U kunt elk jaar per tussen half november en 31 december overstappen van zorgverzekering. Het kan u veel voordeel opleveren om de verzekeraars goed met elkaar te vergelijken.
 
Kijk daarvoor eerst kritisch naar uw huidige zorgverzekering, en of de eventuele aanvullende pakketten waarvoor u betaalt wel nodig zijn. Vervolgens kunt u weloverwogen zorgverzekeringen vergelijken.
 

Waar moet u op letten bij uw keuze voor de zorgverzekering?

1. Maak een goede inschatting van de zorg die u nodig denkt te hebben
Sport u bijvoorbeeld veel, dan kan fysiotherapie het overwegen waard zijn. Ook als u bijvoorbeeld regelmatig specialisten bezoekt, dan kunt u deze zorg ook meenemen in uw inschatting. Bereken de kosten voor uw zorgverzekering.
 
2. Vergelijk de kosten van de behandeling met de kosten van de aanvullende verzekering en tandartsverzekering
Vaak zitten er in de aanvullende verzekering vergoedingen die u niet gebruikt, maar waar u wél voor betaalt. Bijvoorbeeld: u betaalt 380 euro per jaar voor uw aanvullende pakket, maar de benodigde behandelingen kosten slechts € 140; kies er dan voor de behandeling zelf te betalen.
 
3. Bepaal de hoogte van uw eigen risico*
Weet u zeker dat u komend jaar voor een behandeling of onderzoek naar het ziekenhuis moet? Kies dan voor een laag eigen risico. Bezoek aan eerste hulp valt altijd onder de basisdekking. Verwacht u niet naar het ziekenhuis of specialist te gaan, overweeg dan een hoger eigen risico. Dit scheelt aanzienlijk in de maandelijkse premie.  
4. Vul u wensen in op de zorgvergelijker en stap weloverwogen over.
Zorgvuldig vergelijken en eenvoudig overstappen doet u via de Vastelastenbond Zorgvergelijker.
 

Tot slot: enkele tips en adviezen

Heeft u kinderen? Het hele gezin hoeft niet op één polis verzekerd te zijn. 
Kinderen tot 18 jaar dienen bij hun ouders/verzorgers op de polis meeverzekerd te worden. Kinderen zijn over het algemeen gratis meeverzekerd voor het duurste aanvullende pakket.

Het kan voordeliger zijn om de verzekeringen op te splitsen tussen de ouders. Bijvoorbeeld: ouder 1 kiest het basispakket en ouder 2 kiest het basispakket + aanvullend pakket. U verzekert de kinderen mee op polis van ouder 2, zodat de maandelijkse kosten lager zijn. 
 

Alle zorgverzekeringen vergelijken

Wilt u op een onafhankelijke en heldere wijze dekkingen vergelijken van álle zorgverzekeringen die voor 2016 beschikbaar zijn? Vul dan uw gegevens in via onze zorgvergelijk module. beschikbaar vanaf eind november.