Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Verzekerd Zonder Zorgen

Besteed je verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€10,- p.m.
(of €100,- p.j.)

Meer informatie

Duidelijkheid over provisie bij verzekeringen ligt weer onder vuur

Dinsdag 08 juni 2021 08:37Margot Boesveld
Duidelijkheid over kosten verzekeringsadviseur krijgt weer een vervolg

Duidelijkheid over kosten verzekeringsadviseur krijgt weer een vervolg

‌Heeft provisieloos verzekeren de toekomst? 

Als het aan minister Hoekstra ligt wel. Het is weer 'hommeles' in verzekeringsland. De discussie over transparantie van provisies laait weer op. Minister van Financiën Wopke Hoekstra heeft na nieuwe gesprekken met de AFM en Consumentenbond geoordeeld dat de voordelen voor de consument zwaarder wegen dan de bezwaren van de adviesbranche. Dat blijkt uit een brief aan de kamer. De provisie moet in euro’s (nominale bedrag) aangegeven worden. Niet in percentages zoals dat nu nog steeds het geval is. 

Wat is provisie?

Bij elke verzekering is er in de (maandelijkse) premie een vergoeding voor de adviseur versleuteld. De premie betaal je aan de verzekeraar en die betaalt vervolgens de provisie aan de adviseur. Dat is vaak een percentage. Dat kan oplopen tot 25% van het premiebedrag. Hier zit het verdienmodel van de verzekeringsadviseur. En tevens ook de 'perserve prikkel'. Hierdoor komt het namelijk regelmatig voor dat de adviseur geen onafhankelijk advies uitbrengt aan de klant, maar een verzekering aanraadt die de hoogste provisie heeft. Ook wordt een klant tussentijds niet op de hoogte gebracht van een premiedaling. En dat is weer in strijd met de informatieplicht die verzekeringsadviseurs hebben.

De eerste stappen van het provisieverbod

In 2013 werd er al een provisieverbod op de arbeidsongeschiktheidsverzekering, pensioenverzekeringen en levensverzekeringen doorgevoerd. Voor schadeverzekeringen, zoals een inboedelverzekering, opstal- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering betaal je dus gewoon nog steeds provisie. Nu 8 jaar later wordt het provisiesysteem opnieuw door de mangel gehaald. Minister Hoekstra schrijft in zijn brief:

"De gesprekken met de Consumentenbond en AFM steunen mij in de lijn dat de actieve provisietransparantie nominaal en per product per persoon dient te gelden, waarbij ik mij bewust ben van enkele zorgpunten die daarbij leven." Daarom pleit de minister voor een evaluatie na 3 jaar. 

Overgang naar advieskosten

Verzekeraars moeten open en eerlijk communiceren over de provisie die ze op verzekeringsproducten verdienen. Dat levert weerstand op. En dat is logisch, want het is het verdienmodel van veel adviseurs. De huidige passieve provisietransparantie moet overgaan naar een actief advieskosten systeem. De systemen zijn niet ingericht op advieskosten. Ook worden er in het huidige provisiesysteem onderlinge vergoedingen voor het werven van klanten verrekend. En voor een dergelijk systeem omgegooid is, zijn we wel een paar jaar verder.

De Vastelastenbond pleit al langer voor helderheid en een systeem gebaseerd op advieskosten. Sterker nog. Er bestaat al een dienst Verzekerd Zonder Zorgen. Daarbij wordt de provisie uit de premie gehaald en betaalt men een vast bedrag voor het regelen van de verzekering.


Wie zijn hier mee bezig?

  • AFM
  • Consumentenbond
  • Verbond van Verzekeraars

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Ria

Blijft een verzekeringsadviseur verdienen aan elke premiebetaling voor elke verzekering gedurende de looptijden van die verschillende producten?
En kun je dan vragen om een overzicht van producten/betaalde provisies?
Plus verdient verzekeringsadviseur altijd aan een schadeafhandeling?

Vrijdag 24 maart 2023 20:56

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 27 maart 2023 09:37
De meeste tussenpersonen ontvangen een provisie voor hun werkzaamheden en die wordt in de verzekeringskosten verwerkt. Verzekeringsadviseurs verdienen niet aan schadeafhandelingen, maar worden vanuit een provisie betaalt.

Harry Linde

Moet de door de verzekering aan de verzekeringsadviseur/-bemiddelaar betaalde provisie nu wel of niet wettelijk aan de verzekerde, die daar expliciet om vraagt, worden doorgegeven of niet?

Maandag 20 juni 2022 13:50

Reactie Vastelastenbond:

Woensdag 22 juni 2022 11:00
Wanneer de verzekerde er specifiek naar vraagt moet de adviseur dat doorgeven. Deze informatie wordt meestal niet proactief gedeeld dus als je wilt weten hoeveel provisie je hebt betaald moet je daar zelf om vragen.

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen

Auto lenen of uitlenen? Denk even goed na hoe zit het met de autoverzekering!

Auto uitlenen en je autoverzekering

Vrijdag 28 mei 2021 08:34

?1 op de 3 Nederlanders leent zijn auto wel eens aan een vriend, kennis of jonger gezinslid, maar weet niet goed hoe het dan met de verzekering zit.    Schade rijden in een geleende auto, h...

Lees meer
Is de autoverzekering voor elektrische auto duurder? En waar moet je allemaal op letten. We leggen het uit.

Elektrische auto verzekeren?

Vrijdag 21 mei 2021 14:51

‌Heb je een elektrische auto? Dan wil deze natuurlijk goed verzekeren. Maar is een autoverzekering voor een elektrische auto anders dan voor een benzine auto? Zijn er dingen waar je extra op moe...

Lees meer
Vakantiehuisjes en schade is moeilijk te verzekeren. AVP of reisverzekering?

Schade vakantiehuis Nederland vaak niet gedekt

Maandag 17 mei 2021 12:31

‌Schade aan je gehuurde vakantiehuisje? Een kwart van de Nederlanders zal ook dit jaar weer op vakantie gaan in eigen land. Er zijn maar liefst 130.000 vakantiewoningen in Nederland. Hoe zit he...

Lees meer
Maak je spullen kapot tijdens visite. Kijk dan goed naar de dekking van de AVP of inboedelverzekering

Wat moet je regelen als je (of je kind) iets kapotmaakt van een ander?

Woensdag 12 mei 2021 11:19

‌ Onverwachte schade kan binnen een vriendschap of relatie voor lastige momenten zorgen. Wees transparant en probeer het samen goed om te lossen. Welke kosten zijn er bij schade gedekt en h...

Lees meer