Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op je Zorgverzekering

Bespaar op je Zorgverzekering

Door over te stappen van zorgverzekeraar

Gemiddelde besparing door gebruik te maken van een voordeligere zorgverzekering

€150,- p.j

Start besparen

Meer informatie

Voor elke leeftijd een andere zorgverzekering

Maandag 09 november 2020 13:30Margot Boesveld
Zorgverzekering per zorgbehoefte en levensfase. Zorgverzekering als je student bent of als je boven de 40 bent? Lees deze tips

Zorgverzekering per zorgbehoefte en levensfase. Zorgverzekering als je student bent of als je boven de 40 bent? Lees deze tips

Voor elke levensfase is er andere zorg nodig. Het is dan ook verstandig om te kiezen voor een zorgverzekering die bij je zorgbehoefte past. Zo hebben kinderen van 5 t/m 19 jaar hebben hogere kosten voor mondzorg. Ook zijn de zorgkosten voor vrouwen in de leeftijd tussen 20 en 50 hoger. Dat is grotendeels te verklaren door de kosten voor zwangerschap en bevalling. Dan is het verstandig om te kijken naar een zorgverzekering die bij een gezinsuitbreiding past. Als je de 60 jaar passeert maak je gemiddeld gezien de hoogste zorgkosten. Dan spelen de vergoedingen van bepaalde medicijnen, wijkverpleging en alternatieve geneeswijze vaker een rol. We geven je tips voor je zorgverzekering per levensfase.

Zorgkosten tot 18 jaar

Zorgverzekering student

Tot je achtiende ben je gratis meeverzekerd via één van je ouders. Ben je ouder? Schrijf je kinderen dan bij op de zorgverzekering van de ouder met de meest uitgebreide dekking. Orthodontie (een beugel) wordt tot de leeftijd van 18 jaar alleen in uitzonderlijke gevallen vergoed vanuit de basisverzekering. Veel ouders kiezen voor één aanvullende verzekering voor orthodontie. Een beugel kost ca. 2.000 tot 3.000 euro. Dan kan een aanvullende verzekering verstandig zijn. Niet alle zorgaanbieders bieden deze dekking.

Enkele zorgverzekeraar die orthodontie tot 18 jaar aanbieden zijn: Menzis, DSW, Intwente, StadHolland en de Amersfoortse. De premie varieert tussen de 20 en 45 euro per maand, afhankelijk van de dekking. Dan kun je denken aan 75% tot 1.000 euro voor ca. 38 euro. Stad Holland biedt in 2021 'Extra Uitgebreide AV 'voor 55,50 euro per maand. In dit pakket zit 36 behandelingen fysiotherapie, 450 euro voor tandheelkundige zorg en 2.250 euro voor orthodontie tot 18 jaar. Er geldt geen medische selectie.

Let goed op de aanvullende voorwaarden, zoals een medische acceptatie of wachttijd. De meeste verzekeraars hanteren een wachttijd van één jaar (sommige zelfs 2 jaar). Heb je deze verzekering vorig jaar afgesloten, dan is overstappen niet verstandig.

Maak vergelijking

Zorgverzekering vanaf 18 jaar

Vanaf 18 jaar moeten jongeren een eigen zorgverzekering afsluiten. Vanaf 18 jaar ga je ook zelf betalen voor de zorgverzekering. Let op! Er bestaat in de meeste gevallen recht op zorgtoeslag. Ook als jouw ouders er geen aanspraak op kunnen maken. Veel jongeren kiezen voor een budgetverzekering, vanwege de lagere zorgpremie. Budgetverzekeringen worden door een aantal verzekeraars aangeboden. Let  goed op of er een aangesloten ziekenhuis bij jou in de buurt zit. 

Zorgverzekering 20 t/m 27 jaar

Studenten maken vaak weinig zorgkosten en kunnen bij sommige verzekeraars profiteren van een korting op de premie. Doordat deze leeftijdsgroep nauwelijks zorgkosten maken, voldoet vaak uitsluitend de basisverzekering

Zorgverzekering vrouwen tussen 20 en 40 jaar

Je ziet in deze leeftijd een piek aan zorgkosten. Dat komt doorde kosten rondom zwangerschap en bevalling. In de aanvullende zorgverzekering kun je kiezen voor kraamhulp en uitgestelde kraamhulp. Lees hier alles over de zorgverzekering en gezinsuitbreiding.

Mannen tussen 20 en 40 jaar

Mannen is deze leeftijdscategorie hebben relatief lage zorgkosten. (dat halen ze vaak bij 65+ weer dubbel en dwars in. Voor actieve sporters is het verstandig om rekening te houden met de kosten van fysiotherapie.

zorgverzekering 60 plusserZorgverzekering mannen en vrouwen tussen 40 en 60 jaar 

Vanaf een leeftijd van veertig krijgen we te maken met een stijging van de medische behoeften. Denk hierbij aan tandartskosten en fysiotherapie, maar ook brillen.

Zorgverzekering voor 60 plussers 

De zorgkosten bij zoals mannen als vrouwen boven de 60 jaar fors toe en hetzelfde geldt voor de tandartskosten. Vooral mannen in deze leeftijdsgroep hebben meer zorgkosten. Er is meer behoefte aan fysiotherapie, hulpmiddelen, brillen en contactlenzen en medicijnen (voor medicijnen kan er een eigen bijdrage gelden). Een aanvullende zorgverzekering is vaak wenselijk.

 

Maak vergelijking

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Zorgverzekering

Zorgpremie vanaf 2017 tot 2021

Ontwikkeling zorgpremies en zorgkosten afgelopen 5 jaar fors gestegen

Vrijdag 06 november 2020 13:06

De afgelopen 5 jaar zijn de zorgpremie fors om hoog gegaan. Zo was zorgpremie van de budget basisverzekering in 2017 gemiddeld nog onder de honderd euro. De verwachting is dat de basisverzekerin...

Lees meer
Korting op basis verzekering is niet te rechtvaardigen

Collectieve 'nep'korting zorgverzekering verdwijnt in 2023 volledig

Dinsdag 22 september 2020 13:34

Minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport) maakt een eind aan collectiviteitskortingen op de basiszorgverzekering. Dit meldt zij in antwoord op Kamervragen. Belangrijkste reden is dat de collec...

Lees meer

Zorgpremie 2021 van DSW bekend

Dinsdag 22 september 2020 08:37

Half november moeten alle zorgverzekeraars de premie voor 2021 bekend hebben gemaakt. DSW heeft traditiegetrouw als eerste haar premie bekend gemaakt. DSW geeft vandaag op haar website aan dat de bas...

Lees meer
Zorgpremie in 2021 stijgt

Zorgverzekering 2021 | De belangrijkste veranderingen

Maandag 31 augustus 2020 14:49

Het CPB berekende al eerder dat de zorgkosten tussen 2021 en 2025 met 16 miljard euro zullen toenemen. Wat zijn de plannen tot nu toe? Gaan de zorgverzekeraars in 2021 (alweer) een ber...

Lees meer