Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Besteed je vaste lasten uit 

Besteed het regelen en bewaken van je vaste lasten uit aan onze experts. Profiteer altijd van de beste prijs en voorwaarden! Geen gedoe én meer vrije tijd voor slechts:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Studieschuld belemmert aankoop huis

Dinsdag 04 september 2018 15:06Margot Boesveld
Hypotheek aanvraag moeilijker met studieschuld

Hypotheek aanvraag moeilijker met studieschuld

Wie een huis wil kopen en een studieschuld heeft loopt tegen veel problemen aan. Veel ex-studenten kunnen geen huis kopen of een veel kleiner huis dan past bij hun huidige salaris. Een van de problemen is dat er wordt gerekend met de beginschuld en niet met de huidige schuld. Wie dus aflost heeft hier voor de hypotheek niets aan. Dit blijkt uit onderzoek van studentenorganisatie Interstedelijk Studentenoverleg (ISO).

In 2015 droeg het kabinet de banken al op om alleen rekening te houden met de studieschuld op het moment van aanvragen van een hypotheek. In dat jaar werd ook de basisbeurs vervangen door een studielening en gingen studenten vaker lenen en dan vaak ook nog meer dan voorheen.

Veel eigen geld nodig voor aankoop huis

De ISO berekende dat een student met een gemiddelde studieschuld van 21.000 euro en een bruto jaarinkomen van 40.000 euro ruim 25.000 euro minder kan lenen dan zonder schuld. Het bedrag dat men minder kan lenen is daardoor groter dan de schuld. Om een starterswoning tussen de 175.000 en 200.000 euro te kopen moet men daarom heel veel eigen geld inleggen. Voor veel studenten is dit onmogelijk. De stijgende huizenprijzen werken daarnaast ook niet mee om een goedkoop huis te vinden.

Ex-studenten met rijke ouders vinden hier vaak wel een oplossing voor en hebben gemiddeld genomen een kleinere studieschuld. Ex-studenten uit gezinnen met lagere inkomens hebben die mogelijkheid niet. Zij konden ook minder bijdragen aan de studie, waardoor de schuld hoger uitvalt. De ISO spreekt over kansongelijkheid tot ver na de studie. En vraagt zich dan ook af waar de prikkel is om schulden af te lossen.

Het is mogelijk voor ex-studenten om hun huidige openstaande studieschuld op te vragen bij het DUO en deze aan te leveren bij de hypotheekaanvraag. Banken hoeven hier echter geen rekening mee te houden bij het bepalen van de maximale hypotheek. Veel banken blijven kijken naar de beginschuld.

Geld lenen kost geld

De ISO is van mening dat het lenen voor de studie nu positief wordt gepresenteerd terwijl hier ook veel gevaren aan zitten. De rekening komt pas jaren later, maar is extra vervelend als iemand een goede baan heeft, maar geen huis kan kopen. Waardoor iemand ‘te duur’ blijft huren en zo minder snel de schuld kan aflossen.

De ISO vreest dat de problemen in de toekomst verder toenemen. Steeds meer studenten gaan lenen en zullen dus allemaal te maken krijgen met de gevolgen hiervan.

De totale studieschuld is inmiddels gestegen naar 11,2 miljard (eind 2017). In 2016 was dit nog 10,3 miljard. 46 procent van de Hbo-studenten en 56 procent van de studenten aan de Universiteit leent inmiddels om de studie te betalen.

(Bron: ISO)
 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

J.Roks

Studeren is voor de gewone man veel te duur voor kinderen met rijkeren ouders is dat geen probleem is niet goed.

Donderdag 06 september 2018 19:51

P

Het zou beter zijn als studenten het geleende studiegeld niet gebruiken voor de huur van een kamer. Dit wordt nu op grote schaal gedaan. Dat zou de studie schuld niet hoger hoeven maken dan die is voor de studie. Een reistijd van een uur heen en een uur terug is heel acceptabel en dan kan je meestal thuis blijven wonen. Dat scheelt een heleboel geld . Kan je misschien nog wat sparen voor de toekomst om een huis te kunnen kopen! Verder is deze studie lening een ramp. Het zou geen invloed hebben op de hypotheek maar daar is duidelijk niks van waar . Dit loopt ernstig uit de hand en de jeugd zelf denkt er erg makkelijk over!
Het is nu natuurlijk reuze leuk om van dat geld niet alleen je studie en boeken te betalen maar ook lekker uit huis te gaan wonen. Nog een baantje ernaast voor de leuke dingen in het leven! De verleiding is groot . Er zijn een aantal studies die in uithoeken van Nederland gegeven worden. Zou handiger zijn als die ook midden Nederland waren ivm een redelijke reistijd.
Jammer dat de studiefinanciering afgeschaft is. Straks allemaal stelletjes met samen een enorme studie schuld die niet kunnen kopen en overgeleverd zijn aan de belachelijk hoge huurprijzen in de vrije sector. Want een starters huurwoning is er over 10 jaar pas in de randsteden. Of tegen die tijd mischien wel 15 jaar ????????????Slecht beleid allemaal !!Korte termijn denken !!

Donderdag 06 september 2018 08:03

Plaats een reactie

Lees meer over Vaste lasten | Geldzaken

Loonstijging valt tegen

Koopkrachtplaatje werknemer valt tegen

Maandag 03 september 2018 14:49

Werkende Nederlanders gaan minder profiteren van de economische groei dan eerder verwacht door het kabinet. Tot die conclusie komen economen van de Rabobank. Ingrijpen is nodig om te zorgen voor een m...

Lees meer
Stijgende economie Nederland augustus 2018

Nederlandse economie groeit verder

Woensdag 15 augustus 2018 11:48

De Nederlandse economie blijft groeien. De stijging is in het tweede kwartaal 0,7% hoger dan in het eerste kwartaal. De stijging is te danken aan de groeiende buitenlandse handel en hogere investering...

Lees meer
koopwoningen blijven stijgen

Prijzen koopwoningen blijven stijgen

Dinsdag 14 augustus 2018 11:57

De prijzen van koopwoningen blijven nog altijd stijgen. In juni 2018 zaten de prijzen op het hoogste niveau ooit. De stijging is met 8,9% ten opzichte van een jaar eerder fors te noemen. In 2008 wa...

Lees meer
Prijsstijging consumentengoederen juli 2018

Grote stijging consumentenprijzen in juli 2018

Woensdag 08 augustus 2018 12:58

Goederen en diensten zijn de afgelopen maand hard gestegen in prijs. De consumentenprijzen stegen met 2,1 procent aldus het CBS. Vooral verzekeringen en energie hebben een grote invloed op de stijging...

Lees meer