Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Verzekerd Zonder Zorgen

Besteed je verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€10,- p.m.
(of €100,- p.j.)

Meer informatie

Autoschade op vakantie in Frankrijk

Vrijdag 16 juli 2021 14:20Margot Boesveld
Ga je op autovakantie naar Frankrijk? Bereid je dan voor en ken de regels

Ga je op autovakantie naar Frankrijk? Bereid je dan voor en ken de regels

Autopech of autoschade in Frankrijk

De zomervakantie komt er weer aan. Tijd om de juiste voorbereidingen te treffen. 
De populairste zomervakantiebestemmingen voor Nederlandse vakantiegangers zijn Frankrijk en België. Frankrijk staat met ruim 1,1 miljoen vakanties op nummer 1 bij de Nederlanders. Ruim 46 procent gaat met de auto op vakantie, maar naar verwachting pakken dit jaar - gezien de corona- meer mensen de auto om op de bestemming te komen. 

Wat moet je doen bij schade in Frankrijk?

De vakantie komt er weer aan. De meeste Nederlanders kiezen voor een vakantie in Frankrijk, Spanje of Duitsland. Nu Frankrijk voor de komende zomermaanden code geel heeft, willen we massaal naar Frankrijk. Waar moet je op letten als je op autovakantie naar Frankrijk gaat? En hoe zit het als je betrokken raakt bij een aanrijding in Frankrijk? Dit jaar komt er nog een extra uitdaging bij. Namelijk de corona-administratie.

 1. Ken de verkeersregels in Frankrijk
 2. Schade of autopech in Frankrijk
 3. Corona administratie

1. Verkeersregels in Frankrijk

De voorrangregels in Frankrijk zijn in principe gelijk aan die van Nederland. Hier een overzicht van de belangrijkste verschillen.

 • Er zijn geen haaientanden, maar een lijn van dikke blokken;
 • Vanaf 1 januari 2021 is in Frankrijk een wet van kracht die bepaalt dat er dodehoekstickers moeten worden aangebracht op alle voertuigen, ook buitenlandse, met een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kg;
 • Als je naar Frankrijk gaat is het aan te raden om de navigatiesoftware met flitspaalsignalering van je telefoon te verwijderen. Dat is namelijk verboden en er staat en forse boete op. Namelijk € 1.500;
 • Het is bestuurders van alle voertuigen (ook fietsers) verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden. Let op: Ook als het voertuig stilstaat, bijvoorbeeld in de file of voor een rood verkeerslicht, mag de bestuurder geen mobiele telefoon vasthouden;
 • In bergachtige landschappen met kleine weggetjes heeft het opkomende verkeer voorrang heeft op het dalende verkeer; 
 • Het meest wendbare voertuig moet zich aanpassen aan de verkeersituatie; 
 • Let op bij rotondes. Er zijn namelijk 2 verschillende rotondes in Frankrijk.
  • Staat er een bord met 'Vous n'avez pas la priorité', dan moet je voorrang verlenen aan bestuurders die al op de rotonde rijden.
  • Staat er geen bord, dan heb je voorrang als je de rotonde nadert en van rechts komt.

 • Je mag in Frankrijk niet parkeren: voor een politiebureau, een ziekenhuis, een postkantoor of bij rood-witte tegels;

 • Zowel bij een pechgeval als ongeval moet er een gevarendriehoek worden geplaatst achter de auto. Dit moet op een afstand van ongeveer 30 meter.
 • Je mag met maximaal twee personen per zitrij in de auto zitten, tenzij uit hetzelfde huishouden. (Corona-regels).

Meer verkeersregels vind je op de website van de ANWB

2. Ongeluk met de auto in Frankrijk

Frankrijk staat er om bekend dat het een relatief lange afhandeling van schade kent. Zorg ervoor dat als je op autovakantie gaat je een Europees schadeformulier bij je hebt.

 1. Vul samen het Europese schadeformulier in
 2. Noteer gegevens van getuigen
 3. Maak foto's van de schade
 4. Noteer gegevens van de verzekering van de tegenpartij
 5. Schakel je rechtsbijstand verzekering in

De politie moet ingeschakeld worden als er letsel is opgelopen door de aanrijding. laimen voor de kapotte goederen, maar ook voor de minder of niet genoten reisdagen en letselschade.  Er zijn ook nog andere instellingen die je kunnen helpen bij een schade afhandeling. 

