Een VPN, een virtual private network is één maatregel die uw internetverkeer kan beschermen op een openbaar netwerk. 

Wanneer u middels een openbaar netwerk op internet navigeert, kunt u zich beveiligen. Dit doet u door met een VPN. Kortom: een versleutelde tunnel op te zetten naar een server die je wel vetrouwt. Uw verkeer wordt dan eerst versleuteld en vervolgens naar die server gestuurd (van de VPN-provider of thuis) om vanaf daar het internet op te gaan. In dat geval staat er 'https://' voor het webadres, waarbij de s staat voor secured (versleuteld). Zo kunnen hackers (die van hetzelfde openbare wifinetwerk gebruik maken) geen gegevens onderscheppen uit uw gegevensverkeer van en naar die websites.

VPN Aanbieders

Er zijn heel veel verschillende VPN-aanbieders, zoals VPN oneclick: www.vpnoneclick.com. Sommige zijn betaald, zoals bijvoorbeeld vpntunnel.se, ipredator.se en privateinternetaccess.com. Andere zijn gratis, zoals bijvoorbeeld (deels) http://proxpn.com/ en openvpn.net. Veel smartphones hebben tegenwoordig ingebouwde VPN-software die u, na enkele handelingen, kunt activeren. Er zijn ook VPN-apps te downloaden voor verschillende besturingssystemen. Dé tip van experts: neem de tijd om u in VPN te verdiepen en te bepalen welke dienst het beste bij u, uw apparaten en uw internetgedrag past. 

De VPN-dienst kunt u installeren met een app of de gratis software zoals bovenstaand beschreven. Een VPN vertraagt wel de verbinding, dus wanneer u de VPN niet meer odig heeft raden we aan deze weer uit te zetten.

Gerelateerde artikelen

WiFi wachtenwoorden eenvoudig te kraken

Alles over wachtwoorden