Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar op al je vaste lasten

Bespaar met de Vastelastenbond op al je vaste lasten. De gemiddelde besparing op al je vaste lasten is: 

€1.000,- p.j

Meer informatie

Geld pinnen in het buitenland kost een fortuin

Vrijdag 02 juni 2023 15:22Frank van de Ven
Utrecht University School of Economics (U.S.E.) ontdekte dat mensen die kiezen voor betalen in hun eigen munteenheid - in plaats van de lokale munteenheid - niet alleen extra kosten betalen, maar soms 'ronduit worden opgelicht'.

Utrecht University School of Economics (U.S.E.) ontdekte dat mensen die kiezen voor betalen in hun eigen munteenheid - in plaats van de lokale munteenheid - niet alleen extra kosten betalen, maar soms 'ronduit worden opgelicht'.

Landen buiten de eurozone bieden je bij het pinnen soms de mogelijkheid om in je eigen munteenheid te betalen. Dat kost je echter wel (veel) geld blijkt uit onderzoek.  

Utrecht University School of Economics (U.S.E.) ontdekte dat mensen die kiezen voor betalen in hun eigen munteenheid - in plaats van de lokale munteenheid - niet alleen extra kosten betalen, maar soms 'ronduit worden opgelicht'. De optie om buiten de eurozone in je eigen munteenheid te betalen wordt aangeboden bij geldautomaten, maar ook in winkels of restaurants als je per pin afrekent. Sommige webshops buiten de eurozone bieden deze mogelijkheid aan.
 
Betalen in je eigen munteenheid klinkt prettig en gemakkelijk, maar het loopt wel in de papieren blijkt uit het onderzoek. Binnen de EU zijn de regels aangescherpt, maar financiële dienstverleners verdienen goed geld met deze service. Banken rekenen gemiddeld zo'n anderhalf tot drie procent aan 'omrekenkosten' voor een transactie in een buitenlandse munteenheid.


Pinnen lijkt oplichting

In sommige gevallen zijn de kosten nóg hoger. Als je buiten de eurozone kiest voor een betaling in euro's wordt de omwisseling gedaan door een financiële serviceprovider. Deze partijen vragen meer voor hun service. Het gemiddelde is 7,6 procent, maar uitschieters tot 12 procent zijn er ook. “Als je drie procent marge rekent, zit je aan de bovenkant van wat een bank rekent. Dat is op zich prima. Als je 12 procent rekent, ben je mensen toch wel keihard aan het oplichten," zegt een van de onderzoekers.

Talloze financiële serviceproviders verdienen grof geld aan de transities. Adyen, maar ook Fexco en Euronet varen hier wel bij. Laatstgenoemde bedrijf heeft pinautomaten in heel Europa en ING heeft daar een belang in. De Geldmaat biedt deze 'service' in Nederland aan buitenlandse pinners aan.
 

Verdienen aan flappen tappen

Onderzoek wijst uit dat zo'n 50 tot 60 procent van de buitenlandse klanten kiest voor betaling in de eigen valuta in plaats van de lokale munteenheid. Met hoge transactie- of omrekenkosten wordt daar dus leuk aan verdiend. De mensen achter het onderzoek willen consumenten waarschuwen voor de hoge kosten van deze service.

De onderzoekers pleiten voor de invoering van een plafond om de marges die financiële dienstverleners mogen rekenen in te stellen. Ook moet het écht duidelijk zijn dat klanten en bedrijven een keuze hebben. “Nu zie je weleens dat er voorgeselecteerd wordt in jouw thuisvaluta, voegt Gerritsen daaraan toe. Daar pleiten we ook tegen. Je moet niet alvast gaan sturen. Het moet echt een keuze zijn", besluit de onderzoeker.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Bespaartips

De MijnVLB app is jouw online omgeving waarin je direct inzicht krijgt in je alle diensten die je bij de Vastelastenbond hebt afgesloten.

Altijd inzicht in je vaste lasten met de MijnVLB app

Woensdag 19 april 2023 08:18

‌Om onze klanten nog beter te kunnen helpen, is de MijnVLB app ontwikkeld. Dankzij deze applicatie krijg je direct inzicht in al je vaste lasten die je via de Vastelastenbond hebt afgesloten...

Lees meer
Met deze praktische adviezen verbruik je minder energie. Je goede voornemen om aan het eind van de maand nog geld over te houden, komt al dichterbij!

Begin 2023 door te besparen op je energierekening met deze zes tips!

Dinsdag 03 januari 2023 07:57

Om je energierekening in toom te houden, hebben we een aantal handige bespaartips voor je op een rij gezet. Met deze praktische adviezen verbruik je minder energie. Je goede voornemen om aan het e...

Lees meer
De MijnVLB app is jouw online omgeving waarin alle diensten die je bij de Vastelastenbond hebt afgesloten, worden ondergebracht.

Waarom de MijnVLB app een verrijking van je telefoon is

Donderdag 01 december 2022 08:50

‌Sinds deze maand is de MijnVLB app een feit en dat is goed nieuws! Voortaan heb je dankzij deze applicatie direct inzicht in al je vaste lasten. Alle diensten die je via de Vastelastenbond heb...

Lees meer
Krimpflatie is een sneaky manier om consumenten te verleiden om hun favoriete producten te blijven kopen. Mensen hebben minder snel door dat ze meer betalen voor minder product.

Krimpflatie: Voor deze supermarktproducten betaal je meer voor minder

Woensdag 14 september 2022 16:13

‌ De dagelijkse boodschappen zijn duurder geworden al lijkt dat niet altijd zo omdat sommige producenten hun verpakkingen verkleinen en de prijs gelijk houden. Je betaalt eigenlijk meer voor min...

Lees meer