Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Besteed je vaste lasten uit 

Besteed het regelen en bewaken van je vaste lasten uit aan onze experts. Profiteer altijd van de beste prijs en voorwaarden! Geen gedoe én meer vrije tijd voor slechts:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

10 tips voor het besparen op uw energiekosten

Dinsdag 02 oktober 2018 12:03Margot Boesveld
besparen op energie tips

besparen op energie tips

De energietarieven gaan de komende maanden hard stijgen. Diverse leveranciers hebben al een prijsstijging aangekondigd en deze kan oplopen tot €140,- per jaar. Daarnaast wordt de belasting op energie verhoogd met €130,- per jaar bij een gemiddeld verbruik. De belasting betaalt u over ieder verbruikt kWh stroom en M3 gas. Daarom geven wij u nu een aantal tips om te besparen op uw energieverbruik en energierekening.

1. Stel de thermostaat goed in

30% van de Nederlanders gebruikt de thermostaat niet om energie te besparen, terwijl dit wel heel gemakkelijk kan. Hierbij een aantal voorbeelden:
 
  • Zorg dat de thermostaat alleen aangaat als u thuis bent
  • Zet een uur voordat u naar bed gaat de thermostaat al lager
  • Laat de temperatuur rustig stijgen en dalen. Te snel verhogen of een te lage temperatuur levert extra gasverbruik op. 
  • Stel de temperatuur van een vloerverwarming nooit in onder de 16 graden. Hiervoor geldt ook dat de stijging in het begin weer te veel gas kost. Het Nibud heeft berekend dat u met de temperatuur constanter houden € 65,- per jaar bespaart.

2. Isoleer uw woning

Een andere manier om het gasverbruik te verlagen is het isoleren van uw woning. Met isolatie houdt u de warmte binnen en de kou buiten. Zo hoeft u minder te stoken om de temperatuur lekker aangenaam te houden. Het isoleren van uw woning verdient u in een aantal jaar terug door een lagere energierekening. Met de stijgende energietarieven en –belastingen loont dit nog meer.

Begin met het isoleren van de spouwmuur, maar vergeet ook niet het dak en de  vloer te isoleren voor het beste rendement. Een isolatiebedrijf of aannemer kan u adviseren over welke maatregelen bij uw woning van toepassing zijn en welk rendement dit oplevert.

3. Voorkom variabele tarieven

Variabele tarieven zijn energietarieven die ieder half jaar veranderen. In de huidige stijgende markt verhoogt de energieleverancier ieder half jaar de prijzen fors. Daarnaast zijn variabele tarieven de duurste in de markt. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft een variabel contract en betaalt dus onnodig te veel en is niet beschermd tegen een prijsstijging. Een variabel contract ontstaat meestal doordat een consument langer bij de energieleverancier blijft dan de afgesproken looptijd. Zonder nieuwe afspraken of overstap vervalt u dus in de dure variabele tarieven.

Sluit daarom altijd een energiecontract af met vaste tarieven en een vaste looptijd. Hierbij weet u exact wat u betaalt en voor welke periode. Tijdens deze periode mag de energieleverancier de prijzen niet verhogen. Daarnaast is er een energieleverancier veel aan gelegen om nieuwe klanten te werven dus geregeld overstappen van leverancier levert u vaak de beste tarieven op en/of een hoge welkomstkorting. 

Vergeet na de afgesproken looptijd dan ook weer niet om over te stappen. Anders heeft u alweer last van variabele tarieven.

4. Laat u goed informeren

De energiemarkt is met tientallen aanbieders en honderden verschillende contracten onoverzichtelijk. Laat u daarom goed adviseren over de beste optie voor uw situatie. Te lang blijven bij een dezelfde leverancier is dus onverstandig, maar er zijn meer zaken waarmee u rekening moet houden. De onafhankelijke energiespecialisten van de Vastelastenbond leggen u dit graag vrijblijvend uit. Dit gratis advies noemen wij de energiecheck

Wat houdt de energiecheck in?
1. We bekijken samen uw huidige situatie
2. We geven u een aantal tips hoe u jaarlijks kunt besparen
3. We bekijken de beste aanbiedingen in de markt
4. U bent volledig op de hoogte en kunt een goede keuze maken

Vraag nu de energiecheck aan.

5. Plaats HR++ of Triple glas

HR++ of Triple glas zorgt ervoor dat u geen tocht en kou heeft bij de ramen. Daarnaast is er geen condens aan de binnenkant van het raam en komt er minder geluid van buiten naar binnen. Doordat er minder kou naar binnenkomt hoeft u ook minder te stoken. Zo bespaart u ook weer op de energierekening.

6. Douche minder lang en warm

Om het water te verwarmen voor de douche wordt er gas verbruikt. Door minder lang of warm te douchen verbruikt u dus minder gas. Een Nederlander doucht gemiddeld 8 minuten per keer. Milieuorganisaties adviseren om maximaal 5 minuten te douchen. Hiermee spaart u het milieu en bespaart u op uw gasrekening. 

7. Was vaker op 30 graden

Het water in de wasmachine dient opgewarmd te worden en dit kost energie. Des te hoger de ingestelde temperatuur des te meer energie er nodig is om te verwarmen. U kunt zo simpel €15,- per jaar besparen.

