Ondervindt u problemen met spyware en virussen op uw pc, dan vindt u hier een aantal veel voorkomende oplossingen bij dit soort problemen met uw pc, laptop of andersoortig internet device, waaronder een aantal update mogelijkheden, in drie stappen.

1. Update uw besturingssysteem

Programmaontwikkelaars van besturingssystemen zoals bijvoorbeeld Windows en Apple’s iOS brengen regelmatig updates uit om de systemen veilig te houden tegen inbreuk van hackers, spyware en virussen. De meeste computers zijn ingesteld om updates automatisch te detecteren, downloaden en installeren.

Als dit niet het geval is, kunt u per individueel besturingssysteem op verschillende manieren handmatig naar updates zoeken en deze installeren. Raadpleeg de gebruikershandleiding of zoek online naar de manieren om uw besturingssysteem handmatig up-to-date en daarmee virusvrij te houden.

2. Update uw firewall en antivirussoftware

Ook aanvullende programma’s zoals firewalls en antivirussoftware helpen om uw computer vrij van virussen en spyware te houden. Een vereiste voor de goede werking van dit soort aanvullende bescherming is wel dat u de programma’s up-to-date blijven.

3. Gebruik gezond verstand

  • Voorkom zelf virussen en spyware door verstandig te internetten.
  • Download alleen bestanden van bronnen die u vertrouwd.
  • Let erop dat u een https verbinding heeft voor transacties en persoonlijke gegevensuitwisseling
  • Gebruik eventueel een kinderslot om uw kinderen of kleinkinderen te verhinderen om bestanden te downloaden
  • Controleer ook bestanden die u per e-mail ontvangt op virussen en spyware.
  • Open geen e-mail van vreemde afzenders, en klik voorál niet op links in dit soort berichten.

Neem voor vragen of opmerkingen over de bescherming tegen virussen en spyware gerust contact op met Vereniging de Vastelastenbond.