dus goed in de garantievoorwaarden hoe dat bij uw ketel zit. Is een onderhoudscontract voordeliger of kan u beter kiezen om de kosten éénmalig voor een onderhoudsbeurt te betalen? Die keuze is aan u. 

Prijsverschillen in onderhoudscontracten

Een standaard onderhoudsbeurt kost ca. € 75 - € 100,-. Het is aan u om de afweging te maken om dit jaarlijks te betalen. De prijzen van onderhoudscontracten verschillen per aanbieder. De bedragen variëren van € 76,- voor een basis onderhoudscontract tot € 210,- voor een uitgebreid comfort abonnement. De verschillen in prijs komen vooral door de vele opties die er bij een dergelijk contract horen. Alle contracten zijn inclusief onderhouds- arbeids- en voorrijkosten. Dit wordt echter anders wanneer er sprake is van een storing. 

Addertjes onder het gras

Tijdens het onderzoek kwam Vereniging de Vastelastenbond veel opmerkelijke voorwaarden tegen. Zo staat er in veel voorwaarden dat het installatiebedrijf het recht heeft eenzijdig het contract te wijzigen. Ook zijn er opvallende zaken te noemen in de prijsstelling. Bij veel installatiebedrijven kunt u tegen betaling van een maandelijkse toeslag van € 2,00 tot € 3,85 jaarlijks onderhoud krijgen. Dat maakt het ogenschijnlijk goedkope contract duurder. Is het toestel ouder dan 5 jaar (soms zelfs 3 jaar) dan kunt u niet meer kiezen voor het uitgebreide servicecontract, maar wordt u automatisch omgezet naar een goedkopere variant, waar de materiaalkosten niet bij inbegrepen zijn of er worden extra kosten in rekening gebracht. Wees daar alert op.

Opmerkelijke voorwaarden

•    Avondoptie (indien een monteur ’s avonds moet komen betaalt u een toeslag).
•    Voor regio Amsterdam wordt er een toeslag van € 0,80 cent per adres berekend.
•    Arbeidsloon is inclusief tot 2 uur arbeid. Daarna betaalt u het volledige uurloon.
•    Indien een ketel ouder is dan 3 jaar geldt een toeslag van € 3,35 per maand.
•    Indien de CV ketel is vervuild worden er extra kosten in rekening gebracht
•    Bij een abonnement incl. materiaal wordt soms het materiaal tot slechts €250,- vergoed. 
•    De abonnementskosten zijn exclusief de 1e servicebeurt.
•    Na 3 storingen betaalt u wél voorrijkosten.
•    Alleen randapparatuur is inbegrepen, installatie onderdelen niet.

Waar moet u op letten bij een onderhoudscontract voor uw CV? 

Allereerst: de onderhoudsfrequentie van het bedrijf.  Dit verschilt van jaarlijks (12 maanden) tot 18 maanden en bij sommige bedrijven 24 maanden. Let goed op of dit overeenkomt met de garantievoorwaarden van uw CV ketel.

 • Is het bedrijf erkend installateur of heeft het bedrijf een OK-CK keurmerk?
 • Is het contract inclusief onderhouds- arbeids- en voorrijkosten? 
 • Is er een storingshulp en is deze 7 dagen per week bereikbaar? 
 • Indien er een storing is zijn de arbeidskosten en voorrijkosten ook inclusief of niet? In de meeste gevallen zijn deze kosten ook bij een storing inclusief. Echter er zijn enkele bedrijven die andere voorwaarden hanteren wanneer er sprake is van een storing. Kijk goed in uw onderhoudscontract. 
 • Inclusief materiaalkosten bij storing en/of onderhoud? 
 • Minimale contractduur: de meeste bedrijven hanteren een contractduur van 1 jaar. Er zijn ook bedrijven die een contractduur van 24 maanden hanteren. Let hier goed op. 

Besparen met de CV ketel

U kan natuurlijk zelf ook een aantal maatregelen treffen om uw CV ketel zo effectief mogelijk te gebruiken en de energiekosten laag te houden. 

 1. Aanvoertemperatuur verlagen: De aanvoertemperatuur bepaalt hoe warm het cv-water is als de ketel op hoog vermogen draait om een koud huis op te warmen. Deze staat standaard ‘te hoog’. Stem dit af op de seizoenen. Midden in de winter kan u de aanvoertemperatuur hoger zetten dan in het voorjaar en de herfst. Dit is vaak te regelen via het displaymenu van de ketel en het scheelt in uw portemonnee.
 2. Instellen van de ECO stand warmtewisselaar: Het constant op temperatuur houden van het water kost onnodig veel energie. U kunt er voor kiezen om de eco-stand in te stellen. Dat betekent dat het iets langer duurt voordat de kraam warm water geeft.
 3. Afstellen van de radiatoren i.c.m. CV ketel: Is de cv-installatie niet optimaal ingesteld? Dan heeft dit nadelige gevolgen voor het energieverbruik en comfort. Door de doorstroming van het water in de radiatoren beter in te stellen, verbetert de warmteafgifte ervan, waardoor het gasverbruik daalt. Hierdoor is er ook een betere warmteverdeling en worden kamers niet meer te warm of te koud ten opzichte van de rest van het huis. Het correct afstellen kan u een besparing van ca. € 120,- op jaarbasis opleveren.
 4. De radiatoren en ketel ontluchten: Als de radiatoren en buizen lawaai maken komt dat vaak door luchtbellen. Dit is slecht voor uw ketel en energiegebruik. Luid geruis in de leidingen kan ook wijzen op een te hoge instelling van de pompsnelheid. Zet allereerst de installatie uit/haal de stekker uit het stopcontact. Met een speciaal sleuteltje kunt u de ontluchtingsventieltjes op de radiator opendraaien totdat er water uit komt. Dan is de lucht er uit. Zo loopt u alle radiatoren in uw woning na. 
 5. Regelmatig de waterdruk controleren: Op het display van de ketel ziet u de huidige druk. Is de ketel aan het verwarmen? Dan is de druk hoger dan wanneer het water koud is. Een te hoge of te lage druk is slecht voor de pomp en kan leiden tot lekkages. Kijk in de handleiding wat de optimale druk is (meestal tussen 1,5 en 2 bar) en vul water bij als de druk in koude toestand lager is. 
 6. Controleer op gaslekkages: Heeft u een wat ouder huis? Laat uw gasleidingen vanwege ouderdom controleren op eventuele kleine lekkages.

 

Dit artikel is geschreven door: Vereniging de Vastelastenbond. U kunt geen rechten ontlenen aan genoemde prijzen.