8. Vervang oude apparaten

Elektrische apparaten worden steeds zuiniger gemaakt. De apparaten worden op zuinigheid getest en beoordeeld. De energiezuinige apparaten zijn vaak iets duurder in aanschaf maar die kosten verdient u terug door een lagere energierekening. Daarnaast is het beter voor het milieu. 

Een oude koelkast heeft volgens de maatstaven van nu waarschijnlijk label C of D, terwijl dat een nieuwe koelkast A++ of A+++ heeft. Dit scheelt u veel in het verbruik van stroom en dus op uw energierekening. Vervang oude apparaten dus als deze niet energiezuinig genoeg zijn.

9. Ga sluipverbruik tegen

Veel elektrische apparaten gebruiken ook stroom terwijl zij op stand-by of uit staan, maar de stekker toch nog in het stopcontact zit. In dit geval spreekt men van sluipverbruik. Dit kost een gemiddeld huishouden ongeveer €90,- per jaar. Een aantal voorbeelden waarbij vaak sluipverbruik ontstaat zijn TV’s, boilers, opladers, computers, koffiemachines en versterkers. Haal de stekkers van deze apparaten uit het stopcontact om onnodig stroomverbruik te voorkomen.

10. Vervang alle gloeilampen

Vervang gloeilampen door LED-lampen. Deze zijn veel zuiniger waardoor u uw stroomverbruik naar beneden brengt. Een LED-lamp is tot 85% zuiniger dan een gloeilamp en 75% dan een halogeenlamp. 

Begin met besparen

Er zijn dus vele manieren om te besparen op uw energieverbruik en uw energierekening. Volgt u deze tips dan kunt u minimaal € 500,- per jaar besparen op uw energierekening. 

De besparing die u het snelste kunt realiseren is het kiezen van het juiste energiecontract. Vraag hiervoor de energiecheck aan en laat u gratis adviseren.
Bespaar daarna verder met alle andere tips. Houd uw energierekening zo laag en houd meer geld over voor leuke dingen (plezier).

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

ERIK

Het enige dat je vrees ik bereikt met het nemen van energiebesparende maatregelen is dat je energierekening minder hard stijgt. De overheid heeft immers inkomsten uit belastingen nodig voor hun uitgaven. En als die niet minder worden, wat ik verwacht, zal het aandeel aan belasting in onze energierekening alleen meer toenemen.

Let maar op: als je al je energie zelf opwekt en 'teveel mensen gaan dat doen, ga je betalen om NIET aangesloten te zijn.

Zelfde met elektrische auto's: als er daar voldoende van zijn en er geen belasting meer uit brandstoffen binnenkomen, gaat de energiebelasting op elektriciteit voor mobiliteit omhoog of wordt juist ingevoerd.

PS: op dit moment heeft een elektrische auto dezelfde CO2 voetprint (lees uitstoot) als een moderne benzine auto. Alleen dan niet meer lokaal. Maar voor het milieu maakt het weinig uit. Maak je geen illusies.

Zaterdag 05 januari 2019 15:33

Frida

Hoe zo bespaar tips,
Zonnen panelen geplaatst dak isolatie vloer isolatie dubbel glas ,en nog moet ik meer gaan betalen.Je wordt gewoon door Den Haag belazerd.

Donderdag 03 januari 2019 11:31

Paul

We hebben gelijk in woning alle oude lampen verwijderen en naar led gegaan. Alle machine a++ behalve 1 oude wasmachine. 2019 komt gedeelde kunststof kozijnen hr ++. En lichten doe niet veel aan 1 of 2 rest staat uit. Maar hun zeggen ook dat senor voor lichten als je voorbij loopt ook energie zuinig

Woensdag 14 november 2018 19:55

Bar

We hebben zonpanelen en gebruiken de wasmachine alleen als de zon op onze panelen staat. Misschien een leuke tip

Donderdag 08 november 2018 10:07

Plaats een reactie

Lees meer over Vaste lasten | Geldzaken

Financiële veranderingen 2019

Financiële veranderingen in 2019

Maandag 17 september 2018 14:11

Op dinsdag 18 september 2018 heeft het kabinet traditioneel de financiële veranderingen voor 2019 bekendgemaakt. De belangrijkste veranderingen hebben wij op een rijtje gezet. Veel veranderingen hebb...

Lees meer
Financiële veranderingen 2019

Financiële veranderingen in 2019

Maandag 17 september 2018 14:07

Op dinsdag 18 september 2018 heeft het kabinet traditioneel de financiële veranderingen voor 2019 bekendgemaakt. De belangrijkste veranderingen hebben wij op een rijtje gezet. Veel veranderingen hebb...

Lees meer
Koopkracht stijgt beperkt

Kleine meerderheid ziet koopkracht stijgen

Donderdag 13 september 2018 10:06

Voor een kleine meerderheid in Nederland groeide de koopkracht vorig jaar. In totaal kwam de stijging op een half procent. In 2016 was dit nog 3 procent. 46 procent van de Nederlanders ging er vorig j...

Lees meer
Hypotheek aanvraag moeilijker met studieschuld

Studieschuld belemmert aankoop huis

Dinsdag 04 september 2018 15:06

Wie een huis wil kopen en een studieschuld heeft loopt tegen veel problemen aan. Veel ex-studenten kunnen geen huis kopen of een veel kleiner huis dan past bij hun huidige salaris. Een van de probleme...

Lees meer