Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Meld je aan voor eengratis adviesgesprek

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Heb je vragen over
jouw verzekeringen?

Onze adviseurs helpen je graag en kijken naar de mogelijkheden in een gratis adviesgesprek. Houd je huidige polissen bij de hand en plan een gesprek in op jouw voorkeurstijd.

Meer informatie

Aantal verzekeraars dat fatbikes accepteert bijzonder mager

Donderdag 14 september 2023 11:59Frank van de Ven
Een fatbike is een elektrische fiets met dikke banden. Voor dit type fiets bestaat geen helmplicht en dat spreekt veel mensen aan.

Een fatbike is een elektrische fiets met dikke banden. Voor dit type fiets bestaat geen helmplicht en dat spreekt veel mensen aan.

De fatbike wint aan populariteit, terwijl verzekeraars er massaal hun handen vanaf trekken. Dit type e-bike is lastig te verzekeren, omdat ze zo vaak gestolen worden. Wat moet – en kun – je doen als je zo’n fiets wilt kopen? Verzekeringsadviseur Kenan Demir legt uit wat je opties zijn.


Wat is een fatbike precies?

“Een fatbike is een elektrische fiets met dikke banden. Voor dit type fiets bestaat geen helmplicht en dat spreekt veel mensen aan. Dit type e-bike mag alleen de weg op als deze niet harder dan 25 kilometer per uur kan en een vermogen heeft van minder dan 250 watt. Fatbikes kunnen worden opgevoerd met verschillende opvoersystemen, zowel fysiek als digitaal. Het opvoeren van je fiets is niet verboden, maar het rijden op de openbare weg met een opgevoerde fatbike wel. Rijd je op de openbare weg met een opgevoerde fatbike, dan ben je in overtreding en dus niet verzekerd. Raak je betrokken bij een ongeval, dan kan de schade enorm zijn. Niet iedereen beseft dat de gewone aansprakelijkheidsverzekering op zo'n moment niet uitkeert. De (letsel)schade is dan voor eigen kosten en dit kan behoorlijk in de papieren lopen. Ook riskeer je een forse boete.”


Klopt het dat verzekeraars deze fiets niet meer willen verzekeren?

“Ja. Omdat de diefstalfrequentie van dit type e-bike zo groot is, zijn fatbikes nu bijzonder lastig te verzekeren. Verzekeraars zoals Univé, Allianz, ANWB, Interpolis en Kingpolis stoppen met de dekking voor fatbikes. Als reden voor deze actie wordt door onder meer de ANWB gegeven dat “negen op de tien gestolen wordt.”


Wat kun je als bezitter van een fatbike nog doen om je voertuig te beschermen?

“Het advies is om een goed fietsslot aan te schaffen. Zo is een ART 4 slot een goede keuze. Ook kun je een fietsalarm in je fatbike laten inbouwen.”


Kun je überhaupt wel zonder verzekering met je fatbike de weg op?

“Ja, dat kan. Er is geen verzekeringsplicht, dus kun je gewoon op een Fatbike rijden zonder daarvoor verzekerd te zijn. De verzekering is echt bedoeld voor diefstal.”


Geldt deze belemmering van verzekering ook voor andere voertuigen?

“Ja. Niet alleen fatbikes zijn lastig te verzekeren. Elektrische bakfietsen, met name Urban Arrow-fietsen zijn gevoelig voor diefstal. Mocht je zo’n fiets hebben of willen kopen, adviseren we om een goed fietsslot te kopen in combinatie met een tracker en een alarm.”
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen | Afspraak maken

Doktoren adviseren oudere e-bikers om eerst te oefenen met deze nieuwe fietsen alvorens de weg op te gaan. Ook wordt het dragen van een helm met klem geadviseerd.

Nieuwe pandemie? Ziekenhuisbedden vol gewonde, oudere e-bikers

Woensdag 02 augustus 2023 07:57

‌Traumachirurgen, artsen en doktoren maken zich grote zorgen over ouderen op elektrische fietsen. Deze kwetsbare groep belandt volgens onderzoek regelmatig met ernstig letsel in het ziekenhuis....

Lees meer
Onze verzekeringsadviseur Amber van Beers helpt je veilig en verantwoord vakantie vieren met een aantal nuttige tips!

Op vakantie gaan zonder onze reistips te lezen is onverantwoord!

Maandag 24 juli 2023 12:55

‌Je hebt er lang voor gewerkt en nu is het eindelijk zover: vakantie! Je hebt je checklist minutieus afgevinkt, zodat je dit jaar je zwembroek niet vergeet. Lekker bezig, maar zorg ervoor dat...

Lees meer
Verzekeringsadviseur Amber van Beers geeft handige tips waarmee je met een gerust hart op reis kunt.

Hoge kosten voor buitenlandse zorg voorkom je met onze handige tips

Woensdag 12 juli 2023 10:38

‌Steeds meer Nederlanders komen tijdens vakanties in het buitenland in de problemen door torenhoge zorgkosten als ze op hun vakantiebestemming in het ziekenhuis belanden. Deze kosten kunnen zel...

Lees meer
Als jij straks met je mandje vol lekkernijen voor de kassa staat om deze feestdag te vieren, vraag je je vast af of je een tandartsverzekering moest afsluiten. Onze verzekeringsadviseur Amber van Beers heeft het antwoord.

Fijne Wereld Chocolade Dag! Tandartsverzekering nodig?

Vrijdag 07 juli 2023 10:21

‌Het is vandaag Wereld Chocolade Dag. Een dag waarvan niet alleen zoetekauwen heel gelukkig worden, want ook hun tandartsen kunnen hun lol op! Als jij straks met je bestelling vol lekkernijen v...

Lees meer