Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Verzekerd Zonder Zorgen

Besteed je verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€10,- p.m.
(of €100,- p.j.)

Meer informatie

Schade vakantiehuis Nederland vaak niet gedekt

Maandag 17 mei 2021 12:31Margot Boesveld
Vakantiehuisjes en schade is moeilijk te verzekeren. AVP of reisverzekering?

Vakantiehuisjes en schade is moeilijk te verzekeren. AVP of reisverzekering?

‌Schade aan je gehuurde vakantiehuisje?

Een kwart van de Nederlanders zal ook dit jaar weer op vakantie gaan in eigen land. Er zijn maar liefst 130.000 vakantiewoningen in Nederland. Hoe zit het met schade op vakantie in Nederland. Ben je via de AVP (aansprakelijkheidsverzekering) of reisverzekering wel goed gedekt? Ons advies: Controleer je reisverzekering en vooral de dekking Schade Logies Verblijven goed. Of berg alle duren spullen in het vakantiehuisje in Nederland maar goed op, want het is bijna onmogelijk om je goed te verzekeren voor schade aan een vakantiewoning in Nederland.

  • De standaarddekking op de aansprakelijkheidsverzekering is niet geldig bij huur.
  • Reisverzekering biedt meestal wel uitkomst, maar tot een bepaald bedrag.
  • Een aantal verzekeraars hanteert een minimumclaim voor schade aan het vakantieverblijf.

Schade aan vakantiewoning Nederland

Niet gedekt in Nederland

In Nederland is je gehuurde vakantiewoning (en de spullen erin) niet standaard verzekerd. Valt door jouw toedoen bijvoorbeeld de flatscreen in het huisje stuk, dan biedt de aansprakelijkheidsverzekering geen dekking. Bij het huren van een hotelkamer of een kamer via Airbnb geldt hetzelfde. Gehuurde spullen vallen in principe niet onder de dekking van de AVP. Huur je tijdens je vakantie dus bijvoorbeeld een huisje of een fiets? Dan zijn deze dus niet meeverzekerd op je aansprakelijkheidsverzekering. Huur je een vakantiewoning met daarin een dure inboedel, let dan op. Gaat er iets stuk, dan ben je daarvoor vaak niet of slechts beperkt verzekerd

Bij sommige aanbieders moet het expliciet gaan om een vakantiehuisjein het buitenland. Dan ben je wel verzekerd. Aansprakelijkheidsschades aan een gehuurde vakantiewoning in Nederland zijn niet gedekt bij. Avéro Achmea, FBTO, Interpolis, Centraal Beheer, SNS, Verzekeruzelf.nl

Een uitzondering op bovenstaande regel is brand- of waterschade aan een gehuurd vakantiehuisje. Die schade is wel gedekt op je aansprakelijkheidsverzekering. Tenminste, als je daarvoor aansprakelijk bent. Opvallend genoeg sluitenLG Wonen, Centraal Beheer Achmea, De Nederlanden van Nu, Generali, London Verzekeringen, Reaal en SNS huisjes in Nederland hierbij uit. Bij SNS is brandschade wel, maar waterschade aan een gehuurde woning in Nederland niet gedekt.

Reisverzekering biedt wel dekking, maar niet allemaal

De reisverzekering kan (aansprakelijkheid voor) schade aan het logiesverblijf vergoeden. Meestal is dit standaard meeverzekerd in de basisdekking of met de bagagedekking van de reisverzekering. De verzekerde bedragen liggen beduidend lager dan die bij de AVP. Gemiddeld bedraagt de maximumvergoeding ruim €500,-. Maar let op niet alle reisverzekeringen vergoeden schade aan het vakantieverblijf in Nederland. 

Brandschade

Als er tijdens een vakantie in het buitenland door jouw toedoen brand ontstaat, is de schade aan het huisje en de daarbij behorende inboedel bij alle aansprakelijkheidsverzekeraars onbeperkt gedekt. Alleen ABN Amro (€75.000) en InShared (€125.000) binden de schadevergoeding aan een maximum.

Waterschade

In geval van waterschade op het vakantieadres zijn de verschillen veel groter. Allianz, Allianz Direct, ANWB, de Goudse, ING, SNS, Unigarant en Univé vergoeden deze schade nooit. ABN Amro en Avéro Achmea vergoeden wel waterschade aan het huisje, maar níet aan de inboedel. 

Let op: sommige verzekeraars vergoeden de schade alleen als het water plotseling en onverwachts uit leidingen, apparaten of sanitair is gestroomd. Zij geven dekking als de schade door jouw eigen toedoen is ontstaan. Kortom lees de voorwaarden exra goed. 

Andere schades

Voor andere schade in of aan je vakantiehuisje biedt de aansprakelijkheidsverzekering in principe geen soelaas. Gunstige uitzonderingen zijn hier Avéro Achmea, Centraal Beheer, FBTO en Interpolis. Bij hen is schade door andere oorzaken dan brand of water gedekt tot maximaal €500 per gebeurtenis.

Rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering kan nuttig zijn als je een geschil krijgt met de verhuurder van de vakantiewoning of met de hoteleigenaar. De rechtsbijstandverzekering binnen de reisverzekering biedt hiervoor altijd dekking.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen

Maak je spullen kapot tijdens visite. Kijk dan goed naar de dekking van de AVP of inboedelverzekering

Wat moet je regelen als je (of je kind) iets kapotmaakt van een ander?

Woensdag 12 mei 2021 11:19

‌ Onverwachte schade kan binnen een vriendschap of relatie voor lastige momenten zorgen. Wees transparant en probeer het samen goed om te lossen. Welke kosten zijn er bij schade gedekt en h...

Lees meer
Heb je een reisverzekering nodig bij vakantie in eigen land?

Reisverzekering vakantie Nederland nodig?

Woensdag 21 april 2021 12:51

Reisverzekering regelen bij vakantie in Nederland? Je leest veel over de reisverzekering naar een code-oranje gebied, maar door de corona-crisis kiezen dit jaar veel Nederlanders voor een vakantie in...

Lees meer
Tussenpersonen zijn niet transparant als het op een premiedaling aankomt

Veel Nederlanders betalen onnodig te veel aan premie ORV

Vrijdag 23 april 2021 10:00

De mankementen van de overlijdensrisico verzekering aan het licht Een kwart van de Nederlandse stellen heeft geen overlijdensrisicoverzekering afgesloten. Tegelijkertijd groeit de financiële onrust ...

Lees meer
Wie langere tijd niet naar zijn autoverzekering omkijkt, loopt hierdoor het risico onnodig een te hoge premie te betalen.

Ondanks minder schade autopremies 6 procent omhoog

Donderdag 04 februari 2021 09:59

Wie denkt dat door de afname van verkeer en ongelukken minder premie voor de autoverzekering gaat betalen heeft het mis. De autopremies gingen in 2020 juist omhoog. Dat komt doordat de autoprem...

Lees meer