Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

De Vastelastenbond onderzoekt: Eneco windkrachtkorting

Vrijdag 22 september 2017 12:29Margot Boesveld

 

Hollandse windEnergieleverancier Eneco biedt middels haar HollandseWind elektriciteit contracten aan waarvan de prijs daalt als het harder gaat waaien. Men noemt dit bij Eneco ‘windkrachtkorting’. Is dit contract echt zo voordelig voor u als het lijkt?

De Vastelastenbond ontvangt geregeld vragen over dit contract. Onze klanten vragen zich af of  HollandseWind voordeel oplevert ten opzichte van de contracten die de Vastelastenbond aanbiedt. Tijd voor een vergelijkend onderzoekje dus!

U kunt afhankelijk van de kracht van de wind € 12,- euro tot € 36,- windkrachtkorting ontvangen. De maximale korting is slechts € 36,-. Een luttele korting. Door de bijbehorende tarieven betaalt u jaarlijks namelijk te veel voor uw stroom en gas. Het verschil met het goedkoopste 1 jarige contract in de markt bijna € 400,- is.

Voorwaarden Eneco windkrachtkorting

Om te bepalen of een energiecontract daadwerkelijk voordeel oplevert, kijken we niet alleen naar de energietarieven, maar ook naar de contractvoorwaarden. Uit de voorwaarden van HollandseWind blijkt onder meer dat de minimale windkrachtkorting € 12 per jaar is. De maximale windkrachtkorting is € 36 per jaar.

  • De korting wordt door Eneco berekend aan de hand van de gemiddelde jaarlijkse windsnelheid in de Bilt, op basis van gegevens van het KNMI.
  • De maximale korting is dus nog niet uitbetaald door de leverancier. Het heeft volgens Eneco sinds 2011 nog niet hard genoeg gewaaid om de maximale windkorting  aan haar klanten uit te keren.

Energietarieven zijn hoog

Vervolgens vergelijken we de energietarieven die worden aangeboden bij Eneco Hollandsewind met de tarieven die de Vastelastenbond aanbiedt. Omdat het voordeligste HollandseWind contract een 1-jaarscontract is, vergelijken wij dit contract met onze huidige 1-jaarscontracten bij partners Budget Energie, Energiedirect.nl en Greenchoice.

Stroom enkel tarief per kWh

€ 0,20352

Vastrecht stroom per maand

€ 3,45

Gastarief per m3

€ 0,63489

Vastrecht gas per maand

€ 3,45

Vergelijking in de markt 

  • Uit een simpele vergelijking* blijkt dat het HollandseWind contract minder voordelig is dan de 1-jaar vaste prijs contracten die de Vastelastenbond met haar partners aanbiedt.
  • Dat betekent dat op basis van een verbruik van 3500 kWh (stroom) en 1850m3 (gas) u bij Eneco € 1987,08 betaalt voor uw energie. Vergelijken we dat met andere 1 jarige contracten, dan blijkt dat Eneco niet de voordeligste optie is.  Sterker nog: met het goedkoopste eenjarige energiecontract in de markt (via Energie Vanzelf Geregeld) is er een verschil van € 389,36 in het nadeel van Eneco!

Leverancier

Eneco

Budget Energie  VLB

Energiedirect.nl
VLB

Greenchoice VLB

Switch Service VLB (goedkoopste optie)

Prijs per jaar

€ 1987,08

€ 1818,63

€ 1856,32

€ 1873,23

€ 1597,72

Verschil per jaar

€ 0,-

€ 168,45

€ 130,76

€113,85

€ 389,36

Peildatum: 22-09-2017

Conclusies

  • Zelfs al zou de maximale windkrachtkorting van € 36 per jaar worden toegekend door Eneco, dan zijn de contracten via de Vastelastenbond alsnog een stuk voordeliger. De maximale windkrachtkorting is namelijk 3 x 36 = 108 euro in drie jaar tijd.
  • Dus, wanneer de maximale windkrachtkorting in rekening wordt gebracht door Eneco (wat nog niet is voorgekomen) dan bent u met een anderd contract nog beter uit.
  • Als u overweegt om over te stappen naar Eneco Hollandsewind omdat u zoekt naar een voordeliger energiecontract, kies dan liever voor het stukken voordeliger Vastelastenbond/Energiedirect 1 jaar vast energiecontract. Als u overweegt over te stappen naar Eneco Hollandsewind omdat het een groen contract is, kunt u beter kiezen voor het Vastelastenbond/Greenchoice 1 jaar vast energiecontract. Hierbij wordt namelijk ook 100% Nederlandse groene stroom geleverd, voor een significant lagere prijs.

Vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen over dit artikel? Neem dan gerust contact met ons op.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

PC Noort

L.S.,
in de bovenstaande vergelijkingen wordt niet gekeken of leveranciers investeren in het opwekken van duurzame energie of dat zij meeliften op de (over-)productie van een ander bedrijf. Dat laatste draagt op termijn volgens mij niet bij aan voldoende duurzame energie voor Nederland. Ik beschouw het als een vorm van opportunisme. De vraag die zeker in de afweging meegenomen zou moeten worden is of EnergieDirect en/of Greenchoice bv. investeren in windenergie. Ik heb ooit stroom gekocht bij Greenchoice, NLE en EnergieDirect. Ik ben m.b.t. duurzame energie wijzer geworden en heb juist vanwege het bovenstaande voor Eneco gekozen.

Donderdag 29 mei 2014 21:44

Joop Martinali

Ik heb tegen Eneco gezegd daar geen klant te worden wegens Hollandse wind. Wij willen af van Holland als daar Nederland mee bedoeld wordt. Wij zijn namelijk Nederlanders weet je wel. Dat zeggen wij tegen allerlei instanties die iets Hollands hebben. Wij zijn een clubje van 50 personen die daarmee bezig zijn. Nou u nog.Houdoe...Joop.

Dinsdag 27 mei 2014 22:23

Plaats een reactie

Lees meer over