Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Door over te stappen naar verzekeringen zónder provisie
Gemiddelde besparing op alle schadeverzekeringen

Start besparen

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op je Verzekeringskosten

Door over te stappen naar verzekeringen zónder provisie

Gemiddelde besparing op alle schadeverzekeringen

€200,- p.j

Meer informatie

budgetpolis goede keuze?Besparen op de zorgverzekering? Let op met de budgetverzekering

De goedkoopste zorgverzekeringen zijn de zogenaamde budgetverzekeringen. Door te kiezen voor deze zorgverzekeringen kun je veel geld besparen. Aan de andere kant kan het kiezen voor deze verzekering je ook veel geld kosten.

Als verzekerde met een budgetpolis heb je een beperkte keuze in zorgverleners waar je heen kan gaan. Een medische behandeling in een willekeurig ziekenhuis kan je een eigen bijdrage in de zorgkosten van duizenden euro’s opleveren.

Wat goedkoop lijkt, is het niet altijd. Wanneer wordt goedkoop duurkoop? 

Wat is een budgetverzekering?

Zoals de naam al doet vermoeden is het een goedkope verzekering. Verzekeraars kunnen een lagere premie in rekening brengen, omdat ze met een aantal ziekenhuizen goede afspraken hebben kunnen maken. Door de kosten omlaag te brengen, kan ook de premie naar beneden. Verzekerden met een budgetverzekering worden geacht om zorg te laten verlenen door zorgverleners waar de verzekeraar afspraken mee heeft gemaakt. Het gaat vaak maar om een beperkt aantal zorgverleners, waardoor de verzekerden mogelijk ver moeten reizen om een medische behandeling te kunnen ondergaan.

Alle zorgverzekeringen vergelijken? 
 

Maak vergelijking


Vragen over de budgetpolis beantwoord: 

Wat zijn de gevolgen als je niet naar een gecontracteerde zorgverlener gaat?

De verzekeraar gaat er vanuit dat je voor zorg naar een gecontracteerde partij gaat. Doe je dat niet? Dan wordt een deel van de kosten bij je in rekening gebracht. Hoe groot dat deel is, verschilt per geval. Ja kan er in ieder geval vanuit gaan dat je minimaal 25% van de rekening zelf moet betalen.

Wat gebeurt er in geval van nood?

Bij een spoedbehandeling wordt je naar een ziekenhuis in de buurt gebracht. Voor de dekking in de budgetverzekering is dat geen probleem. In noodsituaties draagt de verzekeraar de rekening van zorgverleners volledig. Maar ga je voor bijvoorbeeld een knieoperatie naar een ziekenhuis, dan moet je met een budgetpolis naar een door de verzekeraar gecontracteerd ziekenhuis gaan. Het is dus van cruciaal belang dat je checkt welke ziekenhuizen aangesloten zijn!

Is het verstandig om een budgetverzekering af te sluiten?

Die vraag kun je eigenlijk alleen zelf beantwoorden. De beperkte keuzevrijheid is het grootste probleem. Je loopt de kans dat je grote afstanden moet overbruggen als je een medische behandeling moet ondergaan. Voordat je deze verzekering afsluit, doet u er verstandig aan om eerst uit te zoeken naar welke zorgverleners in uw buurt u kunt gaan. Het is een manier om kosten te besparen, maar weet wat u doet. Ook gedurende het verzekeringsjaar moet u zich nog goed beseffen dat u geen keuzevrijheid hebt bij medische behandelingen.

Dus geef gehoor aan tip nr. 5 van de overstap tips: Wacht met overstappen totdat ook de zorgcontracten bekend zijn. Raar, maar waar. Vaak is er na het bekendmaken van de premie op 12 november nog tijd nodig om de overeenkomsten te regelen. Hierdoor is het vaak nog niet duidelijk welke zorgaanbieders gecontracteerd zijn bij de zorgverzekeraar. Dit is bij het kiezen van een budget of naturapolis cruciaal.

Wanneer je verwacht weinig zorg nodig te hebben, kan de budget polis een voordelige keuze zijn. We merken dat voornamelijk veel studenten kieze voor een budgetpolis. Maar tja, die hebben vaak geen auto, dus dan is wederom tip 5 belangrijk.  Heb je een auto, of ben je in de gelegenheid om naar de zorgaanbieder te reizen dan is dat geen probleem. Is dit niet het geval, kijk dan welke zorgaanbieders bij jouw (nieuwe) zorgverzekeraar zijn aangesloten. 
 

Maak vergelijking