Prijs collectieve zorgverzekering stijgt harder | Collectief verzekerde in 2020 flink duurder uit
Vrijdag 18 oktober 2019 11:10:51

Collectieve zorgverzekering minimaal 75 euro duurder in 2020.

Zes miljoen Nederlanders die collectief verzekerd zijn gaan volgend jaar flink meer betalen. Als de premies gelijk blijven, ben je als collectief verzekerde al minimaal 75 euro meer kwijt. Dat is hoger dan de gemiddelde stijging van € 36,- die voor de ‘particuliere’ zorgverzekering door het kabinet is aangekondigd. Hoe komt dit?

Wetswijziging  | Nepkorting gaat op de schop

De stijging is vooral te wijten aan het feit dat de ‘nepkorting’  naar beneden gaat. Met ingang van 2020 wordt de korting gehalveerd naar 5%. De collectiviteitsverzekeringen zijn jarenlang een lekkere winstpakker voor de verzekeringsmaatschappijen geweest. Zorgverzekeraars verhogen gewoon de oorspronkelijke premie en bieden dan een ‘gunstige’ nepkorting. In juni 2018 kondigde minister Bruno Bruins voor Medische Zorg aan dat hij van die hoge kortingen af wil. De eerste stap is dat de korting op de collectieve zorgverzekering in 2020 wordt verlaagd van 10% naar maximaal 5%.

Ook premiestijging verwacht | ruim verzekerd

Maar dat niet alleen. Naast de halvering van de korting wordt er waarschijnlijk ook een premiestijging doorgevoerd. Dit resulteert in een verwachtte premiestijging van € 103,-. Veel meer dan de individuele verzekering. Daarnaast zijn veel verzekerden te ruim verzekerd. Zo blijkt uit onderzoek dat 36 procent aanvullend verzekerd is voor fysiotherapie, maar daar geen gebruik van maakt. Ruim 25 procent van de ondervraagden geeft aan dat ze graag een beperktere verzekering willen, maar dat de collectieve zorgverzekeraar dat niet aanbiedt. Zo wordt men eigenlijk verplicht tot het afnemen van een uitgebreider pakket. 

"Ben je collectief verzekerd? Krab dan even achter je oren en verdiep je komend jaar even iets beter in je zorgverzekering dan voorgaande jaren."

Ruim 90% van de collectief verzekerden niet op de hoogte van wetswijziging

Veel mensen zijn onwetend over deze minder gunstige voorwaarden. Er wordt nog steeds gedacht dat collectief verzekerd zijn altijd goedkoper is. Maar dat is al lang achterhaald. We hopen dat het meer in het nieuws komt de komende tijd, zodat men actiever bezig is met de zorgverzekering voor 2020. 

Hoe zullen andere verzekeraars hier op reageren?

De afschaffing van de een collectiviteitskorting zorgt ook voor meer ruimte. De Vastelastenbond is bang dat dit door zorgverzekeraars als excuus wordt gebruikt om de individuele zorgpremies verder op te schroeven om ‘het gat te dichten.’ DSW heeft al de premie voor volgend jaar al bekend gemaakt. Deze komt hoger uit dan de verwachte 36 euro. Er werd namelijk een stijging van 72 euro aangekondigd. Nemen andere zorgverzekeraars dit als voorbeeld? En wordt de minimale stijging van € 75,- van de collectieve verzekering als nieuwe leidraad gehanteerd?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan blijf je op de hoogte.

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

plug reageerde op Dinsdag 19 november 2019 14:39:55

heb mijn nieuwe premie van Zekur gekregen en ga € 10.00 per maand meer betalen en dat voor mijn vrouw ook, dus per jaar € 240,00 meer.
schandalig !!!
Onze medewerker: Mireille reageerde op: Donderdag 21 november 2019 08:57:14
€240,- per jaar is een fors bedrag, plug!

Aan de hand van de polis die je van Zekur hebt ontvangen, kun je in de zorgvergelijker controleren of het loont om over te stappen.

Heb je hierbij hulp nodig? bel dan gerust, dan helpen we je op weg! (040 7200 200)
Bekijk ook
Meer huiseigenaren maken bezwaar tegen WOZ-waarde met succes
Meer huiseigenaren maken bezwaar tegen WOZ-waarde. Het aantal bezwaren tegen de door gemeenten vastgestelde WOZ-waarde groeit. Huiseigenaren denken vaak dat hun huis te duur wordt ingeschat en dat ze ...
Waterbelasting | Hoe zit het in elkaar?
De belastingen slaan je nog nét niet om de oren. Maar in feite betaal je over alles wat je gebruikt belasting. Soms zelfs dubbel. Zo ook voor water. Je betaalt belasting over jouw drinkwater op ...
WOZ-waarde hoogste niveau ooit. Hoogste stijging in Rotterdam en Amsterdam.
De gespannen huizenmarkt is voor veel mensen tastbaar en dat is zichtbaar in de gemiddelde WOZ-waarde voor huizen. WOZ-waarde naar record, hoogste stijging sinds jaren.e jaarlijkse taxatie van de geme...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam