Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Besteed je vaste lasten uit 

Besteed het regelen en bewaken van je vaste lasten uit aan onze experts. Profiteer altijd van de beste prijs en voorwaarden! Geen gedoe én meer vrije tijd voor slechts:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Het huishoudboekje voor komend jaar en alle veranderingen in kaart

Zondag 10 januari 2021 11:16Margot Boesveld
Dit verandert er vanaf 1 januari 2021

Dit verandert er vanaf 1 januari 2021

Het kabinet meldde eerder deze maand dat werknemers er in 2021 op vooruit gaan. De modale inkomens, rond de 35.000 euro, het meeste, met een plus van 2%. Voor lagere inkomens is dat met 1,9 procent iets minder. De hoge inkomsten moeten het doen met een stijging van zo'n 1 procent.  De verandert er vanaf 1 januari voor jouw huishoudboekje.

Ondanks dat door de coronacrisis is gemiddelde loonstijging in cao's het afgelopen jaar al afgenomen van 3% naar 1,7%. Het loonstrookje krijgt ziet dat er iets beter uit. Daarnaast ga je minder belasting op je inkomen betalen. Het tarief in de lage schijf (inkomen tot 68.507 euro) gaat iets naar beneden, van 37,35 procent naar 37,1 procent. Verdien je meet dan 68.507 dan betaalt je 49,5 procent. Tegelijkertijd gaan de diverse kortingen omhoog. Het gaat dan om de algemene heffingskorting, arbeidskorting en ouderenkorting. Deze kortingen gaan af van de te betalen belasting.

  • De minimumlonen gaan elk jaar in januari en juli omhoog. Het brutominimumloon stijgt naar 1.684,80 euro.
  • De bijstandsuitkeringen stijgen wat meer, met ruim 2 procent.
  • Ook de AOW-uitkering gaat wat omhoog, met 1,4 procent.

Hogere inkomens krijgen minder hypotheekrenteaftrek

Voor woningeigenaren verandert er na de jaarwisseling ook het een en ander. Door een verlaging van het eigenwoningforfait van 0,6 naar 0,5 procent, betalen woningeigenaren minder belasting over hun woning, al is dit ook afhankelijk van de WOZ-waarde.

Tevens daalt de maximale aftrek voor hypotheekrente, van 46 procent vorig jaar naar 43 procent in het nieuwe jaar. Deze verlaging geldt alleen voor mensen met een jaarinkomen boven de 68.507 euro. De komende jaren gaat de maximale aftrek telkens met 3 procentpunten omlaag.

Verplicht energielabel voor woningen wordt vanaf 1 januari fors duurder

Tot ergernis van sommigen veranderen de regels voor het aanvragen van een energielabel. Dit label is verplicht als je een woning wilt verkopen. In 2021 kost dit je enkele honderden euro's

Starters betalen geen overdrachtsbelasting en hypotheekregels makkelijker

Starters op de woningmarkt die jonger zijn dan 35 jaar hoeven geen overdrachtsbelasting meer te betalen als zij in 2021 een huis of appartement kopen.
Vanaf maart geldt de versoepeling uitsluitend nog voor woningen beneden de 400.000 euro. Voor wie een woning koopt, maar er niet zelf in gaat wonen, stijgt de overdrachtsbelasting juist, van 2 naar 8 procent. Dit moet ervoor zorgen dat beleggers minder woningen kopen om ze vervolgens te verhuren.

  • Studieschuld telt minder mee voor de hypotheek. Omdat de rente naar beneden is gegaan
  • Inkomen van de partner telt voor 90 procent voor de maximale hypotheek. Dat was in 2020 80 procent.

Zorgtoeslag stijgt

Voor alleenstaanden komt er maximaal 46 euro per jaar bij, voor meerpersoonshuishoudens stijgt de toeslag tot maximaal 108 euro per jaar. Het eigen risico verandert niet. Dat blijft 385 euro per jaar.

Gebruik van gas wordt duurder

Om de consument te stimuleren zo min mogelijk gas te gebruiken, gaat de energiebelasting omhoog. In het voorbije jaar betaalden huishoudens nog 49,7 cent per kubieke meter gas. Dat wordt met ingang van dit jaar 52,5 cent, wat neerkomt op een verhoging van 2,8 cent per kuub. Tegelijkertijd verandert de belasting op elektra nauwelijks.Vermindering energiebelasting ook omhoog, zodat energierekening nagenoeg hetzelfde blijft

Hogere bijtelling voor elektrische auto van de zaak

In 2021 betaal je meer bijtelling voor een elektrische auto ot 40.000 euro betaal je 12 procent bijtelling. Daarboven blijft het 22 procent. Voor waterstofauto's of auto's met zonnecellen is in het nieuwe jaar de bijtelling 12 procent, ongeacht de aankoopprijs. De aanschafbelasting (BPM) voor auto's gaat omhoog. Hoe vervuilender de auto, hoe meer je betaalt.

