Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Door over te stappen van energieleverancier
Gemiddelde besparing door goedkoopste leverancier en welkomstbonussen

Start besparen

Bespaar op
Energierekening

Bespaar honderden euro's op je Energierekening

Energie vergelijken én overstappen

Stap Gratis over via onze energievergelijker. Compleet, betrouwbaar en met de beste deals!

Bespaar honderden euro's én ontvang een gratis Sparky Energiemeter (twv € 29,95)

Meer informatie

Elk jaar valt bij alle klanten van Energiedirect de energie rekening op de mat. Er staan veel termen op waar de meeste mensen niet precies van weten wat ze inhouden. Daarom volgt hier een korte uitleg over de energie rekening van Energiedirect.

Als eerste wil iedereen weten of er moet worden bijbetaald of er geld wordt ontvangen. Maar waar is dat eigenlijk op gebaseerd? Een verstandige consument controleert de energie rekening. Hoe weet u anders of uw energie rekening niet te hoog is?

Er bestaat voor energie leveranciers een vrijwillige richtlijn voor de opbouw van de energie rekening. Desondanks zitten er onderlinge verschillen in de rekeningen voor gas en/of elektriciteit. Daarnaast zijn er energie leveranciers die de kosten voor netwerk en transport op dezelfde energie rekening zetten, andere energie leveranciers sturen voor deze kosten – die bestemd zijn voor uw regionale netwerk beheerder – een aparte rekening. Er zijn ook nog steeds leveranciers die deze netwerk kosten helemaal niet innen. In dat geval stuurt uw netbeheerder u zelf een aparte rekening voor de kosten.

Hieronder volgt een opsomming en uitleg van de verschillende kosten posten van de energie rekening van Energiedirect.

Leveringskosten

Dit zijn de kosten voor het leveren van elektriciteit en/of gas. De leveringskosten bestaan uit verbruikskosten en vastrecht kosten.

Verbruikskosten

Dit zijn de kosten voor de elektriciteit en/of gas die op uw adres zijn verbruikt. De hoogte van deze kosten wordt bepaald door uw energie leverancier. Op de energie rekening wordt het energie tarief vermenigvuldigd met uw energie verbruik en weet u wat uw verbruikskosten zijn. Als u wilt besparen op uw verbruikstarieven, stap dan ook over naar de Vastelastenbond. Voer uw verbruik in op de Vastelastenbond energie vergelijker en zie in een oogopslag wat u per jaar en maand kwijt bent aan (groen) gas en (groene) elektriciteit via de Vastelastenbond.

Vastrecht kosten

Dit zijn vaste tarieven die worden bepaald door uw energie leverancier. Deze kosten zijn te vergelijken met abonnementskosten voor energie levering door uw energie leverancier.

Netwerk en transport kosten

Deze kosten zijn ongeacht uw energie leverancier gelijk en worden via Energiedirect aan uw regionale netbeheerder betaald. De kosten zijn niet afhankelijk van uw verbruik. U kunt niet besparen op netwerk en transport kosten omdat u niet kunt overstappen tussen netwerk beheerders. De hoogte van de netwerk kosten zijn wettelijk bepaald door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (Nma).

Energie belasting

De kosten voor de belasting op verbruik van elektriciteit beslaan – bij een gemiddeld verbruik – ongeveer een derde deel van de totale jaar rekening voor energie. U kunt ook op deze kosten niet besparen omdat de hoogte ervan wordt bepaald door de Nederlandse overheid. U betaalt deze belasting via Energie Direct, die het bedrag afstaat aan de overheid.

Energieheffing/energiebelasting

U betaalt over elke verbruikte kWh €0,114 belasting en voor elke m³ gas €0,1667 (ex btw).

Heffingskorting

Een vast bedrag dat ter compensatie door de Nederlandse overheid is bepaald en wordt afgetrokken van de energiebelasting.

BTW

U betaalt over alle kosten voor levering, het transport, de meterhuur en energiebelasting 21% BTW.

Uitgebreidere informatie

Voor verdere vragen of onduidelijkheden over uw voorschot voor energie of uw jaarlijkse energie rekening van Energiedirect, kunt u contact opnemen met de Vastelastenbond via het contactformulier. U mag ons ook bellen op 040 7 200 200.