Huishoudens die gebruikmaken van stadsverwarming of blokverwarming, verwarmen hun huis en water zonder gebruikmaking van gas. In veel gevallen wordt uw woning verwarmd met restwarmte van centrales en fabrieken. Door middel van een ondergronds leidingnet wordt warm water verdeeld over de radiatoren van de aangesloten woningen. Ook zakelijke energie afnemers kunnen gebruikmaken van stadsverwarming. Als u stadsverwarming heeft, kunt u alléén overstappen van elektriciteitsleverancier. Vink in de vergelijker aan dat u geen gasaansluiting heeft en u ziet alleen de stroomtarieven.

Meer of minder betalen voor stads-en-blok-verwarming?

Men beweert dat het voordeel van stadsverwarming is dat u over het algemeen niet veel gas verbruikt, slechts voor het koken. Het nadeel van stadverwarming is dat u geen vrije keuze heeft in uw energieleverancier voor gas. Stroom kunt u wel ergens anders onderbrengen.

De kubieke meter prijs is hoger, maar het verbruik schijnt minder hoog te zijn. Kortom: verbruikt men met stadsverwarming daadwerkelijk minder gas en mag een energieleverancier daarom een hogere prijs rekenen per GJ (GigaJule)? Of is dit slecht een slimme manier om meer geld te verdienen aan de huishoudens die geen vrije keuze in energieleverancier hebben? Hier zijn al jarenlang discussies over. Stadsverwarming is veel in het nieuws (geweest). Zo ook in Tilburg waar bewoners jarenlang te veel betaalden. Tevens is er in 2014 een nieuwe warmtewet aangenomen die de prijsverschillen tussen huishoudens met en zonder stadsverwarming moet verlagen.

Waar komt stadsverwarming voor?

Stadsverwarming komt voor in delen van de volgende provincies: Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht, Overijssel, Gelderland, Limburg, Flevoland en Noord-Brabant. Blokverwarming komt voor door heel Nederland. Zowel nieuwe als oudere woningen (1960-1980) kunnen blok- of stadsverwarming als warmtebron hebben.

Leveranciers stadsverwarming per regio*
 

Warmtenet

Leverancier

Producent

Energiebron

Aantal aangesloten huishoudens

Rotterdam

NUON

Nuon ET&W

Gas

42.500

Almere

Nuon warmte

Electrabel

Gas

42.300

Utrecht

Eneco warmte

Nuon ET&W

Gas

40.400

Amernet

Essent warmte

Essent Energy

Steenkool

30.800

Purmerend

SV Purmerend

Nuon ET&W

Gas

24.300

Den Haag- Ypenburg

Eneco warmte

Eneco DEP

Gas

8.900

Duiven-Westervoort

Nuon warmte

AVR afvalverwerking

Afval

8.500

Amsterdam

Nuon warmte

Nuon ET&W

Gas

7.400

Helmond

Wamob

Essent Energy

Gas

6.400

Leiden

Nuon warmte

E.ON

Gas

6.100

Enschede

Essent warmte

Essent Energy

Gas

5.000

Overstappen met stadsverwarming
 

Niet overstappen voor warmte

Als afnemer van stadsverwarming of blokverwarming kunt u niet overstappen tussen verschillende gasleveranciers. Per gemeente wordt bepaald welke wijken of gebieden van stadsverwarming gebruikmaken.

Wel overstappen voor elektriciteit

Afnemers van stadsverwarming kunnen wél overstappen van stroomleverancier. Maakt u gebruik van stads- of blokverwarming en wilt u besparen op uw elektriciteit? Bekijk dan de energietarieven bij de Vastelastenbond.

Hulp bij vragen of problemen
Heeft u nog vragen over stadsverwarming of andere energiezaken? Twijfel dan niet om met ons contact op te nemen. Wij staan u graag te woord en helpen u met al uw vragen. Wij zijn te bereiken op: 040-7200200.