Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar op al je vaste lasten

Bespaar met de Vastelastenbond op al je vaste lasten. De gemiddelde besparing op al je vaste lasten is: 

€1.000,- p.j

Meer informatie

Consument doet zichzelf ernstig te kort door alleen te besparen op cadeaus

Woensdag 15 november 2023 11:43Frank van de Ven
“Door al je vaste lasten onder de loep te nemen, kunnen je kosten gedrukt worden. Dat zet meer zoden aan de dijk dan besparen op je cadeaus”, zegt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond.

“Door al je vaste lasten onder de loep te nemen, kunnen je kosten gedrukt worden. Dat zet meer zoden aan de dijk dan besparen op je cadeaus”, zegt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond.

Volgens recent onderzoek van Accenture passen Nederlandse consumenten hun koopgedrag aan op de feestperiode. Er wordt door ruim de helft van de Nederlanders bezuinigd op cadeaus. Het is goed dat er bewuster met de financiën wordt omgegaan, maar er wordt volgens directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond op de verkeerde zaken bezuinigd. “Huishoudens kunnen een besparing van ruim 1.400 euro realiseren door hun vaste lasten onder de loep te nemen. Dat zet meer zoden aan de dijk dan een paar tientjes bezuinigen op cadeaus.”

Uit de 17e editie van Accenture's jaarlijkse Holiday Shopping Survey komt naar voren dat 56 procent van de Nederlandse consumenten minder budget uittrekt voor cadeaus voor vrienden en familie. Dit percentage stijgt tot 68 procent voor kennissen en meer dan de helft – 51 procent - van de ondervraagden geeft aan dit jaar geen geschenken aan andere volwassenen te geven.

De enquête toont aan dat slechts 22 procent van de Nederlanders optimistisch is over hun financiële vooruitzichten met het oog op de feestdagen. Wolfert stelt dat er nog een hoop te winnen is op het gebied van besparingen: “Besparen op cadeaus is niet leuk en het levert weinig op. Er zijn veel meer mogelijkheden om te besparen die ook nog eens meer zoden aan de dijk zetten. Zo kunnen huishoudens een besparing van ruim 1.400 euro kunnen realiseren door hun vaste lasten onder de loep te nemen.”


Te weinig overstappers

Momenteel laten honderdduizenden huishoudens geld liggen, omdat ze nog een duur variabel energiecontract hebben, te veel voor internet en bellen betalen of over een te dure autoverzekering beschikken. “Een overstap levert besparing op, maar toch gebeurt dit nog weinig”, verduidelijkt de directeur van de consumentenorganisatie.

Een overstap van autoverzekering kan op jaarbasis 237 euro per jaar schelen blijkt uit onderzoek van Geld.nl. “Een overstap van een variabel naar een vast energiecontract kan op jaarbasis een besparing van 774 euro opleveren wijst eigen onderzoek uit. De verschillen tussen internetabonnementen kunnen op jaarbasis oplopen tot 495 euro blijkt uit onze research”, zegt Wolfert.


Besparingen doortrekken

De directeur is blij dat er bewuster wordt omgegaan met geld tijdens de feestperiode: “Het is zeker positief dat consumenten tijdens de feestperiode hun koopgedrag aanpassen om te besparen op hun maandlasten. Nog mooier zou het zijn als ze deze lijn doortrekken als het gaat om hun vaste lasten. Bewust omgaan met deze kostenposten kan veel geld opleveren, maar dat is helaas niet terug te zien in het bestedingspatroon.”

Een overstap naar een energiecontract met vaste tarieven levert naast zekerheid ook welkomstbonussen op. Ook op het gebied van verzekeringen valt te besparen. “Door al je vaste lasten onder de loep te nemen, kunnen de kosten gedrukt worden”, besluit Wolfert.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Bespaartips

Door de 50-15-5-regel te gebruiken, krijg je sneller inzicht in je inkomsten en uitgaven. Daarnaast zorg je ervoor dat je voorbereid bent op onverwachte kosten en lekker kunt doorsparen.

Ontdek hoeveel je kunt sparen én precies kunt besteden met de 50-15-5 methode

Maandag 23 oktober 2023 10:15

‌Het regelen van de vaste lasten is voor veel mensen een lastige klus nu brandstof, boodschappen, verzekeringen en de energierekening duurder worden. Door de 50-15-5-regel te gebruiken, krijg j...

Lees meer
?De inflatie koelt naar verwachting verder af, maar dat betekent helaas niet dat daardoor je boodschappen op korte termijn goedkoper worden.

Boodschappen ondanks inflatie niet goedkoper

Dinsdag 01 augustus 2023 09:07

‌De inflatie koelt naar verwachting verder af, maar dat betekent helaas niet dat daardoor je boodschappen op korte termijn goedkoper worden. Hoewel de energieprijzen zakken, geldt dat nog niet ...

Lees meer
Utrecht University School of Economics (U.S.E.) ontdekte dat mensen die kiezen voor betalen in hun eigen munteenheid - in plaats van de lokale munteenheid - niet alleen extra kosten betalen, maar soms 'ronduit worden opgelicht'.

Geld pinnen in het buitenland kost een fortuin

Vrijdag 02 juni 2023 15:22

‌Landen buiten de eurozone bieden je bij het pinnen soms de mogelijkheid om in je eigen munteenheid te betalen. Dat kost je echter wel (veel) geld blijkt uit onderzoek.   Utrecht Univer...

Lees meer
De MijnVLB app is jouw online omgeving waarin je direct inzicht krijgt in je alle diensten die je bij de Vastelastenbond hebt afgesloten.

Altijd inzicht in je vaste lasten met de MijnVLB app

Woensdag 19 april 2023 08:18

‌Om onze klanten nog beter te kunnen helpen, is de MijnVLB app ontwikkeld. Dankzij deze applicatie krijg je direct inzicht in al je vaste lasten die je via de Vastelastenbond hebt afgesloten...

Lees meer