 • Binnen de EU is er een wettelijke regeling (4de WAM-richtlijn) die bepaalt dat elke verzekeringsmaatschappij in de Europese Unie een vertegenwoordiger in een ander land moet aanwijzen. Via zo'n vertegenwoordiger kun je de schade in Nederland afwikkelen. 
 • Heb je letsel opgelopen, dan kun je dit bij je zorgverzekering indienen. 
 • Juridische ledenservice ANWB Frankrijk (én een steunpunt in Frankrijk, in Lyon, telefoon vanuit Nederland: 0033472171212)
 • Nostimos, een bureau voor letselschade. 0800-6678466

3. Corona-administratie Frankrijk

Als je naar Frankrijk gaat doorkruis je ook België. Je krijgt dus met de corona-regels van twee landen te maken.

Frankrijk

Frankrijk heeft momenteel code geel, maar dat kan veranderen. Houdt daarom de website van de rijksoverheid in de gaten en neem naar de QR-code van de CoronaCheckApp, ook voor de zekerheid je vaccinatiebewijs mee. 

Ben je volledig gevaccineerd (laatste prik14 dagen geleden) tegen Corona? Dan mag je ook met een officieel vaccinatiebewijs naar Frankrijk en hoef je dus geen negatieve test te laten zien. Ben je nog niet volledige gevaccineerd, dan moet je een negatieve test laten zie,n die niet ouder is dan 72 uur. Pas op: Als je in Frankrijk bij een controle geen test of vaccinatiebewijs kunt laten zien, dan kun je een boete krijgen van 135 euro per persoon. 

België

Reizigers moeten een ‘passagier lokalisatie formulier’ invullen en ondertekenen. Dit formulier moet binnen 48 uur voor aankomst in België zijn ingevuld. Wie korter dan 24 uur in België blijft hoeft geen verklaring in te vullen.

Vanaf 1 juli kun je in de CoronaCheck-app van de overheid een QR-code aanmaken waarmee je kunt reizen binnen de Europese Unie. Dit doe je door in de app een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs toe te voegen.

Bron: NOS vakantieplanner. Echt een aanrader! 

‌Dit jaar is de zomervakantie als volgt ingedeeld: 
Regio Noord: 10 juli t/m 22 augustus 2021
Regio Midden: 17 juli t/m 29 augustus 2021
Regio Zuid: 24 juli t/m 5 september 2021
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen

Duidelijkheid over kosten verzekeringsadviseur krijgt weer een vervolg

Duidelijkheid over provisie bij verzekeringen ligt weer onder vuur

Dinsdag 08 juni 2021 08:37

‌Heeft provisieloos verzekeren de toekomst?  Als het aan minister Hoekstra ligt wel. Het is weer 'hommeles' in verzekeringsland. De discussie over transparantie van provisies laait...

Lees meer
Auto lenen of uitlenen? Denk even goed na hoe zit het met de autoverzekering!

Auto uitlenen en je autoverzekering

Vrijdag 28 mei 2021 08:34

?1 op de 3 Nederlanders leent zijn auto wel eens aan een vriend, kennis of jonger gezinslid, maar weet niet goed hoe het dan met de verzekering zit.    Schade rijden in een geleende auto, h...

Lees meer
Is de autoverzekering voor elektrische auto duurder? En waar moet je allemaal op letten. We leggen het uit.

Elektrische auto verzekeren?

Vrijdag 21 mei 2021 14:51

‌Heb je een elektrische auto? Dan wil deze natuurlijk goed verzekeren. Maar is een autoverzekering voor een elektrische auto anders dan voor een benzine auto? Zijn er dingen waar je extra op moe...

Lees meer
Vakantiehuisjes en schade is moeilijk te verzekeren. AVP of reisverzekering?

Schade vakantiehuis Nederland vaak niet gedekt

Maandag 17 mei 2021 12:31

‌Schade aan je gehuurde vakantiehuisje? Een kwart van de Nederlanders zal ook dit jaar weer op vakantie gaan in eigen land. Er zijn maar liefst 130.000 vakantiewoningen in Nederland. Hoe zit he...

Lees meer