Kinderbijslag stijgt

Met ingang van het nieuwe jaar gaat de kinderbijslag met een paar euro omhoog. Dat merken ouders pas bij de uitbetaling van april. Dat geld kunnen ze wellicht gebruiken om de mogelijk hogere opvangkosten te betalen. Het maximale uurtarief voor de kinderopvang, bso of opvang door gastouders gaat met 3,5 procent omhoog.

Minder zelfstandigenaftrek voor zzp'ers

De zelfstandigenaftrek voor zzp'ers gaat verder omlaag. In 2021 bedraagt deze aftrekpost 6.670 euro. Dat is 360 euro lager dan afgelopen jaar. Wie als zelfstandige een BV heeft, kan profiteren van een lager tarief voor de vennootschapsbelasting. Dit gaat van 16,5 naar 15 procent. Bovendien blijf je in het lage tarief tot een winst van 245.000 euro. Dat was vorig jaar nog tot 200.000 euro. (bron Nu.nl)

Vermogensbelasting daalt voor mensen met spaarpotje

Mensen met een relatief klein vermogen betalen daar in 2021 minder belasting over. Afgelopen jaar was het nog zo dat over een bedrag tot 30.846 euro geen belasting wordt geheven. Dat bedrag is verhoogd naar 50.000 euro. Ben je met z'n tweeën, dan gaat het omhoog naar 100.000 euro. Wie toch boven die bedragen uitkomt, moet daar in 2021 wel meer belasting over betalen. De tarieven worden opgeschroefd naar 0,59 procent voor het vermogen tussen de 50.000 en 100.000 euro. Tot een miljoen betaal je 1,4 procent, daarboven 1,76 procent.

Vliegtaks, brandstof en sigaretten worden duurder

Rokers betalen in 2021 meer voor hun sigaretten. De accijns op een pakje sigaretten gaat per 1 januari omhoog met 12 cent. De brandstof accijns wordt ook weer verhoogd. Voor benzine komt er ongeveer 1,3 cent per liter bij, voor diesel betalen autorijders 1,8 cent meer. De heffing op lpg verandert nauwelijks. Om het vliegen te ontmoedigen, introduceert het kabinet de vliegtaks. Wie in Nederland het vliegtuig pakt, betaalt vanaf dit jaar per ticket 7,85 euro extra. Ook de kosten voor een postzegel gaan omhoog. Het zegeltje wordt 5 cent duurder. (bron: Rijksoverheid)

Wil je weten wat er verandert op het gebied van verzekeringen, waterprijzen en andere vaste lasten? Daar hebben we al eerder een blog over geschrevevn. Lees hier alle veranderingen op het gebied van vaste lasten 2021

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Ossewaarde

Eigenlijk worden de armen ARMER, maar de groep hierna De ARBEIDER (laaggeschoolden worden ook armer), en twee keer modaal waggelt op het randje van de afgrond, drie of vier keer modaal moeten het ophoesten om de staatskas te vullen.

Donderdag 21 januari 2021 23:17

Plaats een reactie

Lees meer over Vaste lasten | Geldzaken

Minder pensioen zorgt voor kopzorgen

Premies van pensioenfondsen stijgen dit jaar meer dan ooit

Dinsdag 19 januari 2021 10:29

Dit jaar stijgen de premies van pensioenfondsen sterker dan ooit. Werkgevers en werknemers gaan dit jaar meer betalen, voor minder pensioen. Premiestijgingen van 10% of meer zijn geen uitzondering.&n...

Lees meer
Huiseigenaren meer belasten om de huurmarkt meer ruimte te geven?

DNB: fiscale voordelen voor huiseigenaren verder afbouwen en eigenwoningforfait weer omhoog

Vrijdag 08 januari 2021 08:20

De DNB stelt dat kopers van eigen woningen door de belastingvoordelen vaak veel lagere woonuitgaven hebben dan huurders. Er is veel gedoe rondom het eigenwoningforfait. Een probl...

Lees meer
Woningmarkt en verkoopwaarde in 2020 omhoog

Huizenprijzen ondanks Corona in 2020 toch 12 procent omhoog

Donderdag 14 januari 2021 10:08

De verkoopprijs van de gemiddelde verkochte ‘bestaande’ woning is in coronajaar 2020 gestegen met 11,6 procent, naar 365 duizend euro.  De makelaars verwachten dat de stijging v...

Lees meer
Gemiddelde vaste lasten berekenen voor 2021.

Vaste lasten in 2021 omhoog

Maandag 04 januari 2021 09:11

Elk jaar is 1 januari het moment dat er financiële veranderingen plaatsvinden die van invloed zijn op je portemonnee. De Vastelastenbond brengt in kaart welke financiële wijzigingen er komend...

Lees meer