Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Besteed je vaste lasten uit 

Besteed het regelen en bewaken van je vaste lasten uit aan onze experts. Profiteer altijd van de beste prijs en voorwaarden! Geen gedoe én meer vrije tijd voor slechts:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Afschaffing overdrachtsbelasting nog weinig effect voor starters

Maandag 01 februari 2021 10:06Margot Boesveld
Hoge huizenprijzen maken het starters behoorlijk lastig

Hoge huizenprijzen maken het starters behoorlijk lastig

Om starters meer kansen te geven op de woningmarkt werden een aantal maatregelen genomen. Een daarvan was om per 1 januari de overdrachtsbelasting voor startende woningkopers tussen de 18 en 35 jaar af te schaffen. Volgens HDN tonen de cijfers onder meer aan dat tussenpersonen in ieder geval niet hebben gewacht tot januari met het aanvragen van hypotheken voor starters. 

De afschaffing van de overdrachtsbelasting heeft in januari nog geen zichtbare effecten gehad voor starters. Het aantal aanvragen voor een hypotheek lag afgelopen maand ‘tegen verwachting in’ iets lager dan het jaar daarvoor, zo meldt HDN. Ook kreeg deze groep te maken met een stijging van de gemiddelde hypotheeksom. In januari werden ruim 39.000 hypotheekaanvragen via Hypotheken Data Netwerk (HDN) gedaan, 27 procent hiervan waren van starters. In vergelijking tot december 2020 daalde het totaal aantal starters licht.

Huizenprijzen ook voor starters weer gestegen

Ondanks dat de staatssecretaris eind november nog verwachtte dat door te differentiëren zelfs sprake zal zijn van een prijsdrukkend effect, zijn de huizenprijzen gestegen. De gemiddelde hypotheeksom voor starters is ten opzichte van het einde van 2020, van meer dan 285.000 euro naar ruim 289.000 euro gestegen.  
Het CPB schatte dat het loslaten van de 2 procent overdrachtsbelasting zou leiden tot 2,4 procent prijsstijging. En juist die prijzen zorgen ondanks de maatregelen voor veel starters kopzorgen. De huizenprijzen zijn gewoon te hoog. Als (alleenstaande) starter met een prima salaris (net boven modaal) zijn de opties voor een woning vrijwel nihil.
 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Vaste lasten | Geldzaken

'De Vastelastenbond is als een welp; jong en actief!'

'De Vastelastenbond is als een welp; jong en actief!'

Dinsdag 19 januari 2021 11:38

Elke maand houden we een interview met een lid. We stellen een aantal vragen. Dat brengt soms verrassende antwoorden en ook nieuwe inzichten. Deze keer aan het woord een Brabantse dame uit Heesch. N...

Lees meer
Dit verandert er vanaf 1 januari 2021

Het huishoudboekje voor komend jaar en alle veranderingen in kaart

Zondag 10 januari 2021 11:16

Het kabinet meldde eerder deze maand dat werknemers er in 2021 op vooruit gaan. De modale inkomens, rond de 35.000 euro, het meeste, met een plus van 2%. Voor lagere inkomens is dat met 1,9 procent i...

Lees meer
Minder pensioen zorgt voor kopzorgen

Premies van pensioenfondsen stijgen dit jaar meer dan ooit

Dinsdag 19 januari 2021 10:29

Dit jaar stijgen de premies van pensioenfondsen sterker dan ooit. Werkgevers en werknemers gaan dit jaar meer betalen, voor minder pensioen. Premiestijgingen van 10% of meer zijn geen uitzondering.&n...

Lees meer
Huiseigenaren meer belasten om de huurmarkt meer ruimte te geven?

DNB: fiscale voordelen voor huiseigenaren verder afbouwen en eigenwoningforfait weer omhoog

Vrijdag 08 januari 2021 08:20

De DNB stelt dat kopers van eigen woningen door de belastingvoordelen vaak veel lagere woonuitgaven hebben dan huurders. Er is veel gedoe rondom het eigenwoningforfait. Een probl...

Lees meer