Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op je Zorgverzekering

Bespaar op je Zorgverzekering

Door over te stappen van zorgverzekeraar

Gemiddelde besparing door gebruik te maken van een voordeligere zorgverzekering

€150,- p.j

Start besparen

Meer informatie

Prijs collectieve zorgverzekering stijgt harder | Collectief verzekerde in 2020 flink duurder uit

Vrijdag 18 oktober 2019 11:10Margot Boesveld
Korting collectieve verzekering in 2020 op de schop

Korting collectieve verzekering in 2020 op de schop

Collectieve zorgverzekering minimaal 75 euro duurder in 2020.

Zes miljoen Nederlanders die collectief verzekerd zijn gaan volgend jaar flink meer betalen. Als de premies gelijk blijven, ben je als collectief verzekerde al minimaal 75 euro meer kwijt. Dat is hoger dan de gemiddelde stijging van € 36,- die voor de ‘particuliere’ zorgverzekering door het kabinet is aangekondigd. Hoe komt dit?

  • Er wordt ook een premiestijging collectieve zorgverzekering verwacht
  • 2/3 van de Nederlanders is de dupe van maatregel in 2020
  • Individuele verzekering is goedkoper dan collectief verzekering
    (lees ook: collectieve verzekering niet voordeliger)
  • 90% consumenten is niet op de hoogte van de wetswijziging
  • Wat gaan verzekeraars doen?

Wetswijziging  | Nepkorting gaat op de schop

De stijging is vooral te wijten aan het feit dat de ‘nepkorting’  naar beneden gaat. Met ingang van 2020 wordt de korting gehalveerd naar 5%. De collectiviteitsverzekeringen zijn jarenlang een lekkere winstpakker voor de verzekeringsmaatschappijen geweest. Zorgverzekeraars verhogen gewoon de oorspronkelijke premie en bieden dan een ‘gunstige’ nepkorting. In juni 2018 kondigde minister Bruno Bruins voor Medische Zorg aan dat hij van die hoge kortingen af wil. De eerste stap is dat de korting op de collectieve zorgverzekering in 2020 wordt verlaagd van 10% naar maximaal 5%.

Ook premiestijging verwacht | ruim verzekerd

Maar dat niet alleen. Naast de halvering van de korting wordt er waarschijnlijk ook een premiestijging doorgevoerd. Dit resulteert in een verwachtte premiestijging van € 103,-. Veel meer dan de individuele verzekering. Daarnaast zijn veel verzekerden te ruim verzekerd. Zo blijkt uit onderzoek dat 36 procent aanvullend verzekerd is voor fysiotherapie, maar daar geen gebruik van maakt. Ruim 25 procent van de ondervraagden geeft aan dat ze graag een beperktere verzekering willen, maar dat de collectieve zorgverzekeraar dat niet aanbiedt. Zo wordt men eigenlijk verplicht tot het afnemen van een uitgebreider pakket. 

"Ben je collectief verzekerd? Krab dan even achter je oren en verdiep je komend jaar even iets beter in je zorgverzekering dan voorgaande jaren."

Ruim 90% van de collectief verzekerden niet op de hoogte van wetswijziging

Veel mensen zijn onwetend over deze minder gunstige voorwaarden. Er wordt nog steeds gedacht dat collectief verzekerd zijn altijd goedkoper is. Maar dat is al lang achterhaald. We hopen dat het meer in het nieuws komt de komende tijd, zodat men actiever bezig is met de zorgverzekering voor 2020. 

Hoe zullen andere verzekeraars hier op reageren?

De afschaffing van de een collectiviteitskorting zorgt ook voor meer ruimte. De Vastelastenbond is bang dat dit door zorgverzekeraars als excuus wordt gebruikt om de individuele zorgpremies verder op te schroeven om ‘het gat te dichten.’ DSW heeft al de premie voor volgend jaar al bekend gemaakt. Deze komt hoger uit dan de verwachte 36 euro. Er werd namelijk een stijging van 72 euro aangekondigd. Nemen andere zorgverzekeraars dit als voorbeeld? En wordt de minimale stijging van € 75,- van de collectieve verzekering als nieuwe leidraad gehanteerd?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan blijf je op de hoogte.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

plug

heb mijn nieuwe premie van Zekur gekregen en ga € 10.00 per maand meer betalen en dat voor mijn vrouw ook, dus per jaar € 240,00 meer.
schandalig !!!

Dinsdag 19 november 2019 14:39

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 21 november 2019 08:57
€240,- per jaar is een fors bedrag, plug!

Aan de hand van de polis die je van Zekur hebt ontvangen, kun je in de zorgvergelijker controleren of het loont om over te stappen.

Heb je hierbij hulp nodig? bel dan gerust, dan helpen we je op weg! (040 7200 200)

Plaats een reactie

Lees meer over Zorgverzekering

DSW maakt als eerste zorgpremie 2020 bekend

De zorgpremie van DSW bekend

Dinsdag 24 september 2019 09:28

DSW heeft aangegeven haar premie in 2020 te verhogen van 112 naar 118 euro. Een stijging van 6 euro per maand. Volgens DSW heeft dit te maken met de stijgende zorgkosten. Daarnaast worden steeds duurd...

Lees meer
Specialist ouderengeneeskunde wordt onderdeel van basispakket

Zorgverzekering 2020: Uitbreiding basispakket en einde collectieve zorgverzekering

Dinsdag 28 mei 2019 11:57

Zorgverzekering 2020 | Dit kan u verwachten.? Ondanks dat we in november pas weer kunnen overstappen, staat de zorgmarkt niet stil.  Zo zijn zorgverzekeraars al druk bezig met de contracteri...

Lees meer
Collectief verzekering niet goedkoper! Let goed op bij het overstappen.

Collectieve zorgverzekering niet voordeliger

Dinsdag 08 december 2020 07:02

Met een collectieve zorgverzekering ben je duurder uit. De collectieve verzekering is in opspraak. Ruim 30% van de Nederlanders heeft nog steeds een collectieve zorgverzekering. Vaak via h...

Lees meer
collectieve zorgverzekering ten einde

Einde collectieve zorgverzekering in zicht

Donderdag 25 oktober 2018 15:46

Grote hoeveelheid collectieve zorgpolissen vervalt per 1 januari 2019 Diverse gemeentepolissen/collectieve verzekeringen komen eind 2018 te vervallen. Doel van de gemeentepolis is dat vooral mensen...

Lees meer