Tegenwoordig zijn huishoudens actief bezig met het omlaag brengen van de energierekening. Dat kan op verschillende manieren. Het regelen van een voordelig energiecontract is vaak stap één. Het terugdraaien van de verwarming, zonnepanelen en isolatie zijn daarnaast goede energiebesparende maatregelen. Maar vergeet uw apparaten niet! Ook het kijken naar de stroomverbruikers in uw huis is verstandig.

Grip op uw energierekening

Energie besparen. Wat zijn de energie slurpers in uw huishouden en hoe kan u makkelijk (en goedkoop) energie besparen!? Op deze pagina vindt u informatie over: verbruik, besparen en grote stroomverbruikers. Meer weten over het verbruik van apparaten in kWh en prijs? Klik hier voor een totaaloverzicht van de stroomverbruikers.

Doormeten van uw verbruik

Tast u in het duister wat betreft uw stroomverbruik. Soms is de boosdoener lastig op te sporen. Een oude vriezer in de schuur, een waterbed of de vijverpomp zorgen voor een hogere energierekening.

Ze zijn er nog steeds: Energiemeters voor apparaten. Zo kunt u gemakkelijk het stroomverbruik van het apparaat doormeten als het aan of stand-by staat. De meter stopt u in het stopcontact en vervolgens steekt u de stekker van het apparaat in de energiemeter. Wilt u een groep apparaten tegelijkertijd meten? Dan kan u de meter aansluiten op een stekkerdoos en de stekker daarvan in de energiemeter te stoppen.

Besparen op gasverbruik

Wist u dat u in de wintermaanden 70% van uw gas verbruikt? En het gedeelte gas is ca. tweederde van uw totale energierekening. Een lager verbruik betekent ook een lagere energierekening. Gelukkig kunt u zelf veel energiebesparende maatregelen treffen om het verbruik naar beneden te krijgen. Vastelastenbond heeft een aantal handige bespaartips voor u op een rijtje gezet. 

Top 5 grootverbruikers stroom

De grootste energieslurpers in de Nederlandse huishoudens zijn:

 1. Elektrische Boiler: 1900 kWh
 2. Waterbed: tussen 350 kWh en 1200 kWh
 3. Wasdroger: 235 kWh
 4. Biertap (thuistap/beertender): 500 kWh
 5. Tweede koelkast of vriezer: 360 – 550 kWh

Top 5 sluipverbruikers stroom

Er bestaat ook sluipverbruik. Er is een top 5 samengesteld van grootste sluipverbruikers. Door middel van het uitschakelen van de stand-by stand is een directe besparing te behalen.

 1. Computer met randapparatuur: bespaar 33 euro per jaar
 2. Tv plus video- of dvd-speler: 12 euro per jaar
 3. Koffiezetapparaat: 6 euro per jaar
 4. Tuner, versterker en cd-speler: 6 euro per jaar
 5. (Combi) magnetron: 4 euro per jaar

Tips 

 1. Ook de stand-by kan uit! Trek de stekker van het apparaat uit het stopcontact of gebruik een stand-by-killer.
 2. GSM opgeladen? Oplader uit het stopcontact!
 3. Maak uw huis zuiniger met energiebesparende maatregelen.

Bekijk hier de totale lijst van het verbruik van apparaten. 

Chat met ons