Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Verzekerd Zonder Zorgen

Besteed je verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€10,- p.m.
(of €100,- p.j.)

Meer informatie

Elektrische auto verzekeren?

Vrijdag 21 mei 2021 14:51Margot Boesveld
Is de autoverzekering voor elektrische auto duurder? En waar moet je allemaal op letten. We leggen het uit.

Is de autoverzekering voor elektrische auto duurder? En waar moet je allemaal op letten. We leggen het uit.

‌Heb je een elektrische auto? Dan wil deze natuurlijk goed verzekeren. Maar is een autoverzekering voor een elektrische auto anders dan voor een benzine auto? Zijn er dingen waar je extra op moet letten? En is een autoverzekering voor een elektrische auto duurder in premie? We kijken in dit blog naar: 

 • Premie autoverzekering
 • Pechhulp bij elektrische storing
 • Gestelde alarmeisen
 • Schade laadpaal en gehuurde accu

Premie autoverzekering elektrische auto

Er is in principe geen verschil tussen een elektrische auto verzekeren en een reguliere benzine auto verzekeren. Behalve bij een Tesla. Omdat het ingebouwde volgsysteem bij een Tesla niet voldoende is, willen veel verzekeraars de Tesla niet verzekeren. Andere elektrische auto's verzekeren is geen probleem. De premie van een autoverzekering wordt o.a. aan de hand van verschillende zaken bepaald. 

 • Leeftijd van de auto
 • Het gewicht van de auto
 • De catalogus of dagwaarde van de auto
 • De beveiligingsklasse van de auto
 • Aanwezigheid van accessoires in de auto
 • Aantal gereden kilometers op de teller

Elektrische auto’s zijn vaak duurder in aanschaf dan benzineauto’s. Hierdoor kan de premie van de autoverzekering iets hoger zijn. De meeste verzekeraars hebben een nieuwwaarderegeling van één jaar, maar je kunt ook kiezen voor een periode van 3 jaar. Hier betaal je dan extra premie voor.

Daarnaast speelt het gewicht een rol. Elektrische auto's zijn vaak wat zwaarder.  Dat komt door de accu. De accu is het duurste onderdeel van de elektrische auto. Wij raden een Volledig Casco-dekking aan. Deze dekking dekt niet alleen schade aan je eigen auto, maar ook aan die van een ander. Ook als je de schade per ongeluk zelf hebt veroorzaakt. 

Pechhulp bij elektrische storing

Je kan bij de autoverzekering ook de pechhulp extra regelen. Ook bij elektrische auto's gaat er wel eens een band kapot. Andere problemen zijn voornamelijk storingen. Deze kunnen soms op afstand verholpen worden. Sommige autoverzekeraars bieden bij de pechhulp de extra service om jouw auto naar de eindbestemming of een dichtstbijzijnde oplaadpunt te brengen. Dit vind je in de voorwaarden van de verzekeraar. Lees deze altijd goed door!

Gestelde alarmeisen

Let op dat je elektrische auto SCM/CCV gekeurd moet zijn als je een elektrisch voertuig wil verzekeren. Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) bepaald hier de richtlijnen voor. Het is ook mogelijk om een after-market Kiwa SCM goedgekeurd systeem te laten installeren en certificeren. 

Schade laadpaal en gehuurde accu

Dit zijn extra aandachtspunten bij de verzekering van elektrische auto. Controleer of ook de verzekering de laadpaal dekt bij schade of diefstal. Maar let op dat je het niet dubbel verzekerd. Dit kan namelijk ook onder je woonverzekering geregeld zijn. Een ander puntje waar je op moet letten is dat de laadkabel ook gedekt moet zijn. Heb je een gehuurde accu? Controleer dan ook de accessoire dekking van de verzekering.
 

Voordelen eletrisch auto 

 • Minder slijtage
 • Lagere onderhoudskosten
 • Geen wegenbelasting
 • Banden moeten eerder vervangen worden

Meer lezen over de kosten van een elektische auto? Lees dat het artikel: Dit kost een elektrische auto.

 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen

Vakantiehuisjes en schade is moeilijk te verzekeren. AVP of reisverzekering?

Schade vakantiehuis Nederland vaak niet gedekt

Maandag 17 mei 2021 12:31

‌Schade aan je gehuurde vakantiehuisje? Een kwart van de Nederlanders zal ook dit jaar weer op vakantie gaan in eigen land. Er zijn maar liefst 130.000 vakantiewoningen in Nederland. Hoe zit he...

Lees meer
Maak je spullen kapot tijdens visite. Kijk dan goed naar de dekking van de AVP of inboedelverzekering

Wat moet je regelen als je (of je kind) iets kapotmaakt van een ander?

Woensdag 12 mei 2021 11:19

‌ Onverwachte schade kan binnen een vriendschap of relatie voor lastige momenten zorgen. Wees transparant en probeer het samen goed om te lossen. Welke kosten zijn er bij schade gedekt en h...

Lees meer
Heb je een reisverzekering nodig bij vakantie in eigen land?

Reisverzekering vakantie Nederland nodig?

Woensdag 21 april 2021 12:51

Reisverzekering regelen bij vakantie in Nederland? Je leest veel over de reisverzekering naar een code-oranje gebied, maar door de corona-crisis kiezen dit jaar veel Nederlanders voor een vakantie in...

Lees meer
Tussenpersonen zijn niet transparant als het op een premiedaling aankomt

Veel Nederlanders betalen onnodig te veel aan premie ORV

Vrijdag 23 april 2021 10:00

De mankementen van de overlijdensrisico verzekering aan het licht Een kwart van de Nederlandse stellen heeft geen overlijdensrisicoverzekering afgesloten. Tegelijkertijd groeit de financiële onrust ...

Lees meer