Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Besteed je vaste lasten uit 

Besteed het regelen en bewaken van je vaste lasten uit aan onze experts. Profiteer altijd van de beste prijs en voorwaarden! Geen gedoe én meer vrije tijd voor slechts:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Financiële veranderingen in 2019

Maandag 17 september 2018 14:11Margot Boesveld
Financiële veranderingen 2019

Financiële veranderingen 2019

Op dinsdag 18 september 2018 heeft het kabinet traditioneel de financiële veranderingen voor 2019 bekendgemaakt. De belangrijkste veranderingen hebben wij op een rijtje gezet. Veel veranderingen hebben te maken met belastingaanpassingen die vanaf 1 januari 2019 ingaan.

Laag BTW tarief naar 9%

Voeding, dranken, water en o.a. geneesmiddelen vallen nu onder het 6% BTW-tarief. Op 1 januari 2019 wordt de belasting verhoogd naar 9%. Iedere Nederlander gaat dus meer betalen voor zijn of haar boodschappen. Dit geldt ook voor diensten zoals de kapper, fietsenmaker en kledingreparatie.

Verandering loonbelasting

De loonbelasting verandert en dit is positief voor de meeste Nederlanders. Zij gaan minder loonbelasting betalen en houden dus meer geld over van hun salaris. Werkenden tot € 68.600 bruto per jaar vallen in het basistarief van 36,93%. Inkomens daarboven betalen 49,50%.

Nu telt het belastingstelsel 4 schijven waarbij de laagste 36,55% is en de hoogste 51,95%.

Stijging energiebelasting

De energiebelasting stijgt komend jaar fors. Een gemiddeld gezin gaat € 150,- meer betalen aan energiebelastingen. De stijging komt door een verhoging van de ODE en belasting op gas. De Vastelastenbond heeft alle veranderingen van de energiebelasting in 2019 op een rijtje gezet.

Rendementsheffing daalt

Het rendement op spaargeld gaat minder belast worden. Wie spaargeld heeft boven de € 30.000,- per persoon of € 60.000,- per stel betaalt hierover rendementsbelasting. Met de dalende rentes is rendement halen op spaargeld echter steeds lastiger. Vandaar dat men nu de belasting verlaagt van 0,36% naar 0,13%. Nog altijd is dit hoger dan de rente die Nederlanders ontvangen bij de grote banken.

Stijging WOZ-waarde

Door stijgende woningprijzen zal ook de WOZ-waarde toenemen. De WOZ-waarde dient als grondslag voor een aantal gemeentelijke belastingen. Aan het begin van het kalanderjaar krijgt iedere woningeigenaar de bepaalde WOZ-waarde toegestuurd. Binnen 6 weken kunt u hiertegen bezwaar maken, anders is de waarde definitief. Helaas worden WOZ-waardes in veel gevallen verkeerd ingeschat door de gemeente.

Salderingsregeling tot 2021

De salderingsregeling waarbij huiseigenaren met zonnepanelen hun terug geleverde stroom mogen verrekenen tegen de gebruikte stroom gaat verdwijnen. De bedoeling is om in 2020 over te gaan op een andere regeling, maar dit lijkt niet te gaan lukken. De verwachting van het ministerie is dan ook om in 2021 de nieuwe terugleversubsidie in te laten gaan. Ondanks de wijziging van de regeling streeft de overheid er nog altijd naar om huiseigenaren hun investering in zonnepanelen in 7 jaar terug te laten verdienen.

Zorgverzekering duurder, eigen risico blijft gelijk

De kosten van de zorgverzekering gaan komend jaar omhoog. De nominale waarde van de zorgverzekering stijgt naar € 1432,- per persoon. Het eigen risico blijft wel gelijk. Lees meer over de stijgende zorgverzekering.

Hogere grens NHG

Wie een huis koopt kan hiervoor een hypotheek afsluiten met de hypotheekgarantie. Dit is een soort verzekering voor als het huis onder de hypotheekwaarde verkocht wordt. De grens ligt nu op € 265.000,- en zal stijgen naar € 290.000,-. De hoogte van de NHG stijgt mee met de gemiddelde verkoopprijs die nog altijd stijgt.

Minder belasting op water en suikervrije drank

De afschaffing van de verbruiksbelasting op water en suikervrije dranken gaat ervoor zorgen dat deze producent goedkoper worden. Zo wil de overheid zorgen dat Nederlanders gezondere dranken gaan nuttigen. De overheid maakt zich zorgen over de stijging van het aantal mensen met overgewicht. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Vaste lasten | Geldzaken

Financiële veranderingen 2019

Financiële veranderingen in 2019

Maandag 17 september 2018 14:07

Op dinsdag 18 september 2018 heeft het kabinet traditioneel de financiële veranderingen voor 2019 bekendgemaakt. De belangrijkste veranderingen hebben wij op een rijtje gezet. Veel veranderingen hebb...

Lees meer
Koopkracht stijgt beperkt

Kleine meerderheid ziet koopkracht stijgen

Donderdag 13 september 2018 10:06

Voor een kleine meerderheid in Nederland groeide de koopkracht vorig jaar. In totaal kwam de stijging op een half procent. In 2016 was dit nog 3 procent. 46 procent van de Nederlanders ging er vorig j...

Lees meer
Hypotheek aanvraag moeilijker met studieschuld

Studieschuld belemmert aankoop huis

Dinsdag 04 september 2018 15:06

Wie een huis wil kopen en een studieschuld heeft loopt tegen veel problemen aan. Veel ex-studenten kunnen geen huis kopen of een veel kleiner huis dan past bij hun huidige salaris. Een van de probleme...

Lees meer
Loonstijging valt tegen

Koopkrachtplaatje werknemer valt tegen

Maandag 03 september 2018 14:49

Werkende Nederlanders gaan minder profiteren van de economische groei dan eerder verwacht door het kabinet. Tot die conclusie komen economen van de Rabobank. Ingrijpen is nodig om te zorgen voor een m...

Lees meer