De goedkoopste zorgverzekeringen zijn de zogenaamde budgetverzekeringen. Door te kiezen voor deze zorgverzekeringen kunt u veel geld besparen. Aan de andere kant kan het kiezen voor deze verzekering u ook veel geld kosten. Als verzekerde met een dergelijke polis heeft u namelijk maar een beperkte keuze in zorgverleners waar u heen kunt gaan. Een medische behandeling in een willekeurig ziekenhuis kan u een eigen bijdrage in de zorgkosten van duizenden euro’s opleveren.

Besparen op de zorgverzekering? Let op met de budgetverzekering

Ook in 2019 zijn de premieverschillen voor de zorgverzekering groot. De goedkoopste verzekeraar brengt ca. 86 euro per maand in rekening voor de basisverzekering. De duurste verzekeraar zit op 120 euro. De dekking in de basisverzekering is bij alle verzekeraars gelijk.

Alle zorgverzekeringen vergelijken? 

Maak vergelijking

Wat is een budgetverzekering?

Zoals de naam al doet vermoeden is het een goedkope verzekering. Verzekeraars kunnen een lagere premie in rekening brengen, omdat ze met een aantal ziekenhuizen goede afspraken hebben kunnen maken. Door de kosten omlaag te brengen, kan ook de premie naar beneden. Verzekerden met een budgetverzekering worden geacht om zorg te laten verlenen door zorgverleners waar de verzekeraar afspraken mee heeft gemaakt. Het gaat vaak maar om een beperkt aantal zorgverleners, waardoor de verzekerden mogelijk ver moeten reizen om een medische behandeling te kunnen ondergaan.

Wat zijn de gevolgen als u niet naar een gecontracteerde zorgverlener gaat?

De verzekeraar gaat er vanuit dat u voor zorg naar één van de gecontracteerde partijen gaat. Doet u dat niet? Dan wordt een deel van de kosten bij u in rekening gebracht. Hoe groot dat deel is, verschilt per geval. U kunt er vanuit gaan dat u tientallen procenten van de rekening zelf moet betalen.

Wat gebeurt er in geval van nood?

Bij een spoedbehandeling wordt u gebracht naar een ziekenhuis in de buurt. Voor de dekking in de budgetverzekering is dat geen probleem. In noodsituaties draagt de verzekeraar de rekening van zorgverleners volledig. Maar gaat u voor bijvoorbeeld een knieoperatie naar een ziekenhuis, dan moet u met een budgetpolis naar een door de verzekeraar gecontracteerd ziekenhuis gaan.

Is het verstandig om een budgetverzekering af te sluiten?

De beperkte keuzevrijheid is het grootste probleem. U loopt kans dat u grote afstanden moet overbruggen als u een medische behandeling moet ondergaan. Voordat u deze verzekering afsluit, doet u er verstandig aan om eerst uit te zoeken naar welke zorgverleners in uw buurt u kunt gaan. Het is een manier om kosten te besparen, maar weet wat u doet. Ook gedurende het verzekeringsjaar moet u zich nog goed beseffen dat u geen keuzevrijheid hebt bij medische behandelingen.

Wanneer u verwacht weinig zorg nodig te hebben, kan de budget polis een voordelige keuze zijn. We merken dat voornamelijk veel studenten kieze voor een budgetpolis. 

Maak vergelijking